1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Kerststol

Kerststol

  • Nederlands, Brood
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 16-12-2004

Ingrediënten


7 g gedroogde gist150 ml melk1 citroen100 g roomboter2 eieren300 g krenten en rozijnen100 g blanke amandelen300 g amandelspijs400 g bloem1 theelepel zout3 el suiker1 theelepel kaneel


Verder heb je nodig


Theedoek


Heerlijk zelfgemaakt.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Los de gist op in 100 ml warme melk en laat dit ca. 10 minuten staan tot het schuimig wordt.

Bereidingswijze

Was de citroen en rasp de schil.Smelt 75 gram boter.Meng in een kom de blome, zout, suiker, kaneel en citroenrasp.Maak in het midden van het bloemmengsel een kuiltje, breek hierin 1 ei en voeg het gistmengsel, 50 ml melk en de gesmolten boter toe. Meng dit tot een elaastisch deeg.Bestuif een werkvlak en de handen met bloem.Kneed het deeg, totdat het niet meer aan de handen plakt. Laat het deeg, afgedekt met een lichtvochtige schone theedoek, op een warme plaats ca. 45 minuten rijzen.Laat de krenten en rozijnen in heet water ongeveer 5 minuten wellen, laat ze uitlekken en dep ze droog.Hak de amandelen grof. Klop 1 ei los en meng deze met een vork door 300 gram amandelspijs. Vorm van het spijs een rolletje van ca. 20 cm lang.Druk het deeg uit en verdeel de amandelen, krenten en rozijnen erover. Kneed het deeg nogmaals.Maak van het deeg een ovaal brood en leg deze op een ingevette bakplaat.Leg de amandelrol in de lengte op het deeg (deze moet iets korter zijn dan het deeg) en vouw het deeg dicht.Bedek het deeg met een lichtvochtige theedoek en laat het deeg weer ca.45 minuten rijzen.Verwarm de oven voor op 235 Graden Celcius (Hetelucht 220 graden).Smelt 25 g boter en bestrijk hiermee de bovenkant van het deeg.Bak het brood in het midden van de oven in ca. 25 minuten gaar, zet de oven uit en laat het brood nog ongeveer 5 minuten in de oven staan. Laat het brood op een rooster verder afkoelen.

Serveertip

Bestrooi de kerststol royaal met poedersuiker.In plaats van de rozijnen en krenten in water laten wellen, laat deze een tijdje in drank wellen voor extra smaak.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van arankaalbertine


Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van arankaalbertine
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top