1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Spaanse keuken
  5. Paella
  6. Paella a la Valenciana

Paella a la Valenciana

Door: frentzy

  • Spaans, Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 26-10-2004

Ingrediënten 4 personen


250 g witte bonen (gedroogd)
1 kip
zout
peper
12.5 cl olijfolie (extra vierge)
1 ui
2 teentjes knoflook
4 tomaten
12.5 dl kippenbouillon
24 petit-gris-slakjes
250 g prinsessenboontjes
0.5 g saffraandraadjes
2 takjes rozemarijn
500 g rijst
1 citroen


Verder heb je nodig


Het mooiste staat het in een paellera (pan die gebruikt wordt om paella in te bereiden)


De naam paella komt van een ondiepe pan met twee handvatten, de paellera, waarin hij meestal wordt bereid. Het gerecht ontstond in Valencia, waar men het altijd maakt met rijst en konijn of kip, tomaten, bonen en vaak slakken. In Spanje ziet men zelden rozemarijn en slakken in dezelfde recepten, omdat plaatselijke slakken die gekookt worden wilde rozemarijn eten. Elders, waar slakken uit blik de enige keus zijn, moet men rozemarijn in het gerecht doen, wat verklaart waarom het kruid in dit recept voorkomt. In minder traditionele versies van paella doet men schelpen en af en toe worst, ham of gehaktballetjes. Spaanse koks bereiden paella van oudsher buiten op een open vuur, of op speciaal ontworpen ringvormige gasbranders. Maar u kunt hem ook heel goed op de kookplaat bereiden, hoewel u dan waarschijnlijk 2 pitten nodig zult hebben voor een grote paella-pan. De gouden korst die op de bodem ontstaat, de soccarat of quemada, wordt met graagte gegeten.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Verwijder eventuele ongerechtigheden uit de bonen en spoel ze onder de kraan. Doe ze in een kom en giet er zo veel koud water over dat ze royaal onderstaan. Laat een nacht in de koelkast weken.

Giet de bonen de volgende dag af en doe ze in een pan. Giet er zo veel koud water over dat ze 7 cm onderstaan. Breng op een hoog vuur aan de kook, draai het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat circa 1 uur zachtjes koken tot de bonen gaar zijn. Neem de pan van het vuur, giet af en zet de bonen dan even weg.

Spoel de stukken kip (of konijn) onder de koude kraan, dep ze droog en bestrooi ze met zout en peper. Verhit de olijfolie in een paellapan of een zeer grote koekenpan. Doe de stukken kip in de olie en laat ze in 5 tot 8 minuten rondom goudbruin bakken. Schep ze met een schuimspaan uit de olie, doe ze over op een bord en zet dat weg.

Doe de ui, knoflook en tomaten in de overgebleven olie in de pan en bak ze in circa 10 minuten onder af en toe omscheppen op een matig vuur gaar.

Doe de stukken kip terug in de pan, giet er de bouillon over en laat, zonder deksel, 10 minuten zachtjes koken. Voeg de slakken, witte bonen, sperziebonen, saffraan en het weeknat, de rozemarijn en rijst toe en schep alles goed om. Laat het mengsel, zonder deksel en zonder te roeren, circa 20 minuten sudderen op een matig vuur tot de rijst bijna gaar is en het vocht bijna geabsorbeerd is. (U kunt de pan ook onafgedekt 20 minuten in een op 165?C voorverwarmde oven zetten.) Zorg ervoor dat het mengsel niet te snel kookt of aanbrandt.

Serveertip

Beeindig het kookproces wanneer de rijst nog net niet gaar is. Die zal tijdens het rusten nog verder garen en het laatste vocht opnemen. Leg het deksel op de pan en laat 5 tot 10 minuten staan.

Serveer de paella direct uit de pan. Garneer met partjes citroen



Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van frentzy
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top