1. Home
  2. Recepten
  3. Nagerecht
  4. Internationale keuken
  5. Lemon curd
  6. Citroensouffle met lemon curd

Citroensouffle met lemon curd

Door: datkanniet2

  • Internationaal, Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 06-09-2004

Ingrediënten 4 personen


Souffle: 3 grote eieren, sap en rasp van 1 middelgrote citroen, 50 g plus 1 dessertlepel fijne kristalsuiker

Snelle lemon curd: 1 groot ei sap en rasp van 1 kleine citroen, 40 g fijne kristalsuiker, 25 g koude, ongezouten boter, in blokjes, 1 theelepel maizena

Voor het opdien: een gezeefde poedersuiker


Verder heb je nodig


4 licht beboterde ramequins met een bodem van 6 cm doorsnee, een bovenkant van zeven en een halve centimeter en een diepte van 5 cm, plus een kleine, stevige bakplaat.


Ontdek meer:

Voorbereiding

Verhit de oven tot 170 ?C voor.

Bereidingswijze

Maak eerst de lemon curd. Klop het ei in een middelgrote pan los, voeg de rest van de ingredienten voor de lemon curd toe en zet de pan op middelhoog vuur. Blijf met de ballongarde kloppen tot het mengsel bindt-na zo'n 3 minuten is het zover. Zet het vuur op de laagste stand en laat de lemon curd nog 1 minuut pruttelen, maar blijf roeren. Haal de pan van het vuur en verdeel de curd over de ramequins. (Dit kun je ruim van tevoren doen; bewaar de ramequins dan afgedekt bij kamertemperatuur.)

Als je klaar bent voor de souffles, splits dan de eieren. Doe de dooiers in een middelgrote kom en de eiwitten in een brandschone grote kom. Klop de eiwitten met een elektrische handklopper tot stijve pieken. Dat duurt 4-5 minuten. (Begin langzaam. Verhoog dan de snelheid en eindig op de hoogste stand.) Voeg de lepel suiker toe en klop nog 30 seconden op de hoogste stand. Doe dan citroenrasp en -sap plus de 50 g suiker bij de dooiers en roer alles even door. Spatel een eetlepel eiwit door de dooiers om de massa wat luchtiger te maken, en spatel er dan de rest van het eiwit door. Maak daarbij licht snijdende en scxheppende bewegingen om geen kostbare lucht te laten ontsnappen. Schephet mengsel in de ramequins en vorm er piramides van. Laat dan een vinger langs de binnenrand van de ramequins glijden.

Zet ze 15-17 minuten op de bakplaat midden in de oven of tot de bovenkanten goudbruin zijn. Haal ze eruit en laat ze 5 minuten rusten, zodat de lemon curd kan afkoelen. Ze krimpen een beetje, maar dat is normaal.

Serveertip

Zet ze vlak voor het opdienen op kleine borden en bestuif ze met een beetje poedersuiker.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van datkanniet2
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top