1. Home
  2. Recepten
  3. Belgische keuken
  4. Bloemkool
  5. Bloemkool

Bloemkool

  • Belgisch, Ovenschotel
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 26-09-2004

Ingrediënten 4 personen


1 bloemkool, 50g boter, 5og bloem, 350ml kookvocht van de kool, 150ml melk, peper, zout, muskaatnoot, 250g gekookte ham in blokjes gesneden, 75g gemalen kaas om te gratineren eventueel 2 hardgekookte eieren


Verder heb je nodig


Ovenschotel, vergiet, garde


Heerlijk ovengerecht en gemakkelijk te bereiden

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Verdeel de bloemkool in roosjes, kerf het steeltje een beetje in. Dit zal het gaarproces bevorderen. Was onder koud stromend water.
Zet een kookpan met voldoende water op en breng aan de kook.
Verwarm de oven voor op 180?.

Bereidingswijze

Voeg de kool toe aan het kokend gezouten water. Men kan ook de kool koken in groentenbouillon. De kool is dan hartiger en lekkerder. Laat ongeveer 10 min. koken. Vang het kookvocht op en doe de kool in een vergiet en laat uitlekken. Maak van de boter en de bloem een koude roux. Voeg hierbij het warme kookvocht. Laat dikken, zet even terug op het vuur en werk verder af met de melk. Kruiden met pezo en muskaatnoot.
Voeg 3/4 van de kaas toe en laat de kaas volledig smelten zonder te koken.
Voeg de ham en de koolroosjes toe. Meng goed en voeg daarna eventueel de eieren toe. Meng alles nog eens voorzichtig.
Doe in een beboterde ovenschotel en strooi er de rest van de kaas over. Verdeel er enkele blokjes boter over en zet onder de grill. Laat het een mooi korstje krijgen.

Serveertip

Heerlijk bij een eenvoudige aardappelpuree, eventueel een ovenschotel met wat paneermeel erop, een paar blokjes boter en ook onder de grill laten kleuren.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van nicolediels


Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van nicolediels
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top