Lamstajine met vruchten

  • Marokkaans, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.

Basisrecept voor beginnende tajinekokers, een echte tajine is leuk maar niet noodzakelijk. Makkelijk vooraf te maken, het wordt lekkerder door even een nachtje te rusten!

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1-1,5 kilo lamsvlees (van de schouder bijvoorbeeld) met bot, 1 grote ui, twee theelepels koenjit/kurkuma, twee mespuntjes gemberpoeder, kaneelstokje, peper, zout, olijfolie. Tien gedroogde pruimen en tien gedroogde abrikozen, handje amandelen, eetlepel sesamzaad, kaneelpoeder, twee eetlepels honing.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Pan met dikke bodem of tajine

Voorbereiding

Officieel hoort het niet maar ik braad het vlees altijd in vierkante stukken van 5-8 cm even bruin aan in de hete olie. De ui snipperen.

Bereidingswijze

Vlees met ui, koenjit, gember en kaneelstokje in de pan doen, water toevoegen tot het bijna onder staat, peper en zout toevoegen naar smaak. Aan de kook brengen en 1,5 uur laten stoven.
Gedroogd fruit erbij doen, en mee laten wellen in het kookvocht. Nu kan het gerecht eventueel bewaard worden tot de tijd dat je het serveert, makkelijk een tot drie dagen.

Bereiden: Amandelen desgewenst even in brokjes stampen en met het sesamzaad in een droge pan roosteren tot het sesamzaad begint te kleuren, dan in een schaaltje bewaren. De stoofschotel zo nodig weer opwarmen, laten inkoken tot er een bodem vocht tussen vlees en fruit staat, die enigszins stroperig is. Kaneelpoeder over de schotel strooien. Honing in een grote soeplepel doen, hierin wat kookvocht met de honing mengen en dit over de schotel sprenkelen. Amandelen en sesamzaad erover strooien en het is klaar.

Variatie: met doorregen rundvlees kan het ook, dan moet het wel drie tot vier uur stoven voor het echt lekker mals is en liefst ook een nachtje rusten.

Serveertip

Natuurlijk lekker met doodgewone couscous. Ook een stukje brood en een salade zijn er lekker bij, bijvoorbeeld halfgekookte spinazie met munt, koriander en peterselie erdoorheen.

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

durkdurk avatar
durkdurk

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten