Apple crumble (of apple & pear crumble)

  • Engels, Nagerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 06-12-2004
  • Apple crumble (of apple & pear crumble)

    Apple crumble (of apple & pear crumble)

    Apple crumble (of apple & pear crumble)

Dit is weer een crumble recept van mij, heel lekker en je kunt er eindeloos mee variëren.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
ONDERSTE LAAG
  • Ongeveer 900 gram appels (of appels en peren bij elkaar 900 gram) je kan goudrenetten nemen of Cox, of een andere appel, en gewone handperen.
  • 1 afgestreken theelepel kaneel.
  • 1/4 theelepel gemalen kruidnagel.
  • 30 gram zachte bruine suiker (of gewone suiker bij gebrek aan bruine..)
  • Geraspte schil plus het sap van 1 citroen (eerst goed wassen, dan raspen op de fijnste keukenrasp, dan uitpersen).
  • BOVENSTE LAAG:
  • 130 gram roomboter of margarine(gekoeld en in stukjes gesneden)
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel (of 250 gram tarwebloem plus 1 theelepel bakpoeder)
  • 150 gram rietsuiker (of gewone suiker)
  • 2 afgestreken theelepels kaneel.
  • Snufje zout.
  • 110 gram ongepelde amandelen. Als je niet van Amandelen houdt, laat je ze gewoon weg.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Keukenmachine (niet noodzakelijk), Oven. Ovenschaal (ik gebruik voor deze hoeveelheid een langwerpige van 35 x 21 cm) .

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180ºC.
  • Zet eerst alle ingrediënten klaar, gewogen en wel, dat scheelt tijd en ergernis.
  • Vet de ovenschaal in met wat boter.
  • Bereidt eerst de onderste laag
  • Schil het fruit, haal het klokhuis eruit en snijd de appels en/of peren in stukjes , vermeng het fruit met de kruiden en suiker voor de onderste laag.
  • Voeg de geraspte schil en sap toe.
  • Doe dit mengsel in de ingevette ovenschaal.
  • Bereidt de bovenste laag
  • Bloem, boter, snufje zout, bruine suiker en kaneel in de keukenmachine doen en draai tot het op grof broodkruim lijkt., voeg dan de amandelen toe en nu niet op volle snelheid zodat je kan zien dat de amandelen grof gehakt zijn.
  • Heb je geen keukenmachine dan kan ook gewoon je handen nemen en de boter erdoor wrijven met je vingers net zo lang tot het op grof broodkruim lijkt (ik doe dit vaak, is zo gebeurt hoor).
  • Dan kan je de amandelen even grof hakken in een molen of in een plastic zak doen en plat slaan op het aanrecht en dan bij het mengsel doen.

Bereidingswijze

  • Sprenkel de kruimelmix voor de bovenste laag over het fruit, zorg dat alles bedekt is en druk het met je handen heel licht aan.
  • Neem dan een vork en haal die over de toplaag zodat die weer een beetje rul wordt.
  • Bak in het midden van de oven voor ongeveer 35 - 40 minuten.
  • Je moet het even laten rusten voor 10 tot15 minuten voordat je het eet.
  • Je kan de Crumble ook een dag van te voren maken. Bak hem dan voor 20 minuten, haal uit de oven, laat koud worden en zet eventueel in de koelkast of op een koele plek. Dek af met aluminium folie.
  • Op de dag zelf verwarm je de oven voor als je aan tafel gaat. Verwijder de aluminiumfolie, zet de Apple Crumble in de oven, na 20- 25 minuten zet je de oven uit en de Apple Crumble kan rusten in de oven tot het tijd is om hem op te eten.

    Bron

    Delia .. En na jaren aangepast aan eigen smaak

    Serveertip

    • Serveer warm met lobbig geslagen slagroom (op zijn Engels zonder suiker, de crumble is zoet genoeg).
    • Of vanille vla.(warm of koud)
    • Je kan ook wat /krenten en/of rozijnen door de appels doen.
    • OF de rozijnen van te voren in wat rum of cognac weken.
    • OF een bolletje vanille(of ander) ijs bij serveren.
    • OF deze crumble in kleine potjes/ bakjes maken. Zet ze in de oven voor 15- 20 minuten.
    • Kijk tussendoor even in je oven en als je ziet dat de crumble al wat donker wordt neem je de bakplaat uit de oven en dek de bakjes af met de velletjes aluminiumfolie, zet ze terug in de oven voor de resterende tijd.
    • Toen ik deze foto maakte (01.02.09) had ik er wat fijne havermout vlokken erover gestrooid.
    • Je kan als de bovenlaag niet bruin genoeg naar je zin is de crumble even onder de grill zetten - Let op dat bruint supersnel!! - Gisteravond (21.11.09) heb ik er verkruimelde cornflakes over gestrooid, lekker knapperig!
    • Geniet ervan!

    Dit recept is te vinden in:

    Laatste reacties

    rmdelvoie avatar
    rmdelvoie 16-06-2017

    Ben gek op appel crumble maar zie de appel/peer mix echt wel zitten. Neem het mee in mijn kookboek. Bedankt...groetjes 😉👍

    Bannisseht avatar
    Bannisseht 19-09-2013

    Ik heb hem niet ´meegenomen´ maar ik heb hem ´gebakken´ en daarvoor geef ik mijn reactie ... voor wat het waard is :-) Hij was echt heerlijk! Alleen heb ik door tijddruk iets verkeerd gedaan en waren de appels te moeserig. Ik ga hem dus nog een x maken maar dan met iets meer attentie :-) De smaak hebben we al en die was 100%!

    pwiggers avatar
    pwiggers 19-10-2012

    Neem ik mee Louise! Lekker voor de meisjes volgende week! Bedankt, Petra

    393amber1 avatar
    393amber1 18-03-2009

    Hallo, Ik neem dit recept van je mee; ik zag dat zoveel mensen dat hebben gedaan dus ik ga ervan uit dat het echt wel heel lekker moet zijn en ik moet zeggen; het lijkt me ook heerlijk. Dus bedankt! groetjes, AMBER

    antoniake avatar
    antoniake 31-01-2009

    dank je louise,groetje tooske

    kicuis avatar
    kicuis 29-01-2009

    Voeg het graag toe aan mijn appelrecepten. dank en groetjes, Ineke

    lunafairy avatar
    lunafairy 25-01-2009

    Neem ik ook mee Louise. Bedankt!

    wooley avatar
    wooley 08-01-2005

    Ik laat wel weten hoe het gelukt is.. Groetjes Jacqueline

    jeannette_br avatar
    jeannette_br 13-12-2004

    dit lijkt me erg lekker. wel een lang verhaal maar in de vakantie kan ik dat doen. Ik neem eht graag mee jeannet

    zomernacht avatar
    zomernacht 11-12-2004

    mmmmmmmmmmm heerlijk, met de feestdagen voor de deur neem ik je recept mee Bedankt Edith

    Bewaren in kookboek

    Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

    Over de plaatser

    Doorsturen

    Home Recepten