Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

  • Engels, Nagerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 21-12-2004
  • Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

    Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

    Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

  • Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

    Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

    Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

  • Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

    Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

    Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

  • Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

    Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

    Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

  • Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

    Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

    Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

  • Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

    Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

    Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

  • Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

    Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

    Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

  • Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

    Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

    Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

  • Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

    Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

    Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

  • Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

    Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

    Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

  • Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

    Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

    Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

  • Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

    Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

    Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

  • Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

    Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

    Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

  • Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

    Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

    Honey roast apples & toffee cream (heerlijk nagerecht)

  • Eigenlijk zou ik dit recept;
  • "Met honing geroosterde appeltjes en toffee-roomijs." moeten noemen.
  • Het is een lekker eenvoudig te maken nagerecht (Kerst of gezellig diner met vrienden/familie.) Het is een eigen recept naar een idee van Gary Rhodes,hij maakte ooit iets met appels en gecondenseerde melk.(op tv) Ik heb gezocht op internet en in zijn kookboeken maar zonder resultaat.
  • De naam die Gary eraan gaf is dus de naam van dit recept. Ik heb zelf geëxperimenteerd met andere ingrediënten erbij, dus al met al is het een eigen recept geworden naar een idee van Gary Rhodes.
  • Ik heb het nu verschillende keren gemaakt voor 3 personen en heb toen 2 appels gebruikt.- Wat over blijft van het "toffee-ijs" kan gewoon weer terug in de vriezer voor de volgende keer.
  • Haal het 1-1½ uur van te voren uit de vriezer dan is een beetje vast & iets vloeibaar. Wil je echt "bolletjes ijs "scheppen dan moet je het later uit de vriezer halen.

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
  • 4-5 Granny Smith appels
  • De meest geschikte appels zijn Granny Smith na vele keren experimenteren met allerlei appelsoorten bleken de Granny Smith appels de juiste en die gebruik ik dus tegenwoordig.
  • Voor 3 personen gebruikte ik 2 appels.
  • De rest van de ingrediënten blijft hetzelfde.
  • Flinke klont roomboter
  • 1 blikje gecondenseerde melk met suiker (netto gewicht 397 gr)
  • ( is te koop bij supermarkt bvb van het merk Friesche vlag)
  • 200 ml slagroom
  • 200 ml Crème fraîche.
  • 5 grote el yoghurt
  • Sap van hele citroen
  • Poedersuiker (om over de appels te strooien).
  • Vloeibare honing. (ik heb Acacia honing gebruikt)
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Grill,Koekenpan die onder de grill kan, anders een bakblik.

Voorbereiding

  • Zet het blikje gecondenseerde melk in een pan met water (blikje dicht laten) het moet onder water staan.
  • Breng het water aan de kook, zet het vuur laag en laat 2-3 uur laag staan deksel op de pan.
  • -Kijk af en toe en voeg zo nodig water toe, het blikje moet bedekt blijven met water-.
  • Laat het blikje wat afkoelen en daarna kan je het openen.
  • De melk is nu een vloeibare zachte "toffee" geworden.

Bereidingswijze

  • Klop de slagroom, Crème fraîche + yoghurt eerst wat lobbig en mix dan de " vloeibare toffee." er doorheen (dit is ongeveer 1 liter ijs)
  • Er zijn twee mogelijkheden.
  • Giet de vloeistof in een plastic doos en dek hem af en zet in de vriezer zodat je het `s morgens of een dag/dagen van te voren kan maken en het "ijs" wordt.
    OF je zet het in de koelkast dan blijft het vloeibaar en kan je het later over de appels gieten. .
  • Het is niet nodig om tussendoor te roeren, er gewoon niet meer naar omkijken tot het tijd is om uit de vriezer te halen.
  • Op de dag zelf begin je met:
  • Pers de citroen uit.
  • Schil de appels, boor het klokhuis eruit met een appelboor, de appels door de helft snijden zodat je halve maantjes krijgt en maak er dikke plakken van.
  • Doe dit eventueel in de ochtend en zet ze afgedekt en besprenkeld met citroensap in de koelkast.
  • Smelt de boter in de koekenpan en bak de appels tot ze een tintje hebben. (blijf er bij en zodra ze een tintje hebben zet je het vuur uit) - de appels worden snel te zacht.
  • Laat de appels in de koekenpan als die onder de gril kan,anders leg je de appels op een bakblik.(ik heb de appels op in bakblik op bakfolie gelegd) - Geniet verder van je gasten en de appels mogen gerust koud worden.
  • Trek gekregen in het dessert? Zet de grill aan.
  • Giet wat honing over de appels en strooi wat poedersuiker erover.
  • Zet ze onder de grill zodat de poedersuiker smelt en bruin wordt. (blijf daar bij want het gaat snel!)
  • Neem een bordje en leg er twee of drie schijfjes hete appel op.
  • Schep het ijskoude toffee-ijs ernaast en giet er eventueel nog wat honing over
  • Garneer eventueel met een takje munt en klaar is het heerlijke nagerecht.

Serveertip

  • p.s. Laatste keer december 2010 gemaakt met 1 pot Griekse yoghurt.
  • Soms met Jonathans en soms met goudrenetten, laatste keer met Granny Smith, die bleven mooi stevig.
  • Het is een nagerecht wat je kunt eten zelfs als je denk dat je "geen gaatje meer over hebt".
  • Op de foto`s is de "toffee" wat bleek en meer vloeibaar, Ik hed het te kort in het water laten staan. Het moet echt een toffee kleur hebben.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

connywm avatar
connywm 29-12-2016

Dit dessert op 2e kerstdag gemaakt, super lekker! Niet moelijk en ik heb nog wat over;-)

alidada avatar
alidada 12-12-2016

Aan Hobbeles. Houdbaarheid ijs, geen flauw idee maar ik heb het wel eens een maand in de vriezer gehad en het smaakte nog prima.

hobbeles avatar
hobbeles 11-12-2016

Hoihoi, ik heb net de toffe roomijs in de diepvries gedaan, deel 1 in ieder geval vooralsnog geslaagd. Ik laat nog weten als ik het hele dessert geprobeerd heb hoe het smaakte. Nog even een vraag hoe lang is het ijs houdbaar ? Groetjes danielle

MamaMamoeska avatar
MamaMamoeska 12-01-2015

Waarschijnlijk omdat mn profiel nog niet af was. Jouw recept was in ieder geval heerlijk. Groetjes!

alidada avatar
alidada 11-01-2015

Hartelijk bedankt voor je foto bij dit recept MaMamoeska, vreemd dat je je reactie niet onder dit recept kon plaatsen maar je foto is in ieder geval geplaatst met de slagroom en het snuifje kaneel. Groetjes, Louise

wilmiewillemse avatar
wilmiewillemse 14-03-2013

Hoi Louise. Ik ben zelf niet zo`n zoetekauw maar ik denk dat ze dit hier thuis wel zullen waarderen. Bedankt groetjes Wilmie _O_

pwiggers avatar
pwiggers 13-03-2013

Hoi Louise, Ik zag je appeltjes op de voorpagina staan en toen dacht ik dat ik ze wel weer eens wilde eten. Waren in 2010 (zie reactie) een groot succes. Tot mijn verbazing zag ik dat ik ze niet bewaard had (vind ik echt vreemd!). Nu dus weer een keer, want ik ga ze gauw weer een keer maken. Bedankt! Groetjes, Petra

susan56 avatar
susan56 14-11-2011

Hallo Louise, zoals beloofd een reaktie op je recept. Het was heerlijk, ook de kleur van de melk was goed, een beetje goudkleurig, ik heb ook goudreinetten gebruikt omdat die zo lekker fris zuur zijn maar volgende keer neem ik een iets steviger appeltje. Het toffee ijs heb ingevroren en toenuitgehaald en er vast ballen van gemaakt en weer in de vriezer gedaan, makkelijk als je ze er dan zo uit kan halen en het wordt ook wat sneller zacht.Iedereen vond het heerlijk dus dat maak ik zeker nog een keertje. Ook wil ik de tip die hieronder in een reaktie staat van MZU uitproberen (het blik goed en lang schudden ipv 3 uur in het water laten staan) nogmaals bedankt voor je lekkere recept. groetjes Susan

emmalikescooking avatar
emmalikescooking 20-11-2010

Hoi Louise, dank je voor dit heerlijke recept ik ga het zeker maken, gr. emmy

rmdelvoie avatar
rmdelvoie 14-11-2010

Afgelopen vrijdag- en zaterdagavond hebben we familie en vrienden te dineren gehad. Ik heb dit recept gemaakt en iedereen heeft ervan gesmuld. We vonden het allemaal heerlijk. Groetjes, Margrit

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten