Kruidig italiaans tomatenbrood

  • Italiaans, Brood
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 17-11-2004
  • Kruidig italiaans tomatenbrood

    Kruidig italiaans tomatenbrood

    Kruidig italiaans tomatenbrood

  • Kruidig italiaans tomatenbrood

    Kruidig italiaans tomatenbrood

    Kruidig italiaans tomatenbrood

  • Kruidig italiaans tomatenbrood

    Kruidig italiaans tomatenbrood

    Kruidig italiaans tomatenbrood

  • Kruidig italiaans tomatenbrood

    Kruidig italiaans tomatenbrood

    Kruidig italiaans tomatenbrood

Serveer dit brood gewoon met boter. Heerlijk bij de soep ofzo. Of bak er een plat brood van dat eruit ziet als een Turks brood (dit doe ik altijd, lekkerrrr!!!)
Ik geef een werkwijze voor met de broodbakmachine en een werkwijze voor in de gewone oven.

Deel dit recept

Ingrediënten 5 personen
3 el olijfolie (of beter nog: de olie van de zongedroogde tomaten);
360 g broodbloem (of half bloem en half griesmeel, dat doe ik altijd);
1 el droge gist (het grote maatschepje, of 1 zakje van 11 gram);
6 el melk;
1,5 dl water;
1,5 tl suiker;
1,5 tl zout;
1 tot 2 tenen knoflook;
1,5 tl gedroogde basilicum;
0,75 tl gedroogde oregano;
0,5 tl gedroogde tijm;
0,25 tl gedroogde rozemarijn;
50 g Parmezaanse kaas;
6 el zongedroogde tomaten;
eventueel geraspte kaas voor eroverheen (heerlijk!)
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Evt. een broodbakmachine, maar gewoon als plat brood in de oven is nog lekkerder.

Bereidingswijze

Voor bakken in de oven:
Kneed alle ingrediënten behalve de tomaten 20 minuten met de hand of zet een broodbakmachine op deegprogramma en laat de ingrediënten daar 20 min. in kneden. Zet de machine vervolgens uit, ook al is het programma nog lang niet afgelopen. Neem de deegbal en leg deze bij gewone kamertemperatuur op de aanrecht, met een theedoek er losjes omheen gewikkeld.
Na 30 minuten meng je de in stukjes gesneden of geknipte tomaat door het deeg. Dit gaat heel makkelijk als je het deeg in hele kleine stukjes snijdt, de tomaat erover strooit en het deeg dan weer tot een bal kneedt.
(Als je de tomaat meteen aan het begin van het kneedproces met de broodbakmachine mee zou mengen, dan blijft er niets van over. Dan heb je gewoon een roze brood met tomaten/kruidensmaak.)
Laat de bal nog 10 minuten onder de theedoek rusten. Bestrooi de aanrecht licht met bloem of griesmeel en rol de bal uit of druk deze plat met je handen tot een platte ronde schijf. Leg deze op een ingevette bakplaat en bestrooi de bovenkant nog eens met bloem of griesmeel. Druk met je vingers nog eens puntjes overal in het deeg voor een leuker uiterlijk. Tegenwoordig strooi ik er (de tip staat bij een reactie op dit recept) ook nog ruim geraspte kaas over voordat ik m in de oven doe.Leg een theedoek over de bakplaat en laat alles 35 minuten rijzen. Het volume hoeft niet persé te verdubbelen!
Het brood ongeveer 30 minuten bakken in een voorverwarmde oven (200 C), totdat het aan de onderkant hol klinkt als je het omdraait en erop klopt.
Voor bakken met de broodbakmachine:
Doe alle ingrediënten behalve de tomaten in de door de fabrikant van de machine aanbevolen volgorde in de broodvorm. Stel in op witbrood, medium korst. Druk op start. Dep de tomaten als ze in olie ingelegd zijn droog. Hak de tomaten of knip ze met een keukenschaar. Doe ze in het deeg na de eerste kneding of na het piepsignaal.

Serveertip

Nog een geweldige tip:
Je kan dit brood ook 20 minuten bakken, en later op de dag of op de volgende dag de resterende tijd afbakken in een hete oven. Dan heb je bij het eten een heel vers brood, terwijl je het toch helemaal kan voorbereiden.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

poebeerr avatar
poebeerr 15-11-2019

Ik ben niet zo'n ervaren broodbakker, maar dit ga ik proberen. Lijkt me lekker. Bedankt voor je recept.

wkeursten avatar
wkeursten 20-12-2016

Ik heb dit brood al meerdere keren gemaakt. Heerlijk! Het kneden en rijzen laat ik de broodbakmachine doen. Dan maak ik er een plat brood van en bak ik het in de oven.

bakfanaat avatar
bakfanaat 14-03-2016

echt een superlekker brood! Ga ik zeker vaker maken. Ik heb er wel wat meer kaas in gedaan want dat vinden wij lekker

IZim avatar
IZim 09-11-2015

Van het weekend gemaakt. Heerlijk gegeten bij de pasta bedankt!

IZim avatar
IZim 14-09-2015

Bedankt voor je reactie. Ik doe het even hier omdat ik geen idee heb of het prive bericht is verzonden. Ik laat het weten als ik het brood heb uitgeprobeerd. Gr. Inge

mimi_h avatar
mimi_h 11-09-2015

@IZim: ja hoor, gewone griesmeel. Ik koop vaak wat goedkopere pakken bij de Turkse winkel, maar gewone pakken uit de supermarkt werken uiteraard net zo goed. Griesmeel is griesmeel. Maar dan wel de gewone versie, niet een met smaakjes en zoetstoffen natuurlijk!

IZim avatar
IZim 06-09-2015

Gebruik je voor de griesmeel die pakken uit de supermarkt of is dit wat anders? Ik bewaar hem lijkt mij lekker bij de pasta

omajan avatar
omajan 14-09-2013

Dit is een heerlijk brood, gebakken in de broodbakmachine. Volgende keer bak ik het in de oven. Groetjes Marianne

mimi_h avatar
mimi_h 17-03-2013

Ja, inderdaad 11 gram. Ik koop altijd grote pakken droge gist van Bruggemans en die meet ik dan af met zo`n echt theelepel-/eetlepelmaatschepje. Maar ik heb het net even nagewogen, en mijn weegschaal twijfelt tussen 10 en 11 gram ;)

busylizzy avatar
busylizzy 15-03-2013

1 el droge gist? Hoeveel gram is dat? Zakje van 11 gram?

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten