Stamppot van boerenkool met worst
- Internationaal, Hoofdgerecht
- 30-60 min.
Uit : Het basiskookboek van Cas Spijkers
Ingrediënten 4 personen
1 kg aardappelen (Bintje)60 g boter (bakboter)
600 g boerenkool
2 rookworsten
zout
peper
Benodigdheden
Voorbereiding
Schil en was de aardappelen. Breng de aardappelen met een laagje (kokend) water aan de kook, voeg het zout toe en laat de aardappelen op laag vuur in de gesloten pan in 20 minuten gaarkoken. Smelt 1 eetlepel van de boter in een pan met dikke bodem en smoor de gesneden boerenkool kort al omscheppend tot hij iets geslonken is. Giet er een scheutje water bij, strooi er zout over en breng de kool aan de kook. Draai het vuur laag, leg de rookworsten op de boerenkool en laat op laag vuur 20 minuten koken.
Bereidingswijze
Giet de aardappelen af en stamp ze met een pureestamper fijn. Roer de resterende boter door de aardappelpuree. Neem de worst van de boerenkool en giet de kool af; vang iets van het kookvocht op om de stamppot smeuig te maken. Roer de kool door de puree. Klop er als je de stamppot te droog vindt nog een beetje kookvocht of warme melk door.
Serveertip
Breng de stamppot pittig op smaak met peper.