Scones van john

  • Engels, Banket
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 28-11-2004
  • Scones van john

    Scones van john

    Scones van john

  • Scones van john

    Scones van john

    Scones van john

  • Scones van john

    Scones van john

    Scones van john

  • Scones van john

    Scones van john

    Scones van john

  • Scones van john

    Scones van john

    Scones van john

  • Scones van john

    Scones van john

    Scones van john

  • Scones van john

    Scones van john

    Scones van john

  • Scones van john

    Scones van john

    Scones van john

  • Scones van john

    Scones van john

    Scones van john

  • Scones van john

    Scones van john

    Scones van john

  • Scones van john

    Scones van john

    Scones van john

  • Scones van john

    Scones van john

    Scones van john

  • Scones van john

    Scones van john

    Scones van john

  • Scones van john

    Scones van john

    Scones van john

 Het is bijna niet te geloven maar dit recept is  meer dan 100 jaar oud! Heel veel jaren geleden kreeg ik dit recept van onze Engelse vriend John. Het oorspronkelijke recept was van zijn moeder die kunstenares was en aardewerk beschilderde in Stoke-on-trent.
Scones bakken betekende kneden, uitrollen, uitsteken enzovoort. Daar had ze geen tijd voor. Ze maakte scones maar zonder veel "poespas", gewoon hoopjes deeg op de bakplaat en bakken maar. Het is een makkelijk te maken recept, je krijgt geen prachtige scones maar ze zijn heel lekker! Een paar jaar geleden begon ik deze scones eens te maken in een cupcake vorm. Het is weer eens wat anders. Ik wissel nu af of op de bakplaat de grote scones, ongeveer  8,  of in cupcakevorm ongeveer 12 stuks.  John is niet meer onder ons helaas, maar het zal hem zeker plezieren dat zoveel mensen nog steeds de scones van zijn moeder maken.
 
 

Deel dit recept

Ingrediënten 10 personen
225 g bloem (patentbloem)
OF zelfrijzend bakmeel. 75 g boter (of margarine) plus iets extra om de vormpjes in te vetten.
2 flinke theelepels bakpoeder.(opgehoopt dus)
(Bij zelfrijzend bakmeel voeg je 1 opgehoopte theelepel bakpoeder toe).
40 g (riet)suiker. (je kunt minder gebruiken. miniumum is 25 g)
Als extra wat suiker om over de ongebakken scones te strooien. (niet noodzakelijk)
Mespunt zout.
Ongeveer 150 ml karnemelk (of gewone melk)
(Karnemelk laat het deeg beter rijzen, het wordt luchtiger, je proeft het niet.)
Heb je geen karnemelk neem dan gewone melk)
1 ei (is lekker maar niet noodzakelijk)
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Oven/ Bakplaat Of eventueel muffinvorm/ Bakpapier of Bakfolie/Lepel/Vork/Kom.

Bereidingswijze

1. Voorbereiding Oven voorverwarmen op 230-235 graden (hete lucht oven 20 graden lager). Helaas verschillen oventemperaturen vaak dus let goed op.
2. Zorg dat de oven op juiste temperatuur is, want de scones moeten de oven in zodra alles doorelkaar geroerd is.
3. Om vastplakken te voorkomen de bakplaat invetten. Of leg er bakpapier op.

Bereidingswijze
1. Wrijf met je vingertoppen alledroge ingrediënten doorelkaar tot het op broodkruim lijkt.
2. Als je een ei gebruikt klop je het ei even los voeg toe aan de (karne)melk.
3. Neem een vork en roer door de bloem terwijl je beetje voor beetje de melk toevoegd.
4. (gebruik je rozijnen voeg die dan nu toe).
5. Roer alles door elkaar en zorg dat het niet te zacht is (dus niet met een plons de melk erbij, het ligt aan de bloem dus even voorzichtig doen). soms heb je meer en soms heb je minder melk nodig. Ga beslist NIET kneden.
6. Neem een eetlepel en schuif met behulp van een theelepel het deeg op de bakplaat (of in de vorm).
7. Of gebruik een ijsknijper als je die hebt.
8. Strooi er eventueel wat suiker over (niet noodzakelijk)

Bron

John Hilditch

Serveertip

Eet ze dezelfde dag of vries de gebakken scones in, heel handig als je ze van te voren wilt maken.
Verse scones zijn lekker, scones van een dag oud niet.
Doe de scones (als ze afgekoeld zijn) in een diepvriesdoos in een diepvrieszak.
Wil je ze gebruiken. Ontdooi ze en zet ze in een oven op 150 graden voor ongeveer 8-10 minuten. (zodat ze warm worden maar niet meer bakken)
Je kunt ook nog wat suikerkorrels op de scones strooien voordat je ze in de oven zet. Met eventueel wat rozijnen of ander gedroogd fruit(eerst wellen in water of drank en dan uitlaten lekken) smaken de scones ook heel lekker. De karnemelk proef je niet, maar het maakt de scones absoluut luchtiger.
De scones doormidden snijden en jam en clotted cream er op of "gewoon" met roomboter en jam,smaakt prima!
(klik op de link hieronder als je de clotted cream eens zelf zou willen maken.)
Clotted-cream . (kopier link in je browser)
http://www.smulweb.nl/recepten/1105521/Clotted-cream

Een (aangepaste) tip van ciska10.smulweb.nl Voor een hartige variant: Uitgebakken (mager)spek erin en/of geraspte kaas. Heerlijk!

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

didoroelofsen867 avatar
didoroelofsen867 16-04-2017

Binnenkort ga ik een high tea organiseren en daarom neen ik recept vast mee! Groetjes, Dido

AnnemiekeBrans avatar
AnnemiekeBrans 16-04-2017

Ik maak geen anderen meer. De lekkerste ever. Mijn kinderen zijn er ook dol op. Mijn dochter neemt het recept mee in haar mama-kookboek.

oncookingterms avatar
oncookingterms 14-11-2016

deze zijn toch de allerlekkerste :) heb ze vandaag gemaakt.groet,oncookingterms :)

Marjolein1980 avatar
Marjolein1980 19-08-2016

Beste Alidada, hoe lang zet u ze in de oven? Dat kan ik ook nergens terugvinden. Ik ga ze nu maken en ik gok 15 min.... Hoop dat het een goede gok is!

Anne1955 avatar
Anne1955 05-08-2016

dank Louise voor je antwoord. Ik zie de 350 graden ook niet meer staan. Het maakt niet uit, het recept is me helemaal duidelijk. Ik ga ze een keer maken. Groeten.

alidada avatar
alidada 05-08-2016

Antwoord aan ANNE. Ik zie geen 350 graden staan ik denk dat er iets verkeerd in de tekst staat hoewel ik het niet kan ontdekken. De scones moeten inderdaad in een hete oven maar die is tussen de 230 graden OF 235 graden Celsius. (350 graden zou veel te heet zijn) Gr. Louise

Anne1955 avatar
Anne1955 17-07-2016

Zijn de genoemde 350 graden van de oven bij het ontdooien en verwarmen Fahrenheitgraden? Want voor Celcius lijkt me dit wel erg heet. Of vergis ik me?

Ziggy2000686 avatar
Ziggy2000686 17-07-2016

Hoe lang moeten ze nu in de oven of is dat een hele stomme vraag?

Rosaliebr avatar
Rosaliebr 18-10-2013

Ze waren heerlijk! Ik heb ze gisteren gemaakt en vanmorgen gegeten met zwarte bessenjam. Ik heb een foto geüpload van het resultaat.

alidada avatar
alidada 26-02-2013

Voor Gina, ik heb een oven die op hete lucht of conventioneel kan `draaien`. [br] Voor gebak gebruik ik altijd conventioneel. Groetjes, Louise

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten