Pittige mexicaanse bonenschotel met rijst

  • Mexicaans, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 24-10-2004
  • Pittige mexicaanse bonenschotel met rijst

    Pittige mexicaanse bonenschotel met rijst

    Pittige mexicaanse bonenschotel met rijst

  • Pittige mexicaanse bonenschotel met rijst

    Pittige mexicaanse bonenschotel met rijst

    Pittige mexicaanse bonenschotel met rijst

  • Pittige mexicaanse bonenschotel met rijst

    Pittige mexicaanse bonenschotel met rijst

    Pittige mexicaanse bonenschotel met rijst

  • Pittige mexicaanse bonenschotel met rijst

    Pittige mexicaanse bonenschotel met rijst

    Pittige mexicaanse bonenschotel met rijst

  • Pittige mexicaanse bonenschotel met rijst

    Pittige mexicaanse bonenschotel met rijst

    Pittige mexicaanse bonenschotel met rijst

  • Pittige mexicaanse bonenschotel met rijst

    Pittige mexicaanse bonenschotel met rijst

    Pittige mexicaanse bonenschotel met rijst

  • Pittige mexicaanse bonenschotel met rijst

    Pittige mexicaanse bonenschotel met rijst

    Pittige mexicaanse bonenschotel met rijst

Dit recept kreeg ik van een vriendin en het is uit een oud blaadje van de Digros. Ik heb het sindsdien al vele keren gemaakt en het is echt heel erg lekker en behoorlijk pittig. Mocht je niet van heel pittig houden pas dan de hoeveelheid kruiden aan.
Vandaag (2-10-2010) heb ik het aangepast omdat ik het recept in de loop der jaren veranderd heb en ik heb er foto`s bijgeplaatst.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
  • 2 uien,
  • 1 -2 (of meer) teentjes knoflook.
  • ongeveer 1 eetlepel zonnebloemolie,-(of rijstolie of olijfolie.)
  • 200 gram Basmatierijst.
  • 1 blik tomatenblokjes.
  • ca. 4- 5 dl kippenbouillon (van 1 tablet).
  • 1 groene en 1 rode paprika,(of paprika mix rood/groen/geel)
  • 1 rode Spaanse peper, naar smaak zaadjes wel of niet verwijderen.
  • OF eventueel 2 tl rode peper uit een tube.
  • 1 blik (ca. 400 gram) rode bonen.
  • 400 gram rundergehakt.
  • 1 theelepel chilipoeder.
  • 1 tl cayennepeper.
  • Eventueel 1 tl knoflookpeper.
  • Zout, peper naar smaak.
  • 3 eetlepels gesnipperde peterselie.
  • 50-75 gram geraspte belegen kaas.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
  • Grote koekenpan
  • of Hapjespan.
  • Of wok met deksel.

Voorbereiding

  • Pel en snipper de uien.
  • Maak de paprika`s schoon en snijd ze in stukjes.
  • Pers knoflook uit.
  • Halveer het pepertje, verwijder desgewenst de zaadjes en snipper de helften fijn.
  • Maak alvast de bouillon.
  • Spoel de bonen af in een vergiet en laat ze uitlekken.

Bereidingswijze

Verhit een scheutje olie in een hapjespan en roerbak het gehakt rul.
Bak de uien mee.
Voeg paprikareepjes en het Spaanse pepertje toe en bak ze ca. 3 minuten mee.
Knoflook toevoegen en nog even meebakken
Voeg de rauwe rijst toe en roer tot alle korrels glanzen van de olie.
Voeg tomatenblokjes met vocht toe, schenk er zoveel bouillon bij dat de rijst net onderstaat.
Strooi de kruiden erover (behalve de koriander of peterselie) en voeg naar smaak zout en peper toe.
Breng het geheel aan de kook en laat , afgedekt, zachtjes in ca. 30 minuten gaar worden
Roer de uitgelekte bonen erdoor en laat alles door en door warm worden.

Bron

Vriendin

Serveertip

Strooi wat kaas en Peterselie (of Koriander) over het gerecht en geef de rest er apart bij.
Wijntip:
Castillo de Almansa is een Spaanse wijn (Dirck III slijter) daarom is hij prima te combineren met de pittige smaak van de Mexicaanse bonenschotel.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

ankie43 avatar
ankie43 17-07-2013

Deze neem ik even mee Louise, zo een dag voor de vakantie zit ik weer even recepten te verzamelen (kan je niet genoeg van hebben, nietwaaar)Als ik het gemaakt heb hoor je nog van me. Bedankt en groet van Ankie

hilda33 avatar
hilda33 01-11-2005

Precies gemaakt zoals beschreven maar het resultaat was niet \'erg lekker\'. Nogal flauwtjes van smaak, dit ondanks de extra chili en mexicaanse kruiden.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten