Mie met prei en gember
- Indonesisch, Hoofdgerecht
- 10-20 min.
Vegetarisch gerecht uit de Indonesische keuken waaraan roereieren kunnen worden toegevoegd. Nog gemakkelijker maakt u het door in plaats van de roereieren er grof gebroken cashewnoten over te strooien.
Bron: NHD
Ingrediënten 2 personen
125 - 150 gram eiermie (Soubry)
zout
1 middelgrote prei
ca. 35 gram verse gemberwortel
1 teentje knoflook, ragfijn gehakt
1 eetl. zoete sojasaus (ketjap manis)
1 eetl. gembersiroop
1 eetl. sesamolie
1 theel. sambal brandal, uit potje
1 1/2 eetl. arachide- of zonnebloemolie
1 eetl. verse korianderblaadjes
eventueel 1 (roer)ei of 30 gram grof gebroken cashewnoten per persoon.
Voorbereiding
Bereid de mie zoals op de verpakking is aangegeven in ruim kokend water waaraan wat zout is toegevoegd. Laat de mie op een zeef uitlekken. Maak de prei schoon. Gebruik uitsluitend het witte en licht geelgroene deel. Snijd de preistok in de lengte doormidden. Snijd de prei daarna in uiterst smalle reepjes (lucifers).
Schil het stuk gemberwortel en snijd het in vliesdunne plakjes. Snijd de plakjes in uiterst smalle reepjes (lucifers). Meng in een kommetje sojasaus, gembersiroop en sesamolie. Roer er daarna sambal brandal door.
Bereidingswijze
Verhit een wok en laat arachide- of zonnebloemolie er even in rond walsen. Voeg prei, gemberwortel en knoflook toe.
Laat alles boven een matig hoog afgestelde warmtebron 3 - 4 minuten zachtjes fruiten. Schep de mie er door en schep alles zolang om tot de mie door en door warm is geworden. Schenk het mengsel met de sojasaus er over en flink omscheppen.
Serveertip
Dien het gerecht op in een voorverwarmde schaal. Verdeel het gerecht aan tafel over voorverwarmde (diepe) borden. Strooi er korianderblaadjes over. Verdeel er daarna, het hoeft niet, roereieren of cashewnoten over. Tip: de roereieren of cashewnoten kunnen worden vervangen door in olie gebakken tahoe-blokjes.