Kerriegehaktballetjes met gele rijst en komkommersalade
- Internationaal, Hoofdgerecht
- 30-60 min.
Fruitige gehaktballen met appel en vijgen en als tegenhanger scherpe kerrie en sambal.
Ingrediënten 2 recipe.people
Voor de gehaktballen: 1 Granny Smith appel; 1 el vijgenconfiture; 250 g rundergehakt; 1 ei; 2 el paneermeel; 1 el massala kerriepoeder; snuf zout; 2 tl sambal; 1 el olie; 1 el boter.Voor de rijst: 1 ui, gesnipperd; 1 el olie; 1 el boter; 1 tl kurkuma (koenjit); 1/2 kippenbouillonblokje; 150 g (Pandan)rijst
De salade: 1 komkommer; 1 kleine groene paprika; 1 ei; 2 tl mosterd; witte wijnazijn; 1/2 bekertje zure room; versgemalen witte peper; zout; snuf suiker; eventueel wat verse kruiden naar smaak (koriander, peterselie)
Voorbereiding
Voor de gehaktballetjes: Appel schillen en grof raspen. In kom gehakt met ei, paneermeel, kerriepoeder, sambal, vijgenconfiture, snuf zout, geraspte appel en vijg goed kneden, tot mengsel wat plakkerig wordt. Gehaktmengsel in 6 gelijke porties verdelen en porties met natgemaakte handen tot mooie ballen vormen.
Voor de rijst: ui pellen en fijnsnipperen.
Voor de salade: kook het ei in 6 min hard, laat het schrikken en pel het. Halveer de komkommer in de lengte verwijder de zaadlijsten. Snij de helften in plakjes. Maak de paprika schoon en snijd in blokjes. Schep de groenten om met 1-2 tl zout en 1 el azijn. Laat ca. 30 min staan.
Bereidingswijze
Gehaktballen in braadpan 1 el boter + 1 el olie verhitten en de ballen op matig vuur rondom bruinbakken. Langs rand van pan 100 ml water erbij schenken en gehaktballen afgedekt in 20 min. zachtjes gaarbraden
De rijst: In pan 1 el boter + 1 el olie verhitten en ui zachtjes glazig fruiten. Kurkuma en rijst erdoor roeren en nog 2-3 min. bakken. Schenk hierbij zoveel kokend water dat de rijst onder staat. Bouillonblokje toevoegen en in circa 10 min. gaarkoken tot al het water is opgenomen. Roer af en toe en schenk er water bij als het te snel droog kookt .
Het ei halveren en de dooier eruit wippen. Snij het eiwit in reepjes. Prak het eigeel in een slaschaal fijn en roer de mosterd, zure room, een scheutje azijn, suiker en peper naar smaak erdoor. Laat de komkommer en paprika uitlekken in een vergiet. Dep ze droog met keukenpapier en schep ze met de eiwitreepjes door de dressing. Strooi er wat koriander of peterselie over.
Bron
Allerhande en Tip Culinair
Serveertip
Lekker met chilisaus!