Zee-egels

  • Frans, Voorgerecht
  • 10-20 min.
  • Geplaatst op 01-11-2004

Zee-egels met daarin een zachtgekookt eitje ; een recept van Jacques le Divellec uit zijn boek ?les Bons Plats de la Mer?

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen

  • 16 zee-egels
  • 8 super (dag)verse eieren
  • wat licht geroosterde sneetjes brood ?Pain de Campagne?
  • 100 gram licht gezouten boter
  • Peper en zout
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Wetenswaardigheden:


Van de zee-egels worden eigelijk alleen maar de genitalien gegeten; dit zijn de oranjegekleurde reepjes binnenin de egel.
De klassieke keuken gebruikt de zee-egel alleen voor sauzen, omeletten, soepen of souffles.

Voorbereiding

  • Open de zee-egels, terwijl u ze in een theedoek vasthoudt; steek de punt van de schaar in het zachte gedeelte om de mond heen (een opening bovenop de zee-egel) en snij voorzichtig 1/3 van de schaal weg. Verwijder de reepjes ?koraal? (corail) met een klein lepeltje en hou deze apart in een kom.
  • Maak de binnenkant van de schalen van de 8 grootste zee-egels goed schoon en verdeel het corail over de egelschalen, breek per -en boven- de egelschaal 1 ei en voeg een daar een klontje boter aan toe. Zout en peper naar smaak toevoegen .En verwarm de oven voor op 240 graden.
  • Bereidingswijze

  • Zet de egels gevuld met het ei in een ovenschaal gedurende 8 a 10 minuten in de oven (het wit moet een beetje cremig blijven en het geel vloeibaar).
    Snij onder tussen het licht geroosterde brood (zonder korst) in reepjes (mouillettes)
  • Serveertip

  • Serveer de zee-egels met wat zoute boter voor de mouillettes-, om deze daarna in de zee-egel te kunnen dopen.

    Dit is een recept van Jacques le Divellec ? restaurant Le Divellec**, Paris 75007, 107 rue de l?Universite Le Divellec

    Sea urchins and "oursinade" sea-urchin festivals: stock up on iodine!

    ? G. Rouzeau / ViaMichelin
    Sea urchin: the speciality of Carry-le-Rouet.
    There are Perigord truffles, Charolais beef and Carry-le-Rouet sea urchins, which are said to be beyond compare. Or at least there were; these echinoderms have suffered from the destruction of their favourite habitat, the great kelp beds. Today, these "sea chestnuts" can be gathered from 1st November to 30th March at the rate of four dozen per person, and must be over 5cm (2in) in size. However, it is forbidden to gather them using diving equipment.

  • Dit recept is te vinden in:

    Laatste reacties

    Er zijn nog geen reacties

    Bewaren in kookboek

    Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

    Over de plaatser

    Doorsturen

    Home Recepten