Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Grauwe erwten schotel

Grauwe erwten schotel

Door: liweda

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 07-01-2005

Ingrediënten 4 personen


1 pond grauwe erwten (of kapucijners)zakje mix voor hollandse gehaktschotel1 grote ui1 rode paprika1 doosje champignons1 zacht-zure appel1 pond rundergehakt250gr spekreepjeszout/grove peper


Verder heb je nodig


Grauwe erwten zijn zeker niet overal te koop. Het is een typies Noord-Hollands streekgerecht. Als je beneden de grote rivieren woont zal je ze niet kunnen vinden. Ik spreek uit ervaring. Maar je kunt ook heel goed kapucijners gebruiken, deze smaken alleen iets "zuurder". Wie de grauwe erwt kent zal dit met mij eens zijn.
Grote ruime panBraadpan of wok


Ontdek meer:

Voorbereiding

Een nacht van te voren de erwten in de week zetten(eerst deze wassen)ui in ringen snijdenpaprika ontpitten, wassen en in repen snijdenChampignons evt afborstelen en in plakjes

Bereidingswijze

Zet de grauwe erwten of kapucijners op in het weekwater met wat zout. als ze kookt gas laag en zachtjes laten pruttelen ca 45 min.(evt met kookplaatje eronder)TIP:LET OP DAT ZE AAN DE BLIJFT, ANDERS KUNNEN DE ERWTEN TAAI WORDEN!Bak intussen op half vuur de spekreejes uit, als ze mooi bruin zijn uit de pan nemen met een schuimspaan.In het overgebleven vet de uien en paprika 3 min roerbakken.Gehakt toevoegen en rul bakken. Dan de champignons toevoegen en weer 3 min roebakken.350 ml water en het zakje mix toevoegen en even goed doorroeren, Vuur laag zetten. Dan de appel schillen en in stukjes erbij doen, zo ook de spekreepjes.Alles nog even zo'n 3 a 4 min doorverwarmen.

Serveertip

Als de erwten gaar zijn, uit het vocht met een schuimspaan op een bord scheppen en de saus erover scheppen. Lekker met een bokbiertje
Nog even een klein tipje; als je erwten over houd bewaar ze dan na afkoeling in de koelkast in het kookvocht. Evt kun je ze de volgende dag daarin opwarmen.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van liweda
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top