Mosselsoep met prei

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen

750 gr verse mosselen
50 gr ontbijtspek, dunne plakjes
2 middelgrote preien
2 dl droge witte wijn (Pinot blanc (Elzas))
1 tablet voor 1/2 liter visbouillon
1 dl visfond uit potje
40 gr boter
35 gr bloem, gezeefd
1 theelepel Groningen (Marne) mosterd
(zee)zout
witte peper uit de molen
4 eetlepels slag- of kookroom
1 eetlepel fijngehakte (blad)peterselie, eventueel diepgevroren
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Spoel de mosselen enkele malen in ruim koud water. Verwijder de te zware, beschadigde en openstaande exemplaren.
Snijd het spek in smalle reepjes. Maak de preien schoon. Spoel de al te groene delen enkele malen in ruim koud water. Laat ze uitlekken en hak ze grof. Snijd de witte en licht geelgroene delen in smalle ringetjes. Spoel de ringetjes enkele malen in ruim koud water. Laat ze op een zeef uitlekken. Leg de grofgehakte prei op de bodem van een hoge pan.
Schik de mosselen er op en schenk de wijn er over. Breng alles, onder voortdurend omscheppen aan de kook. Laat de mosselen 5-7 minuten koken of zolang tot de schelpen zich hebben geopend.
Stort de gehele inhoud van de pan in een grote bolzeef die boven een tweede pan of kom is geplaatst. Zeef het opgevangen kookvocht door een vochtig gemaakte (kaas)doek. Neem de mosselen uit de schelpen en houd ze warm.

Bereidingswijze

Verhit een grote pan met dikke bodem. Laat de boter smelten en wacht tot het schuim begint weg te trekken. Temper de warmtebron. Bak de spekreepjes niet veel langer dan 2 minuten in de hete boter. Schep de preireepjes er door en laat alles nogmaals 2 minuten zachtjes bakken. Strooi bloem er over en schep alles enkele malen om. Schenk er, onder voortdurend roeren, het gezeefde kookvocht, visfond en ? liter koud water bij. Blijf zolang roeren tot alles aan de kook is gekomen en de soep niet al te dik is gebonden. Voeg het bouillontablet toe en laat de soep hierna 7-8 minuten zachtjes doorkoken. Proef de soep en voeg naar smaak eventueel nog wat (zee)zout en/of peper toe. Roer mosterd en room vlak voor het opdienen door de soep.

Serveertip

Verdeel de mosselen over de voorverwarmde diepe borden of kommen. Schep de soep erbij en bestrooi met peterselie.Geef er dunne sneetjes (Zeeuws)volkorenbrood bij en zet een schaaltje met licht gezouten (Zeeuwse boeren)boter op tafel.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

soeppagina-van-omalidy avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten