1. Home
  2. Recepten
  3. Franse keuken
  4. Appeltaart
  5. Pappa`s Franse appeltaart

Pappa`s Franse appeltaart

Door: alidada

  • Frans, Banket
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 03-11-2004

Ingrediënten 8 personen


  • Nodig voor deeg:
  • 70 g witte basterdsuiker.
  • 140 gr boter of margarine, (Ik gebruik roomboter).
  • 210 g Zeeuwse bloem ( dit is een wat vettige bloem, indien niet verkrijgbaar tarwebloem nemen geen patentbloem
  • ½ Tl zout.
  • VOOR DE VULLING:
  • 700 gram goudrenetten, in halve maantjes gesneden. (Na het schillen hield ik ± 580 gr. over)
  • I.p.v. Goudrenet zijn Jonagold, Cox, Elstar goede appeltaart appels.
  • 125 g gewone suiker.
  • 3 grote of eieren, (of 4 kleinere) mijn 4 eieren wogen met schil- bij elkaar 230 gram.
  • 120 ml slagroom of koffiemelk, (ik heb slagroom gebruikt).
  • Geraspte schil plus het sap van 1 goed gewassen citroen.
  • 1 tl. Kaneel.
  • 3 flinke eetlepels bloem (gewone patentbloem)
  • 1 flinke opgehoopte eetlepel custard poeder. ( in een kom even apart houden)
  • VOOR DE BODEM;
  • Wat paneermeel, Lemoncurd (of abrikozenjam).
  • Voor bovenkant (als de taart gebakken en afgekoeld is) abrikozenjam omdat het een mooie glans geeft aan de taart.


Verder heb je nodig


Lage appeltaartvorm of quichevorm.(ongeveer 20 cm) Deegroller.(of fles gevuld met koud water). Mixer of Keukenmachine. Spatel, lepel, Magnetron of pan (om abrikozenjam warm te maken). Zeef, Citruspers. Schilmesje. Bakjes om de ingrediënten van te voren in te doen. Aluminiumfolie.Eventueel een siliconenlap om het deeg op uit te rollen.

Pappa`s Franse appeltaart

De winnende appeltaart gemaakt door Pim Haaksman..mmm!

De winnende appeltaart gemaakt door Pim Haaksman..mmm!
Pappa`s Franse appeltaart

De ingredinten.

De ingredinten.
Pappa`s Franse appeltaart

Vet de vorm plus de rand goed in met boter.

Vet de vorm plus de rand goed in met boter.
Pappa`s Franse appeltaart

Basterdsuiker, boter en bloem in kom doen en kneden tot het een soepel deeg wordt.

Basterdsuiker, boter en bloem in kom doen en kneden tot het een soepel deeg wordt.
Pappa`s Franse appeltaart

Kneedt het deeg totdat er geen resten meer aan de kom kleven.

Kneedt het deeg totdat er geen resten meer aan de kom kleven.
Pappa`s Franse appeltaart

Wikkel in plastic folie, zet in de koelkast om het deeg te laten rusten.

Wikkel in plastic folie, zet in de koelkast om het deeg te laten rusten.
Pappa`s Franse appeltaart

Rol het deeg groter uit dan de vorm.

Rol het deeg groter uit dan de vorm.
Pappa`s Franse appeltaart

Als het uitgerold is rol je het voorzichtig op over je deegroller.

Als het uitgerold is rol je het voorzichtig op over je deegroller.
Pappa`s Franse appeltaart

Als er scheurtjes in het deeg komen plak je er een stukje deeg op, dat ziet (en proeft) niemand.

Als er scheurtjes in het deeg komen plak je er een stukje deeg op, dat ziet (en proeft) niemand.
Pappa`s Franse appeltaart

Smeer op de bodem een laagje Lemoncurd (of abrikozenjam) daarop strooi je een dun laagje paneelmeel.

Smeer op de bodem een laagje Lemoncurd (of abrikozenjam) daarop strooi je een dun laagje paneelmeel.
Pappa`s Franse appeltaart

Eieren, room, suiker, bloem, kaneel, citroenrasp,rest van citroensap in kom en kloppen met mixer.

Eieren, room, suiker, bloem, kaneel, citroenrasp,rest van citroensap in kom en kloppen met mixer.
Pappa`s Franse appeltaart

Giet wat van het beslag op de apart gehouden custardpoeder en roer er een papje van.

Giet wat van  het beslag op de apart gehouden custardpoeder en roer er een papje van.
Pappa`s Franse appeltaart

Dan papje bij het beslag gieten en weer goed mixen voor nog ongeveer 2-3 minuten.

Dan papje bij het beslag gieten en weer goed mixen voor nog ongeveer 2-3 minuten.
Pappa`s Franse appeltaart

Appelschijfjes zo mooi mogelijk op verdelen en het beslag eroverheen gieten.

Appelschijfjes zo mooi mogelijk op verdelen en het beslag eroverheen gieten.
Pappa`s Franse appeltaart

Bestrijk de taart als hij koud of bijna koud is met warm gemaakte abrikozenjam.

Bestrijk de taart als hij koud of bijna koud is met  warm gemaakte abrikozenjam.
Pappa`s Franse appeltaart

Pappa`s Franse Appeltaart

Pappa`s Franse Appeltaart
Pappa`s Franse appeltaart
Pappa`s Franse appeltaart
Pappa`s Franse appeltaart
Pappa`s Franse appeltaart
Pappa`s Franse appeltaart

mmmm...

mmmm...
James (10) bakt zelf Appeltaart

Uit Aan Tafel. Gelukt en heerlijk! Bedankt Louise.

Uit Aan Tafel. Gelukt en heerlijk!
Bedankt Louise.
Pappa`s Franse appeltaart
Pappa`s Franse appeltaart

Mijn vader was een schat van een man en hij maakte de lekkerste taarten. Iedere week bakte hij een taart of gebakjes voor ons. Zijn harde mokka`s waren "wereldberoemd".Hier is zijn recept van een Franse appeltaart, en die is zoooo lekker!!!
Ik heb hem (april 2011) weer eens gemaakt en nu eindelijk eens foto`s bijgeplaatst. Ik heb dit keer geen abrikozenjam over de bodem gesmeerd zoals pappa deed maar voor de verandering eens mijn eigen gemaakte (super gemakkelijk te maken) Lemoncurd. Dat was heerlijk. (link naar Lemoncurd onderaan dit recept). P.s. Ik heb een grotere vorm van 23 cm gebruikt, maar volgende keer bak ik hem in een vorm van ± 20 cm dan wordt hij net iets hoger.

Ontdek meer:

Voorbereiding

  • Oven voorverwarmen op 200º C.
  • Vet de vorm plus de rand goed in met boter.
  • Eerst het deeg maken en laten koelen in de koelkast, (in huishoudfolie) liefst een avond van tevoren.
  • OF Als je hem binnen een paar uur wilt maken- Het deeg uitrollen en gelijk al IN DE VORM doen, naadjes goed dichtplakken en minstens een half uur laten koelen in de koelkast.
  • Appels schillen, klokhuis uit appels boren, doormidden snijden en in dunne schijfjes van ± ½ cm snijden en met citroensap besprenkelen.

Bereidingswijze

  • DE VULLING MAKEN;
  • Vet de vorm plus de rand goed in met boter Het deeg uitrollen op een met bloem bestoven aanrecht (of als je dat al gedaan hebt de al beklede vorm uit de koelkast halen).
  • Rol het deeg groter uit dan de vorm (voor een vorm met een diameter van ± 22/23 cm rol je het deeg uit tot ± 32 cm.
  • Zodra je het deeg begint uit te rollen keer je het een kleine slag zodat het (ongeveer) een ronde vorm blijft behouden).
  • Als het uitgerold is rol je het voorzichtig op over je deegroller, als er scheurtjes in het deeg komen plak je er een ander stukje deeg op, daar ziet niemand wat van.
  • Zet dan je deegroller op het begin van je vorm en rol het af. Druk het deeg in vorm. Mocht het scheuren of breken druk je de scheurtjes gewoon dicht of "plak" er een dun stukje extra deeg over dat gaat goed en naderhand zie je er niets meer van.
  • Op de rand van de vorm breng je een wat dikkere laagje aan en druk er met je duim iedere keer een "deukje in.
  • Als dat klaar is dan smeer je op de bodem een laagje Lemoncurd (of abrikozenjam) en daarop strooi je een dun laagje paneelmeel.
  • Maak het beslag
  • Eieren, room, suiker, bloem, citroenrasp plus rest van citroensap en kaneel in kom doen en met Mixer heel goed kloppen voor ± 2-3 minuten. (custardpoeder nog niet!)
  • Giet dan wat van het beslag op de apart gehouden custardpoeder en roer er een papje van, als even goed roeren en dan bij het beslag gieten en weer goed mixen voor nog ongeveer 2 minuten.
  • Appelschijfjes zo mooi mogelijk op verdelen. (schijfjes overlappen elkaar).
  • Het beslag eroverheen gieten, en de vorm in de voorverwarmde oven zetten.
    Baktijd 1-1½ uur- dit hangt van je oven af.
  • let op dat hij niet te donker wordt, dus kijk gewoon even tussendoor en bedek eventueel met aluminiumfolie als de baktijd nog niet verstreken is. (bij mij ging het dit keer net iets te hard zoals op de foto te zien is).
  • Steek na 1 uur een houten prikker midden in het deeg om te kijken of er geen vocht meer aanzit. ( Bij mij was hij gaar na 70 minuten).
  • Haal als de taart gaar is hem uit de oven en laat hem in de vorm afkoelen. Als hij koud (of bijna koud) is, verwarm je wat abrikozenjam in de magnetron of een pannetje.
  • Doop er een kwastje in en bestrijk de hele bovenkant van de taart met de warme abrikozenjam zodat het een mooie glanzende taart wordt.
  • Hieronder de link naar mijn lemoncurd.

  • Lemon-curd-makkelijk-magnetron-recept

Serveertip

Dit is heerlijk om te serveren bij een verjaardag of andere feestelijke gelegenheid maar ook voor "gewoon" bij een lekker kopje thee of koffie en als je visite krijgt zal een stukje van deze taart zeer zeker in de smaak vallen.

Bron

Mijn vader



Deel dit recept

Reacties (49)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van alidada
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top