Pompoenbrood

  • Nederlands, Lunch/Brunch
  • 60-120 min.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 recipe.people
7 gram gedroogde gist - 65 ml overgebleven warm kookwater van pompoenen - 4 1/2 kop bloem - 1 theelepel zout - 1 kop gestampte pompoen (300 gram ongekookt) - 125 ml extra overgebleven warm kookwater van pompoenen - 1 ei - 2 theelepels extra pompoenpitten
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Vet een diep bakblik van 20 cm in met olie en leg bakpapier op de bodem. Los gist op in overgebleven kookwater, dek het af met plastic folie en laat het 5 minuten op een warme plaats staan tot het mengsel schuimt. Zeef 4 koppen bloem met zout in een grote kom. Voeg pompoen, gistmengsel en 65 ml van het extra vocht toe. Meng alles eerst met en houten lepel, dan met de hand. Het deeg moet een ruwe, beetje kleverige bal vormen. Voeg meer vocht toe als het mengsel te droog is. De hoeveelheid vocht is afhankelijk van de vochtigheid van de pompoen. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak. Kneed het in 10 minuten glad en elastisch. Voeg zonodig de overige bloem toe om een glad deeg te krijgen. Doe het deeg in een ingevette kom en smeer de bovenkant in met olie. Dek het af met plastic folie en zet het 1 uur op een warme plaats tot het deeg is gerezen. Sla het deeg door en kneed het 1 minuut. Haal er een stuk deeg af ter grootte van een golfbal. Maak van de rest van het deeg een gladde ronde bal en leg die in het bakblik. Maak van de kleinere bal een sliert van 35 cm lang. Leg er een losse knoop in. Leg de sliert op de bovenkant van het deeg en plak hem met wat water vast. Dek het af met plastic folie en laat het 1 uur op een warme plaats rijzen tot het deeg boven de rand van het blik uitkomt. Verwarm de oven voor op 210 graden.

Bereidingswijze

Klop het ei los met water en smeer het deeg ermee in. Strooi de pompoenpitter erop. Bak het brood 20 minuten en zet de oven op 180 graden. Bak het brood nog 20 minuten tot het gaar is. Dek het brood de laatste 10 minuten af met alu folie als het te bruin wordt. Haal het brood uit de oven en laat het op een rooster afkoelen.

Serveertip

Serveer het brood met boter.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

luckyjo avatar

Doorsturen

Home Recepten