1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Erwtensoep
  5. Erwtensoep

Erwtensoep

Door: majrim

  • Nederlands, Soep
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 04-12-2004

Ingrediënten


Ca. 300 gr schouderkarbonade, ca. 300 gr zuurkoolspek (meer als je van gekookt spek op roggebrood bij de soep houdt), 1 pak spliterwten 500 gr, 1 flinke knolselderij liefst met blad anders 1 knol en 2 zakjes selderijblad, 2 preien, 1 rookworst, 2 tot 2,5 liter waterDeze erwtensoep is simpel en puur! Geen aardappels of wortels, maar vooral veel knolselderij en selderijblad voor die heerlijk rokerige smaak.

Ontdek meer:

Voorbereiding


Bereidingswijze

Snijd de botjes uit de karbonade om te voorkomen dat er splinters in de soep komen. Was de spliterwten en doe deze met karbonades en zuurkoolspek in een grote soeppan. Water erbij en aan de kook brengen. Goed door laten koken en, indien nodig, met schuimspaan schuim van de soep afhalen. Dan laag zetten en ongeveer 1 uur zachtjes door laten sudderen. In de tussentijd de preien in ringen snijden en in een vergiet goed afspoelen. Ongeveer 3/4 van de knolselderij in plakken van 1 cm dik snijden, de plakken schillen en dan in blokjes van 1 bij 1 cm snijden. De helft van het selderijblad grof hakken. Na 1 uur de karbonade en het spek uit uit de soep halen. Het spek apart houden en af laten Het vlees fijnsnijden en samen met de groenten terug in de soep doen. Ook de rookworst kan er nu bij. Laat de soep nog zo'n 30 tot 40 minuten zachtjes doorpruttelen tot de knolselderijblokjes zo zacht als puree zijn en de soep de gewenste dikte heeft. Eventueel aanlengen met wat water als je niet van hele dikke erwtensoep houdt. Haal voor het serveren de gare rookworst uit de soep, snijd deze in halve plakjes en roer ruim de helft daarvan weer door de soep; de rest is om te garneren. Hak nu ook de rest van het selderijblad grof en roer dit door de soep. Het zuurkoolspek in dunne plakjes snijden en de snippers die overblijven door de soep doen.

Serveertip

Serveer de erwtensoep in borden of kommen met een paar plakjes rookworst erop als garnering. Besmeer een aantal sneetjes lichtbruin (Brabants) roggebrood dun met mosterd, beleg ze met de plakjes zuurkoolspek en serveer als kleine sandwiches bij de soep.
Eigenlijk is deze soep het lekkerst als je hem een dag hebt laten staan. Alle smaken zijn dan goed met elkaar vermengd en de soep is dan lekker lobbig en dik, maar daar moet je van houden. Anders aanlengen met water.Deel dit recept

Reacties (0)Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van majrim
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top