Tete de Veau

  • Regionaal, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 31-12-2004

Traditioneel Zuidlimburgs gerecht. Wordt met Carnaval gegeten.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
400 gr Kalfspoelet, 2 bouillonblokjes, diverse kruiden (zoals peterselie, foelie, thijm), kruidnagel, 1/2 wortel, 1/2 prei, 1 middelgrote ui, 100 gr. kalfsgehakt, paneermeel, zout en peper, 100 gr champignons, 50 gr boter, citroensap, 70 gr bloem, 1/2 liter bouillon, blikje tomatenpuree, scheutje madera, Worcestersaus, scheutje koffiemelk.
Voor de garnering: 1 hard gekookt ei, paar augurkjes, kleine zure uitjes.
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Zet de kalfspoelet met koud water en de bouillonblokjes op. Voeg er de kruiden en de kruidnagel aan toe en doe er wat plakjes wortel, een stukje prei en ui bij. Breng aan de kook en laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken.

Bereidingswijze

Maak het gehakt aan met paneermeel en zout en draai er kleine balletjes van. Laat de gehaktballetjes de laatste 10 minuten met de kalfspoelet meekoken. Maak intussen de champignons schoon en smoor ze in circa 10 minuten gaar in een pannetje met wat boter, citroensap, een scheutje water en zout. Maak de roux. Smoor in wat boter een stukje ui en doe er de bloem bij. Laat de boter en bloem langzaam gaar en bruin worden en voeg er scheutje voor scheutje de bouillon aan toe tot de gewenste dikte en breng al roerend aan de kook. Zeef de saus en maak op smaak af met tomatenpuree, een scheutje madera en een paar druppels Worcestersaus, zout en peper. Doe er de kalfspoelet bij, de gehaktballetjes en de champignons, voeg er een scheutje koffiemelk aan toe en warm nog even goed door. Schep op een schaal en garneer met hardgekookt ei, enkele waaiers augurk en wat zure uitjes.

Serveertip

Serveer de Tete de Veau met kleine witte broodjes of met een knapperig gebakken stokbrood.

Laatste reacties

deonart avatar
deonart 03-02-2005

bedankt! Deon

vleermuisov avatar
vleermuisov 30-01-2005

Ik link je recept naar mijn artikel over carnavalsrecepten. Groetjesss

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten