Rum bread and butter pudding Engels nagerecht
- Engels, Nagerecht
- 60-120 min.
Dit nagerecht is een exotische versie van een familie favoriet en smaakt heerlijk. Het is een recept van onze Engelse vriend David.
Als je de pudding voor ongeveer 1 uur laat staan voordat je hem bakt krijg je een heerlijk luchtig dessert.
Weet je van te voren dat je krap in de tijd kom te zitten maak het dan alvast de avond van te voren klaar en zet afgedekt in de koelkast. (hou het suiker/kaneelmengsel apart)
Voordat je het de volgende dag in de oven schuift bestrooi je het met het suiker/kaneel mengel.
Voor mensen die geen drank willen of kunnen gebruiken of als er kinderen zijn: De drank kan vervangen worden door sinaasappelsap.
In november 2011 weer eens gemaakt maar nu voor ons twee en tevens een foto gemaakt. Alle ingrediënten door de helft gedeeld. De foto is dus voor 2 personen.
Ingrediënten 6 personen
3 Volle eetlepels Rozijnen (als er zijn Sultanarozijnen)3 Volle eetlepels Krenten
1-2 eetlepels rum OF sinaasappel likeur (vervang eventueel door 2-3 eetlepels sinaasappelsap)
3 eieren (middel)
3 extra eierdooiers
170 g suiker
350 ml melk
250 ml room
1 theelepel vanille extract (of als je dat niet hebt 1 theelepel vanille essence. OF (beter dan de essence) het merg van een vanillestokje).
1 eetlepel fijn geraspte sinaasappelschil.
12 sneetjes beboterd brood schuin doorgesneden en nog een keer schuin doorgesneden).
1 theelepel kaneelpoeder.
Roomboter om brood mee te besmeren en ovenschaal in te vetten.
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 522,75 kcal |
Koolhydraten | 72,18 g |
Eiwitten | 14,67 g |
Vetten | 17,61 g |
Benodigdheden
Mixer. 2 kommen Steelpan Ovenschaal inhoud ongeveer 2 liter
Bereidingswijze
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 170- 180 C (hangt van je oven af)
Doe rozijnen en krenten in een kom, giet rum (of sinaasappelsap) erover en laat 30 minuten weken.
Was de sinaasappel heel goed, droog af en rasp de schil.
Vet ovenschaal in met boter.
Vermeng 70 gram suiker met de theelepel kaneel.
Bereidingswijze
In andere kom: vermeng de eieren , extra eierdooiers, en 100 g suiker en klop (met hand of mixer) tot het licht en luchtig wordt.
Doe de melk en room in de steelpan en verhit over een middelmatige warmte, roer voortdurend totdat het bijna kookt. (als je een het merg van een vanillestokje gebruikt voeg dat dan toe).
Haal de pan van het vuur en laat de vloeistof lichtjes afkoelen.
Giet dan de melk/room bij de ei-mix en roer tot het allemaal vermengd is.
Voeg dan het vanille-extract (of essence) en de geraspte sinaasappelschil toe.
Verdeel de broodpartjes in drie gedeelten.
Doe het 1e gedeelte in een beboterde ovenschaal de niet beboterde zijde op de schaal.
Sprenkel de helft van het rozijnen/krenten mengsel over.
Herhaal met de rest van het brood en rozijnen/krenten mengsel.
Als laatste de beboterde sneetjes (weer met de boterzijde naar boven).
Schenk het eimengsel gelijkmatig over het brood.
Besprenkel het dan met het kaneel/suiker mengsel. (maak je dit een avond van te voren dan dek je het nu af zonder de suiker).
Bak voor ongeveer 40- 45 minuten of totdat een mes wat je erin steekt er schoon uit komt.
Bron
David (Engelse vriend)
Serveertip
Het wit van de 3 extra eieren wordt niet gebruikt maar kan je natuurlijk weer wat anders meedoen. (schuimkoekjes maken bijvoorbeeld) of vries het in, doe het eiwit in een diepe ijsblokjesvorm waar bvb 1 eiwit per vakje in kan en zodra ze bevroren zijn, kun je ze overdoen in een plastic doos of zakje.
De eiwitten rustig laten ontdooien (bijvoorbeeld een nachtje in de koelkast), en dan verwerken alsof het vers is.
Eiwitten kan je tot 5 maanden in de vriezer bewaren.