Ganzenborst met pruimen, zoals in Letland

  • Pools, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.

In vrijwel alle Baltische staten en in Polen en Rusland kun je aan de randen van de bossen meisjes en jongens tegenkomen die er een toom ganzen hoeden. Tamme ganzen worden er nog als een delicatesse beschouwd en worden er niet, zoals bij ons, verdrongen door de minder vette kalkoenen

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
8 grote gedroogde(Californische)pruimen**3 eetlepels suiker**2 borstfilets van tamme ganzen, elk ca. 350 gram**zout**witte peper uit de molen**40 gram boter**3-4 eetlepels rode bessengelei**2 dl kookroom**eventueel 4 takjes verse rozemarijn
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
kom**mes**koekenpan**aluminiumfolie**maatbeker**borden

Voorbereiding

Spoel de pruimen enkele malen in ruim koud water. Leg ze in een kom en schenk er zoveel koud water bij tot ze volkomen onder liggen. Laat de pruimen tenminste 12 uur weken. Kook ze daarna in 20-25 minuten in het weekwater, waaraan suiker is toegevoegd, zachtjes gaar. Houd de pruimen en het kookvocht warm. Snijd de vetlaag van de ganzenborst kruislings tot op het vlees in. Wrijf de filets in met wat zout en peper.

Bereidingswijze

Verhit een koekenpan en laat de boter smelten. Wacht tot het schuim begint weg te trekken. Temper de warmtebron. Leg de borstfilets met het vel naar beneden gekeerd in de pan. Wacht enkele minuten tot het vet van de borstfilets vrij komt. Schenk de helft van het vrijgekomen vet in een kommetje en houd het apart. Bak daarna de borstfilets in het resterende boter-en vetmengsel, boven een hoog afgestelde warmtebron, aan de velzijde goudbruin en knapperig in 7-8 minuten. Temper de warmtebron, keer de borstfilets daarna om en laat ze aan de vleeszijde dan nog 6-7 minuten zachtjes bakken. Neem de borstfilets uit de pan en verpak ze in aluminiumfolie. Laat ze tenminste 10 minuten rusten. VBerwijder, op 2 eetlepels na, het bakvet uit de pan. Voeg 1 deciliter van het kookvocht van de pruimen en de bessengelei toe. Roer alles krachtig door en voeg er vervolgens de kookroom aan toe. Blijf zolang roeren tot een licht gebonden saus is verkregen. Proef de saus en voeg naar eigen smaak en inzicht zout en/of peper toe. Warm de pruimen nog even in de saus op.

Serveertip

Presentatie: snijd de filets in dunne plakjes en schik ze dakpansgewijs op voorverwarmde borden. Leg de pruimen ernaast en schenk de saus erover. Schik er als garnering rozemarijntakjes bij. Geef er in ganzenvet gebakken aardappeltjes bij.

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

orphan avatar
orphan

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten