
1 groene kool
250 gram rijst
zout, peper
mespunt nootmuskaat
400 gram rundergehakt
1 kleine ui
1 teentje knoflook
100 gram blokjes mager gerookt ontbijtspek
2 eetlepels olie
1 theelepel karwijzaad
125 ml zure room
2 theelepels paprikapoeder
75 gram geraspte belegen kaas
Ovenschaal en wok
Een lekkere ovenschotel van groene kool oftewel savooiekool met rijst, gehakt, spekjes en zure room. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor aardappelpuree, maar ik denk dat rijst lekkerder is. Het recept komt uit Hongarije. Heel erg lekker en goed voor te bereiden.
Ooit ergens iets dergelijks gelezen en geprobeerd hier een eigen draai aan te geven.
Snij de groene kool in hele fijne reepjes. Kook de rijst gaar. Pel en snipper de ui en de knoflook. Bak de blokjes mager gerookt spek knapperig.Verhit 1 eetlepel olie in de wok en roerbak hierin het gehakt rul samen met de ui en de knoflook. Maak op smaak met zout en peper. Haal het gehakt uit de pan en roerbak in de rest van de olie de groene kool met de kummelzaadjes in 10 minuten beetgaar. Roer de zure room door de groene kool en breng op smaak met zout en peper. Meng de blokjes mager rookspek met het paprikapoeder door de gekookte rijst. Oven voorverwarmen tot 200 graden C.
Leg onder in de schaal eerst de groenekool, dan het gehakt en daarover de rijst.
Bestrooi met de geraspte kaas.
Zet de schaal plm. 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven en laat er een bruin korstje op komen.
pwiggers 16-10-2017
Bedankt Laura, altijd leuk om te horen. Groetjes, Petra
ArualB 16-10-2017
Was destijds vergeten het recept op te slaan. Komt vanavond weer op tafel!
pwiggers 02-03-2016
Leuk om te horen Laura. Dank je wel.
ArualB 01-03-2016
Laatst een groene kool gekocht op de markt. Vanavond dit gerecht gemaakt. Lekker hoor, door alle 4 goedgekeurd!
rodejaspis 11-01-2015
Jaaaa, ik ken dit gerecht. Mijn moeder maakte dit vaak klaar vroeger. Wat fijn dat je het op smulweb heb gezet.
Ik meende dat dit ooit uit de Libelle kwam. Heerlijk dank je wel.