1. Home
  2. Recepten
  3. Bakken
  4. Taart
  5. Apple crumble
  6. Apple crumble (of apple & pear crumble)

Apple crumble (of apple & pear crumble)

  • Engels, Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 06-12-2004

Ingrediënten 6 personen


ONDERSTE LAAG

  • Ongeveer 900 gram appels (of appels en peren bij elkaar 900 gram) je kan goudrenetten nemen of Cox, of een andere appel, en gewone handperen.
  • 1 afgestreken theelepel kaneel.
  • 1/4 theelepel gemalen kruidnagel.
  • 30 gram zachte bruine suiker (of gewone suiker bij gebrek aan bruine..)
  • Geraspte schil plus het sap van 1 citroen (eerst goed wassen, dan raspen op de fijnste keukenrasp, dan uitpersen).
  • BOVENSTE LAAG:
  • 130 gram roomboter of margarine(gekoeld en in stukjes gesneden)
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel (of 250 gram tarwebloem plus 1 theelepel bakpoeder)
  • 150 gram rietsuiker (of gewone suiker)
  • 2 afgestreken theelepels kaneel.
  • Snufje zout.
  • 110 gram ongepelde amandelen. Als je niet van Amandelen houdt, laat je ze gewoon weg.


Verder heb je nodig


Keukenmachine (niet noodzakelijk), Oven. Ovenschaal (ik gebruik voor deze hoeveelheid een langwerpige van 35 x 21 cm) .


Apple crumble (of apple & pear crumble)
Apple crumble (of apple & pear crumble)
Apple crumble (of apple & pear crumble)
Apple crumble (of apple & pear crumble)
Apple crumble (of apple & pear crumble)
Apple crumble (of apple & pear crumble)

Dit is weer een crumble recept van mij, heel lekker en je kunt er eindeloos mee variëren.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180ºC.
  • Zet eerst alle ingrediënten klaar, gewogen en wel, dat scheelt tijd en ergernis.
  • Vet de ovenschaal in met wat boter.
  • Bereidt eerst de onderste laag
  • Schil het fruit, haal het klokhuis eruit en snijd de appels en/of peren in stukjes , vermeng het fruit met de kruiden en suiker voor de onderste laag.
  • Voeg de geraspte schil en sap toe.
  • Doe dit mengsel in de ingevette ovenschaal.
  • Bereidt de bovenste laag
  • Bloem, boter, snufje zout, bruine suiker en kaneel in de keukenmachine doen en draai tot het op grof broodkruim lijkt., voeg dan de amandelen toe en nu niet op volle snelheid zodat je kan zien dat de amandelen grof gehakt zijn.
  • Heb je geen keukenmachine dan kan ook gewoon je handen nemen en de boter erdoor wrijven met je vingers net zo lang tot het op grof broodkruim lijkt (ik doe dit vaak, is zo gebeurt hoor).
  • Dan kan je de amandelen even grof hakken in een molen of in een plastic zak doen en plat slaan op het aanrecht en dan bij het mengsel doen.

Bereidingswijze

  • Sprenkel de kruimelmix voor de bovenste laag over het fruit, zorg dat alles bedekt is en druk het met je handen heel licht aan.
  • Neem dan een vork en haal die over de toplaag zodat die weer een beetje rul wordt.
  • Bak in het midden van de oven voor ongeveer 35 - 40 minuten.
  • Je moet het even laten rusten voor 10 tot15 minuten voordat je het eet.
  • Je kan de Crumble ook een dag van te voren maken. Bak hem dan voor 20 minuten, haal uit de oven, laat koud worden en zet eventueel in de koelkast of op een koele plek. Dek af met aluminium folie.
  • Op de dag zelf verwarm je de oven voor als je aan tafel gaat. Verwijder de aluminiumfolie, zet de Apple Crumble in de oven, na 20- 25 minuten zet je de oven uit en de Apple Crumble kan rusten in de oven tot het tijd is om hem op te eten.

Dit recept is te vinden in:

Serveertip

  • Serveer warm met lobbig geslagen slagroom (op zijn Engels zonder suiker, de crumble is zoet genoeg).
  • Of vanille vla.(warm of koud)
  • Je kan ook wat /krenten en/of rozijnen door de appels doen.
  • OF de rozijnen van te voren in wat rum of cognac weken.
  • OF een bolletje vanille(of ander) ijs bij serveren.
  • OF deze crumble in kleine potjes/ bakjes maken. Zet ze in de oven voor 15- 20 minuten.
  • Kijk tussendoor even in je oven en als je ziet dat de crumble al wat donker wordt neem je de bakplaat uit de oven en dek de bakjes af met de velletjes aluminiumfolie, zet ze terug in de oven voor de resterende tijd.
  • Toen ik deze foto maakte (01.02.09) had ik er wat fijne havermout vlokken erover gestrooid.
  • Je kan als de bovenlaag niet bruin genoeg naar je zin is de crumble even onder de grill zetten - Let op dat bruint supersnel!! - Gisteravond (21.11.09) heb ik er verkruimelde cornflakes over gestrooid, lekker knapperig!
  • Geniet ervan!

Bron

Delia .. En na jaren aangepast aan eigen smaak



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van alidada


Reacties (11)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van alidada
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top