1 kg bloem,
1 kg suiker (geen basterd),
? kg boter of margarine,
6 eieren,
1 eetlepel citroensap,
1 theelepel kaneel
klein stukje spek of zwoerd voor het invetten van het ijzer
Kniepertjesijzer
Boter smelten.
Suiker door de boter roeren.
Kaneel en citroensap toevoegen.
Gezeefde bloem erdoor roeren.
Daarna 1 voor 1 de eieren toevoegen.
Beslag een nacht in de koelkast zetten.
Balletjes draaien van het beslag (? 2? cm).
Als het beslag te warm wordt het terug zetten in de koelkast.
Ijzer aanzetten en laten verwarmen met een stukje spek of zwoerd ertussen. Invetten is alleen nodig voor het bakken begint.
Als het ijzer goed heet is leg je een balletje deeg in het midden van het ijzer en knijpt de deksel stevig dicht.
Na ? ? minuut (afhankelijk van de temperatuur van het ijzer) is het koekje gaar.
Neem het koekje voorzichtig van het ijzer en laat het afkoelen. Niet verpakken voor ze echt afgekoeld zijn.
Spuit eens een laagje slagroom op een koekje en leg er een tweede koekje bovenop.
Hoewel het oorspronkelijk bedoeld was als oudejaarswafeltje smaken ze het hele jaar door goed.
jentje1 16-12-2004
Bedankt voor het recept.Ga het proberen.groetjes jennie
anjakeuken 11-12-2004
Hoi Bettie,
Ik dacht nou moet ik jouw receptje maar meenemen van de kniepertjes,dat zal de lekkerste wel wezen.
Maar ik zag dat je geen water gebruikt in jouw recept,(is het niet vergeten???)Voor nu in ieder geval alvast bedankt met de goetjes van mij.......ANJA.......
receptenhoekje 12-09-2004
Hoi Bettie, je recept meegenomen, zal ik nu eindelijk eens mijn ijzer
gaan gebruiken? ;-)
Er staat trouwens kniepertjes 2 heb je ook een 1 dan, ik heb het niet bij je kunnen vinden.
Groetjes, Ida