1. Home
  2. Recepten
  3. Indonesische keuken
  4. Sambal van louise

Sambal van louise

Door: alidada

  • Indonesisch,
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 09-12-2004

Ingrediënten


  • 3 middelgrote uien.
  • 3 tenen knoflook. (4)
  • 8 a 10 Spaanse pepers- in fijne plakjes gesneden- zaadjes niet verwijderen. ( plus 1 Madame Jeanette totaal had ik nu 275 gram aan pepers )
  • 6 el (olijf)olie. (± 65 ml)
  • 1 el donkerbruine basterdsuiker OF gebruik Javaanse suiker.
  • 2 tl gemalen citroengras (sereh)- of 2 (geplette) stengels mee laten sudderen en later verwijderen.
  • 2 tl vers geraspte gemberwortel OF 1 flinke tl gemberpoeder. (vers geraspt)
  • 2 el gemalen kokos.
  • 2 bolletjes stemgember.- in stukjes gesneden-
  • 1 el gembersap -uit potje stemgember -.
  • 6 flinke tomaten,ontveld en in stukken gesneden. (7)
  • 1 klein blikje tomatenpuree.
  • zout/peper naar smaak.


Verder heb je nodig


  • Mes.Pan.Staafmixer of blender of keukenmachine.
  • Wat glazen potjes met metalen deksel.
  • Eventueel een paar latex handschoenen om te gebruiken als je de pepers snijdt.
  • Na één keer in mijn ogen gewreven te hebben nadat ik de pepers gesneden had vergeet ik nooit meer mijn handschoenen!

Sambal van louise

Sambal van Louise

Sambal van Louise
Sambal van louise

Ingredinten

Ingredinten
Sambal van louise

Maak fijn met staafmixer.

Maak fijn met staafmixer.
Sambal van louise

Foto: Deon

Foto: Deon
Sambal van louise

kipfilet grilleren in oven

kipfilet grilleren in oven
Sambal van louise

op Turks brood op bedje van sla en tomaat met knoflooksaus

op Turks brood op bedje van sla en tomaat met knoflooksaus
Sambal van louise

Omscheppen en de suiker toevoegen

Omscheppen en de suiker toevoegen
Sambal van louise

Voeg de pepers toe

Voeg de pepers toe
Sambal van louise

Voeg de tomaten toe

Voeg de tomaten toe
Sambal van louise

8 deciliter

8 deciliter
Sambal van louise

Giet in de hete potjes

Giet in de hete potjes
Sambal van louise

Keer ze om

Keer ze om

Mijn bijdrage aan de sambal recepten op Smulweb.
Dit recept kreeg ik van een Indonesische vriendin
(en die had het weer van een vriendin...enz. enz.)
Dit is zo`n geweldige lekkere sambal en zo anders dan uit een potje! Als het op is maak ik snel weer een paar potjes want dit is de lekkerste sambal ooit gegeten! (vind ik).
Het is niet alleen lekker bij rijst of mie maar ook bij macaroni. Smaakt ook lekker door gehakt. Of bij je rundvlees door de jus. Door roerbak groenten en nog veel meer.
Op 16.03.2012 weer eens gemaakt en wat veranderingen toegevoegd. (iets pittiger gemaakt plus tomatenpuree toegevoegd) ook wat nieuwe foto`s erbij geplaatst. De veranderingen die ik dit keer heb gedaan zet ik tussen haakjes. Er staan `oudere` foto`s bij met meer potjes maar die waren kleiner. Om de hoeveelheid te kunnen zien is moeilijk maar dit keer (16.03.2012) ik had 2 vrij grote potten, 1 kleinere en 1 heel klein potje (niet helemaal vol). Dat gaat dus als 1e op!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

  • Snij de uien grof.
  • Pers de knoflook uit of snijd in zeer dunne plakjes.
  • Doe olie in de pan en voeg de uien met knoflook toe.
  • Omscheppen tot de ui glazig is en dan de suiker toevoegen.
  • Voeg de tomatenpuree toe en laat dat ± 2 minuten zachtjes meebakken.
  • Voeg de pepers toe en roer af en toe.
  • Ontvel intussen de tomaten.
  • Ontvellen kruisje maken in onderkant tomaat. ± 60 sec. in heet water onderdompelen, als velletjes aan de onderkant beginnen te krullen uit de pan halen en gelijk in ijskoud water doen en ontvellen.
  • Als de uien met de knoflook gekleurd zijn voeg je de gesneden tomaten toe.
  • Voeg gesneden gemberbolletjes toe.
  • Blijf omscheppen.
  • Voeg het citroengras (of stengels) toe met de kokos, gembersap, gemberpoeder en wat zout en (versgemalen)peper.

Bereidingswijze

  • Laat dit alles op een zacht vuurtje 20 minuten pruttelen.
  • Haal de sereh (als je stengels hebt gebruikt) er uit.
  • Voeg als het vocht te snel verdampt eventueel iets water toe anders brand het aan.
  • Als alles gaar is zorg je dat de jampotten (plus de metalen deksels) schoon gesteriliseerd zijn (eerst in warm water met zeep wassen, goed omspoelen zet de oven op 110°C en voor ongeveer 30 minuten).
  • Leg een handdoek of theedoek op het aanrecht, hete potten uit de oven er op zetten (kijk uit voor je handen, ik gebruik een vleestang)
  • Terwijl de potten klaar staan doe je de massa in de keukenmachine om fijn te malen.
  • Ik heb de staafmixer gebruikt, handig en geen exta machine om schoon te maken.
  • Heb je geen van deze apparaten, wrijf het dan door een zeef.
  • Neem een klein lepeltje en proef of je sambal goed van smaak is, je kan dan eventueel nog wat peper/zout toevoegen.
  • Mocht het `heet` zijn in je mond neem dan een slok melk, melk verwijderd het branderige gevoel, water doet dat niet.
  • Giet de warme sambal in de hete potjes, schroef de deksel vast en keer ze om (trekken ze vacuüm).

Serveertip

  • Deze sambal is niet alleen lekker bij rijst, macaroni enz. maar ook lekker door gehakt.
  • Of bij je rundvlees door de jus. Door roerbak groenten en nog veel meer.
  • Eenmaal geopend blijft het minder lang goed dan gewone sambal (geen conserveringsmiddelen) dus bewaar het geopende potje in de koelkast.
  • Ongeopend blijven ze door het vacuüm vrij lang goed.

Bron

Via vriendin en vriendin..



Reacties (19)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van alidada
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top