1. Home
  2. Recepten
  3. Nagerecht
  4. Speculaasparfait met portvijgen

Speculaasparfait met portvijgen

  • , Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 24-11-2004

Ingrediënten 6 personen


1,5 dl melk, 1 theelepel kaneelpoeder of speculaaskruiden (koekkruiden), 3 eidooiers, 100 g suiker, 1 glaasje amandellikeur of Amaretto cocktail, 6 amandelspeculaasjes, 2 dl slagroom.VOOR DE PORTVIJGEN:1 zakje kaneelthee, 1/2 theelepel gemberpoeder, 12 gedroogde vijgen, 1,5 dl rode port, 2 eetlepels suiker.


Verder heb je nodig


Cakevorm (inhoud 1 l.), huishoudfolie.

Speculaasparfait met portvijgen
Speculaasparfait met portvijgen

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Verwarm de melk met de kaneelpoeder of speculaaskruiden en laat deze zonder te koken zachtjes trekken. Klop de eidooiers, suiker en amandellikeur 5 minuten met de mixer licht en luchtig. Roer de melk in een dun straaltje door het dooiermengsel. Giet het mengsel weer in de pan en verwarm het - goed roerend en weer zonder het te laten koken - tot er een lichtgebonden vla ontstaat. Zet de pan in een laagje koud water en laat hem afkoelen, terwijl u er af en toe doorroert. Breek de speculaas in stukjes. Bekleed de cakevorm met huishoudfolie. Klop de slagroom stijf en spatel deze met de speculaaskruimels door de afgekoelde vla. Schep het mengsel in de vorm. Zet deze goed afgedekt met huishoudfolie in de diepvries en laat het minimaal 6 uur bevriezen. VOOR DE PORTVIJGEN:
Zet thee van het zakje kaneelthee en de gemberpoeder. Prik de vijgen in met een vork, zet ze naast elkaar in een schaal en giet er zoveel thee over dat ze onderstaan. Laat ze minimaal 6 uur weken. Laat de vijgen uitlekken en leg ze in een pan. Giet de port gemengd met suiker over de vijgen, verwarm ze en stoof ze met deksel op de pan zachtjes 10 minuten. Schep de vijgen uit de pan en laat het kookvocht op een hoge stand inkoken tot een siroop.

Bereidingswijze

Zet de parfait 20 minuten voor het serveren in de koelkast. Stort deze uit de vorm en snijd er plakken van. Verdeel deze over de borden en garneer met de vijgen en de
warme saus.

Serveertip

De vijgen kunnen worden vervangen door zwarte pruimen zonder pit.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jacoba_b


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jacoba_b
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top