Geitenkaas, uien en aardappelbrood met tijm

  • Engels, Brood
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 08-12-2004
  • Geitenkaas, uien en aardappelbrood met tijm

    Geitenkaas, uien en aardappelbrood met tijm

    Geitenkaas, uien en aardappelbrood met tijm

  • Geitenkaas, uien en aardappelbrood met tijm

    Geitenkaas, uien en aardappelbrood met tijm

    Geitenkaas, uien en aardappelbrood met tijm

  • Geitenkaas, uien en aardappelbrood met tijm

    Geitenkaas, uien en aardappelbrood met tijm

    Geitenkaas, uien en aardappelbrood met tijm

  • Geitenkaas, uien en aardappelbrood met tijm

    Geitenkaas, uien en aardappelbrood met tijm

    Geitenkaas, uien en aardappelbrood met tijm

  • Geitenkaas, uien en aardappelbrood met tijm

    Geitenkaas, uien en aardappelbrood met tijm

    Geitenkaas, uien en aardappelbrood met tijm

  • Geitenkaas, uien en aardappelbrood met tijm

    Geitenkaas, uien en aardappelbrood met tijm

    Geitenkaas, uien en aardappelbrood met tijm

  • Geitenkaas, uien en aardappelbrood met tijm

    Geitenkaas, uien en aardappelbrood met tijm

    Geitenkaas, uien en aardappelbrood met tijm

  • Geitenkaas, uien en aardappelbrood met tijm

    Geitenkaas, uien en aardappelbrood met tijm

    Geitenkaas, uien en aardappelbrood met tijm

Dit is het snelste en makkelijkste brood wat ik ooit gemaakt heb. (Zelfs geen broodvorm nodig!) Het is bovendien geweldig lekker! Je kan het eten als het nog ietsje warm is maar de volgende dag (beetje opgewarmd in de oven) is het nog steeds heerlijk. Ook lekker bij een BBQ.

Ik kreeg wat vragen of er Gorgonzola gebruikt kon worden i.p.v. Geitenkaas en een andere vraag of er ook kleine broodjes van gemaakt konden worden. Dat heb ik dus vandaag (26.04.2010) uitgeprobeerd. Heb vijf ongeveer dezelfde grootte bolletjes gemaakt.
Oven gelijk op 200°C i.p.v. 190°C plus 1 flinke theelepel bakpoeder toegevoegd. Broodjes in het midden van de oven voor 30 minuten. We hebben er twee apart gehouden en drie heb ik ingevroren, weet absoluut niet of dat goed gaat maar ik wilde het wel proberen dus of ze ontdooid en opgewarmd nog lekker zijn? Dat moet ik nog ervaren.

p.s. Oventemperaturen kunnen verschillen, bij mijn oven zijn ze dus goed

Deel dit recept

Ingrediënten
  • 110 gram geitenkaas, of Gorgonzola
  • (Ik heb de 1e keer een bakje "Chavroux" van 150 gram gebruikt), hoef je zelfs geen korst af te snijden!
  • 2e keer voor de kleine broodjes Gorgonzola gebruikt.
  • 4 lente uitjes, heel fijn gesneden.
  • 1 middelgrote rode aardappel van ongeveer 175 gram). - andere aardappel kan ook-
  • 1 volle theelepel vers gehakte tijm. (En een paar takjes voor boven op het brood).
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel (plus wat extra voor boven op het brood).
  • 1 theelepel zout.
  • 1 flinke snuf cayennepeper.
  • 1 groot ei. (ik had kleine eieren dus heb ik er 2 gebruikt).
  • 2 eetlepels melk.
  • 1 flinke theelepel grove mosterd.
  • Extra 1 flinke theelepel bakpoeder
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
  • Een (met olie) invette bakplaat. (of siliconenvel of bakpapier)
  • Pannenkoekenmes.
  • Kom /list]

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 190° - 200°C.
  • Snij de witte korst van de kaas en snij het kaasje in kleine blokjes (ongeveer 1 cm)
  • Zeef de bloem, zout, cayennepeper en bakpoeder boven een grote kom, hou de zeef hoog zodat er "lucht" in de bloem kan komen.
  • Schil de aardappel en rasp op een grove rasp gelijk boven de bloem.
  • Voeg de lente-uitjes, gehakte tijm en het meeste van de kaas (bewaar wat blokjes ongeveer iets meer dan de helft).
  • Neem nu een pannenkoekenmes en ga daar mee door het deeg en meng alles goed door elkaar.
  • Sla het ei met een vork los en voeg al roerend de melk en de mosterd toe.
  • Giet dat in de kom en gebruik weer je pannenkoekenmes om het allemaal een beetje aan elkaar te laten kleven.
  • Dat gaat heel snel.

Bereidingswijze

  • Als dat zover is (je kan eventueel heel licht je handen gebruiken) Schep je het deeg op de goed ingevette bakplaat (of bakvel) en vorm dan een bol, het moet ongeveer 15 cm in het rond worden.
  • Of vorm kleine bolletjes.
  • Neem nu de overgebleven stukjes kaas en steek die zachtjes in het deeg (hoef je er niet in te duwen het smelt vanzelf).
  • Strooi er wat bloem over (bijvoorbeeld door de bloem in een theezeefje te doen of gewoon met je handen) en leg er en paar takjes tijm overheen.
  • Bak het brood in het midden van de oven voor ongeveer 40 - 50 minuten (of tot het goudbruin is) Laat het afkoelen op een rek.
    In mijn oven had het 50 minuten nodig, de laatste 10 minuten heb ik de temperatuur verhoogd naar 200°C.
  • Ik hoop dat je er net zo van geniet als wij!

Bron

Delia`s "How to cook - book one"

Serveertip

  • Bij een BBQ of gewoon bij de lunch, eventueel besmeren met roomboter en of wat zachte geitenkaas.
  • Het Engelse zelfrijzend bakmeel is sterker dan het Nederlandse dus heb ik de 2e keer bij het bloem nog een flinke theelepel bakpoeder toegevoegd.

Laatste reacties

snoopcat avatar
snoopcat 01-01-2012

Een mooi ecept om het nieuwe jaar mee te beginnen. Dankjewel en een heel goed 2012! Groetjes, Majolein

naus_marijke avatar
naus_marijke 22-04-2011

Wat lijkt mij dat een verrukkelijk brood,dat ga ik ook eens een keer maken! Bedankt voor het recept! Groetjes, Marijke

pihoon avatar
pihoon 18-04-2011

Erg lekker allemaal jouw Paasrecepten. Heel fijn dat je deze weer onder onze aandacht wilde brengen. Fijne Paasdagen voor jou. zonnige groet, Pihoon

ingewieringa avatar
ingewieringa 08-04-2011

Wat een leuk recept...ga het gelijk maken dit weekend...heerlijk met knoflooksaus lijkt me, dank je

stiny26 avatar
stiny26 01-05-2010

Hoi Louise Ga dat brood beslist eens maken. Lijkt me erg lekker vooral bij de BBQ. Bedankt groetjes Micky

pwiggers avatar
pwiggers 28-04-2010

Hoi Louise, Heel grappig, ik heb bijna hetzelfde recept in mijn recepten staan. Het is inderdaad erg lekker. Ik heb dit al vaak gemaakt. Veel succes ermee. Groetjes, Petra

padja avatar
padja 26-04-2010

Hallo Louise, Bedankt voor je link...dit ziet er heel lekker en makkelijk genoeg uit! Vraag me alleen af...ik heb een zak met bloem maar geen idee of dat zelfrijzende is..zal ik er maar wat gist aan toevoegen..daar heb ik nog wel wat zakjes van. Wat denk jij? Groetjes Petra

sjoekke avatar
sjoekke 26-04-2010

Hallo Louise Dat ga ik zeker eens proberen want ziet er wel smakelijk uit,bedankt en groetjes van Lydie

canadutch avatar
canadutch 26-04-2010

Omdat ik geitenkaas lekker vind ga ik dit beslist even proberen. Ziet er lekker uit. Groetjes...Dirk

salzburg avatar
salzburg 25-04-2010

Meegenomen. Groetjes Anna

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten