Pappa`s Franse appeltaart

  • Frans, Banket
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 03-11-2004
  • Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

  • Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

  • Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

  • Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

  • Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

  • Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

  • Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

  • Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

  • Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

  • Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

  • Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

  • Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

  • Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

  • Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

  • Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

  • Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

  • Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

  • Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

  • Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

  • Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

  • Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

    Pappa`s Franse appeltaart

Mijn vader was een schat van een man en hij maakte de lekkerste taarten. Iedere week bakte hij een taart of gebakjes voor ons. Zijn harde mokka`s waren "wereldberoemd".Hier is zijn recept van een Franse appeltaart, en die is zoooo lekker!!!
Ik heb hem (april 2011) weer eens gemaakt en nu eindelijk eens foto`s bijgeplaatst. Ik heb dit keer geen abrikozenjam over de bodem gesmeerd zoals pappa deed maar voor de verandering eens mijn eigen gemaakte (super gemakkelijk te maken) Lemoncurd. Dat was heerlijk. (link naar Lemoncurd onderaan dit recept). P.s. Ik heb een grotere vorm van 23 cm gebruikt, maar volgende keer bak ik hem in een vorm van ± 20 cm dan wordt hij net iets hoger.

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
  • Nodig voor deeg:
  • 70 g witte basterdsuiker.
  • 140 gr boter of margarine, (Ik gebruik roomboter).
  • 210 g Zeeuwse bloem ( dit is een wat vettige bloem, indien niet verkrijgbaar tarwebloem nemen geen patentbloem
  • ½ Tl zout.
  • VOOR DE VULLING:
  • 700 gram goudrenetten, in halve maantjes gesneden. (Na het schillen hield ik ± 580 gr. over)
  • I.p.v. Goudrenet zijn Jonagold, Cox, Elstar goede appeltaart appels.
  • 125 g gewone suiker.
  • 3 grote of eieren, (of 4 kleinere) – mijn 4 eieren wogen – met schil- bij elkaar 230 gram.
  • 120 ml slagroom of koffiemelk, (ik heb slagroom gebruikt).
  • Geraspte schil plus het sap van 1 goed gewassen citroen.
  • 1 tl. Kaneel.
  • 3 flinke eetlepels bloem (gewone patentbloem)
  • 1 flinke opgehoopte eetlepel custard poeder. ( in een kom even apart houden)
  • VOOR DE BODEM;
  • Wat paneermeel, Lemoncurd (of abrikozenjam).
  • Voor bovenkant (als de taart gebakken en afgekoeld is) abrikozenjam omdat het een mooie glans geeft aan de taart.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Lage appeltaartvorm of quichevorm.(ongeveer 20 cm) Deegroller.(of fles gevuld met koud water). Mixer of keukenmachine. Spatel, lepel, Magnetron of pan (om abrikozenjam warm te maken). Zeef, Citruspers. Schilmesje. Bakjes om de ingrediënten van te voren in te doen. Aluminiumfolie.Eventueel een siliconenlap om het deeg op uit te rollen.

Voorbereiding

  • Oven voorverwarmen op 200º C.
  • Vet de vorm plus de rand goed in met boter.
  • Eerst het deeg maken en laten koelen in de koelkast, (in huishoudfolie) liefst een avond van tevoren.
  • OF Als je hem binnen een paar uur wilt maken- Het deeg uitrollen en gelijk al IN DE VORM doen, naadjes goed dichtplakken en minstens een half uur laten koelen in de koelkast.
  • Appels schillen, klokhuis uit appels boren, doormidden snijden en in dunne schijfjes van ± ½ cm snijden en met citroensap besprenkelen.

Bereidingswijze

  • DE VULLING MAKEN;
  • Vet de vorm plus de rand goed in met boter Het deeg uitrollen op een met bloem bestoven aanrecht (of als je dat al gedaan hebt de al beklede vorm uit de koelkast halen).
  • Rol het deeg groter uit dan de vorm (voor een vorm met een diameter van ± 22/23 cm rol je het deeg uit tot ± 32 cm.
  • Zodra je het deeg begint uit te rollen keer je het een kleine slag zodat het (ongeveer) een ronde vorm blijft behouden).
  • Als het uitgerold is rol je het voorzichtig op over je deegroller, als er scheurtjes in het deeg komen plak je er een ander stukje deeg op, daar ziet niemand wat van.
  • Zet dan je deegroller op het begin van je vorm en rol het af. Druk het deeg in vorm. Mocht het scheuren of breken druk je de scheurtjes gewoon dicht of "plak" er een dun stukje extra deeg over dat gaat goed en naderhand zie je er niets meer van.
  • Op de rand van de vorm breng je een wat dikkere laagje aan en druk er met je duim iedere keer een "deukje in.
  • Als dat klaar is dan smeer je op de bodem een laagje Lemoncurd (of abrikozenjam) en daarop strooi je een dun laagje paneelmeel.
  • Maak het beslag
  • Eieren, room, suiker, bloem, citroenrasp plus rest van citroensap en kaneel in kom doen en met mixer heel goed kloppen voor ± 2-3 minuten. (custardpoeder nog niet!)
  • Giet dan wat van het beslag op de apart gehouden custardpoeder en roer er een papje van, als even goed roeren en dan bij het beslag gieten en weer goed mixen voor nog ongeveer 2 minuten.
  • Appelschijfjes zo mooi mogelijk op verdelen. (schijfjes overlappen elkaar).
  • Het beslag eroverheen gieten, en de vorm in de voorverwarmde oven zetten.
    Baktijd 1-1½ uur- dit hangt van je oven af.
  • let op dat hij niet te donker wordt, dus kijk gewoon even tussendoor en bedek eventueel met aluminiumfolie als de baktijd nog niet verstreken is. (bij mij ging het dit keer net iets te hard zoals op de foto te zien is).
  • Steek na 1 uur een houten prikker midden in het deeg om te kijken of er geen vocht meer aanzit. ( Bij mij was hij gaar na 70 minuten).
  • Haal als de taart gaar is hem uit de oven en laat hem in de vorm afkoelen. Als hij koud (of bijna koud) is, verwarm je wat abrikozenjam in de magnetron of een pannetje.
  • Doop er een kwastje in en bestrijk de hele bovenkant van de taart met de warme abrikozenjam zodat het een mooie glanzende taart wordt.
  • Hieronder de link naar mijn lemoncurd.

  • Lemon-curd-makkelijk-magnetron-recept

Bron

Mijn vader

Serveertip

Dit is heerlijk om te serveren bij een verjaardag of andere feestelijke gelegenheid maar ook voor "gewoon" bij een lekker kopje thee of koffie en als je visite krijgt zal een stukje van deze taart zeer zeker in de smaak vallen.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

snoekbaars2 avatar
snoekbaars2 14-06-2018

ik heb hem meegenomen. ziet er lekker uit. iets voor vaderdag dit weekend. hartelijk dank .

irma53 avatar
irma53 29-12-2014

Dit weekend jouw recept gebruikt en de taart uitgedeeld tijdens een familie dag. Iedereen was super enthousiast! Ze willen allemaal het recept. mooi he? Ik heb een bakvorm van 26 cm gebruikt en hiervoor iets meer deeg gebruikt (30 gr extra suiker, boter en bloem) was prima. Als extra vulling heb ik gedroogde 10 gedroogde abrikozen toegevoegd. Bedankt voor je recept, irma

pwiggers avatar
pwiggers 02-11-2014

Ik zie net bij de foto's dat het de winnende appeltaart van toen was. Heb hem toen ook geproefd bij Smulweb. Helaas was het recept toch bij mij verdwenen . Dus maar weer meegenomen.

pwiggers avatar
pwiggers 02-11-2014

Deze had ik nog niet van je Louise. Lekker om een keer te maken. Ik heb nog appels liggen die er geschikt voor zijn. Bedankt, groetjes, Petra

moniquek1 avatar
moniquek1 31-10-2014

Heb hem gemaakt was een groot succes moest er wel aan wennen dat als was het droog als je er met sate prikker in prikte toch nog in de oven met folie erop. gr Monique

moniquek1 avatar
moniquek1 03-09-2014

neem hem mee ,nu voor de 2x reactie sturen want zie hem er niet in staan.monique

moniquek1 avatar
moniquek1 03-09-2014

neem je recept van deze appeltaart mee .je hoort het wel als ik hem gemaakt heb.

borsjepoel avatar
borsjepoel 01-05-2014

Hij gaat vandaag weer de oven in! Hoop op net zo'n goed en lekker resultaat als de vorige keer!

alidada avatar
alidada 20-02-2014

Ik kreeg deze mededeling van Smulweb - Er is afbeelding geplaatst bij het door jou op Smulweb geplaatste recept "Pappa`s Franse appeltaart" door borsjepoel. Ik kan borsjeboel niet persoonlijk bedankt dus probeer ik het hier. Hartelijk bedankt voor je foto en je leuke reactie bij dit recept, fijn dat dit een succesnummer wordt. Groet, Louise

borsjepoel avatar
borsjepoel 20-02-2014

Gisteren gebakken met kant en klaar kruimeldeeg in een lage vlaaivorm. Soms dient gemak de mens! Ik heb Elstar appels gebruikt. Het was een plaatje om te zien en smaakte overheerijk! Dat wordt een succesnummer!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten