Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Franse keuken
  4. uiensoep

uiensoep

Door: waterman_e

  • Frans, Soep
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 18-10-2004

Ingrediënten 4 personen


. 250 gr. stevige grote uien
. 20 gr. boter
. 1 el. olijfolie, traditioneel
. 2 tabletten runderbouillon
. 3-4 grote sneden stokbrood, schuin gesneden
. 75 gr. fijn geraspte oude (Goudse) kaas
1 el. fijngehakte (blad) peterselie
. 1/2 tl. paprikapoeder, bij voorkeur scherpe soort (Rosen)
. vleugje nootmuskaat
. witte peper uit de molen


uiensoep
uiensoep

Heerlijke soep uit de Stentor door Hans Belterman. Ik wil jullie dit niet onthouden.
De lekkerste en waarschijnlijk ook de meest orriginele uiensoep at je vroeger in de omgeving van de Hallen in Parijs.
Daar vond je de bistro's waar de handelaren hun zaken deden onder het genot van een "fine a l'eau"die tegen het einde van de nacht plaats maakte voor de uiensoep. Ook veel toeristen kwamen er op af.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Maak de uien schoon, halveer ze en snijd ze in smalle boogjes. Verhit een pan met dikke bodem en voeg olie en boter toe. Wacht tot het schuim van de bodem begint weg te tekken. Voeg de uien toe en schep alles enkele malen luchtig om. Temper het vuur en leg een deksel op de pan. Laat alles 15-20 min. zachtjes smoren. Schenk er vervolgens 1 liter kokend water bij en voeg de bouillontabletten toe. Laat de tabletten, onder voortdurend roeren, in het water oplossen. Houd hierna alles 20-30 min. tegen de kook aan. Roer de soep van tijd tot tijd even krachtig door. Schep in een kommetje geraspte kaas, peterseli, paprikapoeder, nootmuskaat en peper heel luchtig door elkaar.

Serveertip

Leg in elke voorverwarmde soepkom een sneetje stokbrood en schep de soep er op. Wacht tot het brood naar de oppervlakte komt drijven. Bestrooi de sneetjes met het kaasmengsel. Plaats de soepkommen hierna onder een reeds hete grill en laat de kaas licht goudbruin kleuren. Zet een mand met stokbrood op tafel en vul de glazen met een eenvoudige koele rode landwijn.
Tip:
voeg ong. 10 min. voor de soep in de kommen wordt geschept nog enkele eetlepels rode wijn (bij voorkeur dezelfde wijn die er aan tafel wordt geschonken) aan de soep toe. De peterselie in het kaasmengsel kan worden vervangen door 1th.l. gedroogde tijmblaadjes.



Deel dit recept

Reacties (5)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van waterman_e
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top