Aardappelgratin

  • Frans, Bijgerecht
  • 20-30 min.

Een heerlijke, simpele aardappelgratin. Aardappelgratin smaakt het best als deze vlak voor het eten bereid wordt, maar dat kan eventueel ook een dag tevoren. Bak de gratin dan zonder kaas 30 minuten voor, zodat de aardappels vrijwel gaar zijn. Zet hem tot gebruik afgedekt in de koelkast. Laat de gratin eerst op kamertemperatuur komen en strooi dan de kaas erover. Bak de gratin daarna bruin in een oven van 200 graden in 15-20 minuten.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1-2 teentjes knoflook
25 gram boter
1 kilo vastkokende aardappels
125 ml slagroom
125 ml volle melk
versgemalen zwarte peper
(versgeraspte) nootmuskaat
50 gram geraspte gruyere
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 443,15 kcal
Koolhydraten 50,41 g
Eiwitten 10,54 g
Vetten 21,03 g
Benodigdheden
Ovenschaal (inh. 2 liter)

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Pel de knoflook en halveer de teentjes. Wrijf de ovenschaal flink in met de snijvlakken van de knoflook en vet de schaal daarna in met de helft van de boter.

Schil de aardappels, was ze en snijd ze in dunne plakjes.

Bereidingswijze

Roer in een grote kom de slagroom en melk door elkaar. Breng dit mengsel op smaak met 1 tl zout, peper en nootmuskaat.

Voeg de aardappelplakjes toe en schep voorzichtig om, zodat alle plakjes met room bedekt zijn.

Schep de plakjes met een schuimspaan in de ovenschaal en strijk de bovenkant glad. Schenk het restant van het roommengsel erover.

Bestrooi met de gruyere en verdeel de rest van de boter in klontjes over de schaal.

Zet de schaal op een rooster in het midden van de oven en laat de gratin in 40-50 minuten goudbruin worden.

Bron

onbekend

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

kittybit avatar
kittybit

Doorsturen

Home Recepten