Griekse Pita met gyros en tzatziki

  • Grieks,
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 07-08-2004
  • Griekse Pita met gyros en tzatziki

    Griekse Pita met gyros en tzatziki

    Griekse Pita met gyros en tzatziki

  • Griekse Pita met gyros en tzatziki

    Griekse Pita met gyros en tzatziki

    Griekse Pita met gyros en tzatziki

Als je dit eet op een mooie zomerse dag, verlang je zo terug naar het warme Griekenland waar ze dit nog veel lekkerder kunnen maken!!


Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen

    Pitabroodjes

  • 20 gram gist (van de bakker)

  • 1/4 liter water

  • 1 tl zout

  • snufje suiker

  • 8 el olijfolie

  • 500 gram roggebloem


  • Gyros

  • 600 gram mager varkensvlees of kipfilet

  • olijfolie

  • citroensap

  • 2 teentjes knoflook, geperst

  • zout

  • gemalen peper

  • oregano

  • klein beetje dille

  • paprikapoeder

  • cayennepeper


  • Tzaziki

  • 1/2 liter dikke yoghurt

  • 1 kleine komkommer

  • 3 teentjes knoflook

  • 2 el azijn

  • peper en zout

Boodschappen bestellen
Benodigdheden
BBQ, oven, 3 mengkommen, snijplank, mes, knoflookpers

Voorbereiding

Het vlees of de kip marineren kan je het beste natuurlijk een dag van tevoren doen en dit lekker laten intrekken in de koelkast.


Meng voor de marinade de olijfolie, het citroensap, de knoflook, versgemalen peper, zout, oregano, dille, paprikapoeder en cayennepeper goed door elkaar. Voeg het vlees of de kipfilet toe en laat dit goed intrekken (liefst dus een dag van tevoren)

Bereidingswijze


    Maak eerst de pitabroodjes:

  1. De gist verbrokkelen en met het water glad roeren

  2. De overige ingredienten toevoegen en tot een glad soepel deeg kneden

  3. Daarna 30 minuten op een warme plaats, afgedekt, laten rijzen

  4. Het deeg op een met bloem bestoven aanrecht nogmaals kneden

  5. In gelijke porties verdelen en elk stuk uitrollen tot een circel van ongeveer 18 cm

  6. Op 2 met bakpapier bedekte bakblikken leggen en met een vork een aantal keren inprikken

  7. Afdekken en nog ongeveer 15 minuten laten rijzen

  8. Oven ondertussen voorverwarmen op 180 graden

  9. De broodjes met water bestrijken en licht met roggemeel bestuiven

  10. De pitabroodjes op de bakblikken na elkaar op een rooster in het midden van de oven in 15 minuten gaar bakken

  11. Onder een doek laten afkoelen


  12. Maak dan de tzaziki

  13. Komkommer schillen, raspen en door de yoghurt mengen

  14. Teentjes knoflook persen en samen met de azijn toevoegen aan de yoghurt

  15. Goed roeren en op smaak brengen met peper en zout


  16. Maak ten slotte de gyros:

  17. Haal het gemarineerde vlees uit de koelkast

  18. Grill het op de BBQ in ongeveer 8 minuten gaar en bruin (besrijk tussendoor met de marinade)

  19. Snijd het vlees in dunne plakjes

  20. Doe de gyros in de pitabroodjes met wat sla en dunne reepjes ui. Tzaziki erop en klaar

Serveertip

Je kan dit serveren met een lekkere Griekse salade en een goed glaasje witte wijn.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

rondeklein781 avatar
rondeklein781 25-02-2016

Je vergeet de Dille in de Tzaziki ;-)

Capellenaartje avatar
Capellenaartje 20-01-2012

Neem hem van je mee voor de pitabroodjes. Die wil ik graag proberen. Groet, Nettie

jokewvg avatar
jokewvg 07-03-2005

mmm lijkt me een heerlijk recept! Bedankt en groetjes Joke.

ojajoh avatar
ojajoh 02-03-2005

Hartstikke bedankt voor je reactie op mijn oproep, ik neem het recept meteen mee. Christien

bezemsteeltje avatar
bezemsteeltje 18-10-2004

Neem het mee,dank je!Lut.

spikkertje avatar
spikkertje 14-09-2004

Wat een super recept...ik ben helemaal gek op grieks eten en eigenlijk op zoek naar de tzaziki, maar toen ik dit zag moest ik hem gewoon bij mijn favorieten zetten. THX!!! Groetjes, Spikkertje!!!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten