Zigeunersoep

  • Balkan, Hoofdgerecht
  • > 120 min.

De kikkererwten moeten minimaal 8 uur weken en je bent ongeveer 3 uur bezig met snijden en koken. Maar dan heb je ook een potje ... het is het favoriete recept van mijn man (om te koken) en de familie (om te eten).

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
** 200 gram gedroogde kikkererwten

** 1,5 liter water

** 400 gram runderpoulet/stoofvlees

** 200 gram zuurkoolspek

** 200 gram chorizoworst

** 1 ui

** 1 rode paprika

** 100 gram wortel

** 100 gram selderijknol

** 25 gram boter/olijfolie

** 3 aardappelen

** 3 tomaten

** 200 gram witte kool

** 1 teen knoflook

** 4 kruidnagels

** plukje saffraan

** zout

** peper

desnoods paprikapoeder/chilipoeder om het pittiger te maken
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

** Spoel de kikkererwten af en week ze minimaal 8 uur in ruim water. Een a twee keer het water verversen.

** Breng het water in een zeer grote pan (snelkookpan) aan de kook.

** Snijd het rundvlees in kleine blokjes en voeg dit toe zodra het water kookt. Kook dit 1 uur op een laag vuur.

** Voeg de afgegoten kikkererwten toe en kook deze op laag vuur 30 minuten mee.
** Snijd ondertussen de zuurkoolspek en de chorizo in kleine stukjes, evenals de ui, de rode paprika (zonder zaadlijsten), de wortel en selderijknol.

Bereidingswijze

** Doe de zuurkoolspek en de chorizoworst erbij, en laat alles op een laag vuur in 15 minuten koken.

** Schil ondertussen de aardappels en snijd deze in kleine blokjes. Snijd de tomaten in kleine stukjes en de witte kool in grove repen. Hak de knoflook fijn.

** Doe de olijfolie in een pan/wadjan en fruit de ui, paprika, wortel, selderijknol hierin totdat ze glazig zien.

** Voeg de groenten toe aan de soep, samen met de aardappelen, de tomaten, de witte kool, de knoflook, de kruidnagels en het plukje saffraan.

** Laat de soep in een gesloten pan, op een laag vuur nog 45 minuten koken/pruttelen. Breng de soep op smaak met zout en peper.


** De soep is heel goed op een later tijdstip weer op te warmen.

Serveertip

** De smaak is neutraal tot anders. Het ligt aan de hoeveelheid paprikapoeder en chorizo die je er in doet. Het zijn puur groentes die je toevoegt.

** Je kan de voorbereidingstijd en bereidingstijd verkorten door voorgesneden producten te nemen en/of kikkererwten uit blik. In dat geval moeten ze met de aardappelen mee de pan in.

** Lekker met turks brood.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

astrid_bulthuis avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten