De ultieme Gazpacho
- Spaans, Soep
- 20-30 min.
Na vele varianten val ik altijd terug op deze Gazpacho Andaluz. Een pittig, licht verteerbaar soepje die je ijskoud serveert. Lekker verfrissend op warme zomerdagen!
Ingrediënten 4 recipe.people
2 sneetjes witbrood (kan weggelaten worden)3-4 el rode wijn
500 g tomaten, ontveld en in stukken
1 komkommer, geschild, van zaden ontdaan en in stukken
1 rode (geroosterde) paprika, zonder zaadlijsten en in stukken
2-3 tenen knoflook
50 ml olijfolie
halve rode peper, zonder zaadjes
zout
2-3 el wijn- of sherryazijn
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 210,48 kcal |
Koolhydraten | 14,42 g |
Eiwitten | 3,32 g |
Vetten | 13,69 g |
Benodigdheden
Keukenmachine of staafmixer; zeef.Voorbereiding
Week het brood in de wijn.
Bereidingswijze
Doe het in wijn geweekte brood (of alleen de wijn), de tomaten, komkommer, paprika, peper, knoflook en zout naar smaak in de keukenmachine of een diepe schaal om te pureren met de staafmixer. Voeg de olie en de wijnazijn toe. Proef. Voeg eventueel meer zout en peper of wijnazijn toe (houd er rekening mee dat de smaken nog flink intrekken).
Wrijf de soep door een zeef (niet noodzakelijk, maar heeft mijn voorkeur) en zet een paar uur in de koelkast om door en door koud te worden.
Bron
Culinaria Espana, een uitgave van Konemann
Serveertip
Serveer in kleine kommetjes of glaasjes (teveel gazpacho is niet lekker!). Met eventueel als garnituur: croutons, blokjes tomaat, komkommer, paprika en ui, grof gehakt hardgekookt ei.