1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Vijfschaft
  6. Vijfschaft

Vijfschaft

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op 24-10-2004

Ingrediënten 4 personen


250 G BRUINE BONEN 1 KG GROTE WINTERWORTELEN 1 KG AARDAPPELEN
3 UIEN 2 GROTE GOUDREINETTEN 100 G BOTER OF MARGARINE
500 G SPEKBLOKJES OF PLAKJES SPEK 1 ROOKWORST
PEPER/ZOUT NAAR SMAAK.



Vijfschaft is een traditioneel gerecht uit de provincie Utrecht.
Het werd bij voorkeur gegeten als het boerenwerk tijdens een vorstperiode stil lag.
Zoals de naam al aangeeft, bestaat vijfschaft oorspronkelijk uit vijf ingredienten:
bruine bonen, wortelen, uien, aardappelen en appels.
Dit is het recept voor een hedendaagse versie van het zeer voedzame gerecht.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Laat de bruine bonen een nacht weken.
Zet de bonen met het weekwater en wat zout op en
laat ze bijna gaar koken. Snijd intussen de aardappelen
in stukken, de wortels in repen, de uien in ringen, schil
de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukken.
Voeg de voorbewerkte wortels, appels en uien toe aan
de bruine bonen, laat het geheel even doorkoken en voeg
dan ook de aardappelen toe. Schep het gerecht enkele
malen om en giet er, indien nodig, wat water bij.
Leg de rookworst op het gerecht en laat het zachtjes
gaar koken. Breng de vijfschaft op smaak met peper
en zout. Giet daarna het vocht af in een pannetje
en klop er klontje na klontje de boter door tot de saus
licht bindt. Bak tenslotte het spek licht knapperig
en maak er, samen met de botersaus,
de stamppot mee af.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van kramer1274


Reacties (6)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van kramer1274
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top