Hazenpeper met pruimen
- Nederlands, Hoofdgerecht
- > 120 min.
Deze klassieker kan goedeels een dag van tevoren gemaakt worden (12 uur laten marineren) en smaakt heerlijk met b.v. een spruitenstamppotje
Ingrediënten 10 recipe.people
4 hazenbouten (voorpoten)
200 gr worteltjes, in dunne plakjes 10 kleine sjalotjes, gehalveerd 10 zwarte peperkorrels, gekneusd
2 takjes tijm
2 peterseliestelen
2 blaadjes laurier
2 stengels bleekselderij, in stukjes
2 teentjes knoflook, geperst
3 eetlepels olijfolie
3 eetlepels cognac
1 fles rode wijn (7,5 dl)
200 gr gedroogde pruimen zonder pit (AH)
1 vleesbuillonblokje
1 pof kalfsfond (pot a 4 dl)
25 gr boter en 25 gr bloem voor een roux
25 gr boter of margarine
zout en peper
Voorbereiding
Kan 2 dagen van tevoren, moet 1 dag van tevoren:
leg de hazenbouten in een kom en voeg wortel, sjalot, peperkorrels, tijm, peterseliestelen, laurier, bleekselderij, knoflook, 1 eetlepel olijfolie, cognac en 6 dl rode wijn toe.
Dek de komaf en laat de haas minstens 12 uur marineren in de koelkast. Gebruik je geen reeds geweekte pruimen; doe zoals op verpakking staat.
Bereidingswijze
Neem de hazenbouten en de groenten uit de marinade en dep de hazenbouten droog. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote braadpan en bak de groeten uit de marinade hierin ca. 10 minuten op zacht vuur. Voeg de hazenbouten, marinadevloeistof met kruiden en vleesbouillon en kalfsfond toe en breng alles aan de kook. Laat de haas afgedekt op zacht vuur ca. 1,5 uur stoven. Laat het gerecht afkoelen en bewaar het tot gebruik in de koelkast.
Serveertip
30 minuten voor het serveren
verwarm het gerecht zachtjes. neem de hazenbouten en de groenten uit de pan. Verwijder tijm, peterseliestelen en laurier uit de saus en laat de saus nog 10 minuten inkoken. Haal intussen het vlees van de botten. Roer het samen met groenten en pruimen door de ingekookte saus en verwarm alles goed. Bind het gerecht eventueel aan met de roux. Breng het op smaak met zout en peper
Lekker met een spruitenstamppotje, maar okm b.v. met rode kool.