Hongaarse zuurkool

  • Hongaars, Ovenschotel
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 07-12-2004
  • Hongaarse zuurkool

    Hongaarse zuurkool

    Hongaarse zuurkool

  • Hongaarse zuurkool

    Hongaarse zuurkool

    Hongaarse zuurkool

  • Hongaarse zuurkool

    Hongaarse zuurkool

    Hongaarse zuurkool

  • Hongaarse zuurkool

    Hongaarse zuurkool

    Hongaarse zuurkool

  • Hongaarse zuurkool

    Hongaarse zuurkool

    Hongaarse zuurkool

  • Hongaarse zuurkool

    Hongaarse zuurkool

    Hongaarse zuurkool

  • Hongaarse zuurkool

    Hongaarse zuurkool

    Hongaarse zuurkool

  • Hongaarse zuurkool

    Hongaarse zuurkool

    Hongaarse zuurkool

  • Hongaarse zuurkool

    Hongaarse zuurkool

    Hongaarse zuurkool

Voordat ik het recept van Hongaarse zuurkool op Smulweb wilde zetten heb ik eerst gekeken of er soms een soortgelijk recept opstond. Er stonden heel veel lekkere recepten met dezelfde naam op maar ik kwam niet hetzelfde recept tegen. Dit is eigenlijk een recept van een nicht van mij maar ik heb het zo veranderd dat het nu mijn eigen recept is geworden. Alleen de naam die zij aan het recept gaf is gebleven en hoe ze daaraan kwam weet ik ook niet maar.. het is een superlekker recept mag ik wel zeggen.
Op 3.11.2012 weer eens gemaakt met een zelfgemaakte `jachtsaus` en nieuwe foto`s geplaatst.
Natuurlijk kan je dit ook maken met een pakje jachtsaus.

Ps Er staat voor 6 personen maar er kunnen ook 7-8 personen van eten. Wij zijn met ons twee dus ik doe altijd de rest in aparte bakjes en vries ze dan in (altijd handig als ik geen tijd heb) en de smaak blijft behouden in de vriezer.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
  • 1 pond zuurkool.(of wijnzuurkool)
  • 1 kilo aardappelen.(geschild gewogen).
  • 1 pond gehakt. (naar smaak half om of runder).
  • 2 grote uien.
  • 1 flinke prei.
  • 1 rode paprika.(dit keer nog een halve gele toegevoegd)
  • 2 tomaten. (of wat kleine tomaatjes)
  • 1 bakje (kastanje) champignons.
  • 1 pakje jachtsaus.(of maak zelf de saus- zie link bij serveertips
  • 1 eetlepel tomatenketchup.
  • 1 flinke tl pittige of gerookte paprikapoeder.
  • Peper en zout naar smaak.
  • Geraspte kaas om over het gerecht te strooien.
  • (Eventueel 1 goudreinet of andere zachtzure appel en een bosje lente-uitjes , hoeft niet is wel lekker!)
  • Eventueel 1-2 teentjes knoflook
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
  • 1 grote ovenschaal met inhoud van 3 liter of 2 met een kleinere inhoud.
  • Pureestamper of Pureeknijper
  • Grote koekenpan of hapjespan

Voorbereiding

  • Oven voorverwarmen op 190°C.
  • Tijdsduur in oven ongeveer 20 minuten.
  • Kook de zuurkool en de aardappels apart gaar.(kook eventueel de in stukjes gesneden appel met de zuurkool mee).
  • Tip: Aardappels en zuurkool in één pan maakt dat de aardappels lang moeten koken. Kook ze apart en het is beide in 20- 25 minuten klaar.
  • Rul ondertussen het gehakt -zonder olie/boter- op een laag vuurtje in de koekenpan, roer af en toe.
  • Terwijl dat opstaat hak je de ui,snijd de prei en de champignons in reepjes.
  • Snijd de paprika in stukjes/reepjes.
  • Ontvel de tomaten(snij een kruisje aan de bovenkant, doe ze in een kom,kokend water er op, ½ minuut,spoel ze gelijk af met koud water en je trekt het vel er zo af) Snijd de tomaten in stukjes.
  • Doe dit alles bij het gehakt en roer goed.
  • Maak jachtsaus volgens de aanwijzingen op het pakje. (dit keer mijn eigen saus gemaakt)
  • Voeg de jachtsaus plus tomatenketchup, paprikapoeder. ketchup bij het gehaktmengsel.
  • Voeg zout en peper en kruiden naar smaak toe. (Proef of het op smaak is)

Bereidingswijze

  • Stamp de zuurkool met de aardappelen.
  • (Voeg eventueel heel fijngesneden lente-uitjes toe).
  • Mocht je soms een restje yoghurt of creme fraice over hebben? Doe het door de stamppot!
  • Proef of er voldoende peper/zout en kruiden in zitten.
  • Vet de ovenschaal licht in met boter.
  • Doe een laag aardappelpuree onderin dan de groentenmix en als laatste weer aardappelpuree.
    Of maak meerder lagen maar begin en eindig dan met het aardappel/zuurkool mengsel.
  • Zet de schotel ongeveer 20 min. in de voorverwarmde oven net iets boven het midden, doe er wat klontjes boter op(kunnen weggelaten worden) en wat geraspte kaas.
  • Is het daarna nog niet bruin genoeg zet je het even onder de grill.

Serveertip

  • Link naar Jachtsaus
  • Jachtsaus-a-la-louise
  • Je kan heel veel variëren met dit recept gewoon naar je eigen smaak.
  • Soms voeg ik knoflook en wat meer pittige kruiden enz.
  • Zo wordt hetzelfde recept toch steeds weer net even anders.
  • Dit gerecht is geschikt om in te vriezen.

Laatste reacties

alidada avatar
alidada 27-02-2014

Hoi Parel, hoop dat je dit leest. Bedankt dat je dit recept hebt meegenomen. Groetjes, Louise

ciska10 avatar
ciska10 18-09-2013

Erg lekker. De kinderen houden niet van zuurkool maar schepten allebei nog een keer op.

wilmiewillemse avatar
wilmiewillemse 22-01-2013

Louise het was echt héél lekker, zelfs 2 van mijn kinderen die normaal nóóit zuurkool eten vonden dit "goed te doen" en dat is een groot compliment, ik mag het nog vaker maken!!! Groetjes Wilmie.

wilmiewillemse avatar
wilmiewillemse 21-01-2013

Louise, ik heb precies alle ingrediënten voor deze ovenschotel in huis. Mag jij raden wat we vanavond eten haha. Ik denk dat het wel gaat smaken met dit weer. Groetjes Wilmie.

alidada avatar
alidada 04-12-2012

Aan Petra, hartelijk bedankt voor je leuke reactie en de mooie foto`s die je erbij geplaatst hebt. Ik heb het in nu 6 personen veranderd (had niet eens gezien dat ik 4 personen had gezet). Ik heb nu ook in de beschrijving geschreven dat er zelfs meer dan 6 personen van kunnen eten. ( dat ligt natuurlijk aan de eetlust) Ik heb nu ook de inhoud van mijn ovenschaal vermeld. Groetjes van Louise

pwiggers avatar
pwiggers 04-12-2012

Hallo Louise, Afgelopen vrijdag toen we 3 logees hadden dus jouw zuurkool gemaakt. Wij vonden het allemaal heerlijk! Rob had moeite zijn bord niet af te likken. Ook jouw jachtsaus is natuurlijk gebruikt in het onderdeel gehakt! Ik vond het wel een beetje veel voor 4 personen. Wij waren met z`n vijven en er was nog een portie over die Rob en ik zondag gegeten hebben. Ook was mijn ovenschaal niet groot genoeg en heb ik alles verdeeld over 2 schalen. Het is echt een aanrader! Bedankt voor het recept en de groeten van Petra

rmdelvoie avatar
rmdelvoie 29-11-2012

Louise, ik heb deze zuurkoolschotel gemaakt en het was een groot succes. Heerlijk en lekker gezond met al die groentjes erin. Ik heb het gemaakt met het recept van jou jachtsaus. Dit kan ik iedereeen aanraden. Groetjes, Margrit

caroca avatar
caroca 25-11-2012

Niet goed gelezen, sorry.

caroca avatar
caroca 25-11-2012

Lijkt me wederom erg lekker! Alleen de zuurkool komt niet terug in het recept, ik gok dat die op het gehakt/groentemengsel komt? Groet, Caro

Delarosa avatar
Delarosa 15-11-2012

Hoi Louise, gisteren deze zuurkoolschotel gemaakt samen met de jachtsaus, en we hebben er echt super van gesmuld! Heel erg lekker!!!! Dit komt zeker vaker op tafel in huize Delarosa :) Dank je wel voor deze recepten en vriendelijke smulgroetjes, Erwin

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten