Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

  • Engels, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 07-07-2004
  • Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

    Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

    Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

  • Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

    Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

    Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

  • Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

    Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

    Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

  • Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

    Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

    Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

  • Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

    Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

    Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

  • Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

    Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

    Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

  • Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

    Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

    Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

  • Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

    Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

    Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

  • Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

    Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

    Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

  • Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

    Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

    Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

  • Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

    Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

    Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

  • Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

    Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

    Heerlijke vis-ovenschotel (Fish pie Barbet mount)

Een heerlijk recept, wat ik de 1e keer gegeten heb  bij Engelse vrienden.
"Barbet Mount" is de naam van hun huis, vandaar "Fish pie Barbet Mount".
Ik heb het recept wat aangepast, mijn vrienden gebruikten gerookte schelvis en dat is moeilijk verkrijgbaar in Nederland. Ik maakte het soms met gerookte makreel maar tegenwoordig maak ik het met gerookte forel, De Lidl verkoopt trouwens ook gerookte en gefileerde forel in pakjes van 250 gr. Smaakt uitstekend!  
 

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1) 250 gerookte vis.
2) ± 250 gram verse vis (kabeljauw of andere witvis).
3) 1 ons gepelde garnalen (niet van die hele kleintjes).
4) 2 hardgekookte eieren.
5) 2 ons diepvriesdoperwten.
6) 100 gram roomboter + 20 gram roomboter.
7) ± 500 ml melk.
8) 50 gr. bloem.
9) 1 el. kappertjes.
10) 3 el. fijngehakte peterselie.
11) 1 el. citroensap ( of witte wijnazijn)
Voor de puree:
1 kilo (geschild gewogen) aardappelen.
25 gram boter,
± 200 ml crème fraiche.
Wat extra melk voor de puree (indien nodig)
± 75 gram geraspte kaas (pittig belegen of Parmezaanse)
Eventueel een beetje ansjovispasta of ansjovissaus (visboer)- niet echt noodzakelijk.
Snufje Cayennepeper
Zout en peper naar smaak.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Ovenschaal ± 30x18x6,
Kom om een zeef op te zetten,
Zeef,
Maatbeker.
Snijplank,
Houten lepel,
Pan.

Voorbereiding

1.Zet alle ingrediënten van te voren klaar.
2.Verwarm de oven voor op 200º C.
3.Zorg dat de vis drooggedept en op kamertemperatuur is.
4.Verdeel de verse vis in twee helften, verwijder eventueel graten en zet in de koelkast.
5.Breek de gerookte vis in stukken.
6.Kook de eieren hard en snij in plakjes of stukjes.
7.Schil en kook de aardappelen.
8.Pers de citroen uit.
9.Hak de peterselie

Bereidingswijze

1. Begin met de gerookte vis en daarop de verse vis in een ovenvaste schaal te rangschikken, doe er wat peper, en eventueel wat zout en een snufje Cayennepeper op (niet teveel zout want gerookte vis is al zout).
2. Giet er zoveel melk op dat de vis bedekt is, doe de 20 gram boter erbij.
3. Zet de schaal in het midden van de oven. (200° C)
4. Na 15 min. haal je de schaal uit de oven, zet de zeef op een schaal en giet de vis af Bewaar de melk!
5. Maak de Ovenschaal schoon en besmeer hem met wat boter, breek de vis in stukjes en doe ze in de schaal, daarover verdeel je de garnalen en de plakjes of stukjes ei , strooi de kappertjes er overheen. Zet even apart.
Maak nu de saus.
1. Smelt 100 gr boter, voeg bloem in 1 x tor en roer (met houten lepel) voor ± 1 minuut zodat de bloem gaar wordt.
2. Dan beetje bij beetje de bewaarde melk erbij, goed blijven roeren tot een dikke saus is verkregen. (zal klonten in het begin maar het wordt echt een gladde saus)
3. Voeg wat zout en peper toe naar smaak.
4. Roer de doperwtjes, peterselie en citroensap doorheen.
5 proef of saus goed op smaak is en voeg eventueel nog wat Peper & Zout en/of Cayennepeper toe.
6. Giet de dikke saus over de vis. (is de saus te dik voeg gewoon wat melk toe, geen probleem)
7. Maak de puree, roer de boter, crème fraîse, wat nootmuskaat en eventueel wat ansjovispasta (een sliertje) erdoorheen.
8. Als het nodig is voeg je nog wat melk toe, het moet een smeuïge puree worden.
9. Verdeel de puree gelijkmatig over de saus.
10. Strooi er wat geraspte kaas over en zet ovenschaal in het midden van de oven voor ongeveer 30 min. of tot dat het gerecht door en door heet is en de puree mooi bruin.

Bron

Engelse vrienden

Serveertip

Mijn advies is PROEF!
Proef de saus, proef de puree dat doe ik altijd en ik vind dat echt belangrijk.
Je kunt dan altijd nog iets toevoegen, wees niet te kwistig met zout, peper en andere kruiden, als je proeft weet je of er iets bij kan/mag. en proef weer!
Eraf halen kan niet!
Serveer eventueel met gemengde sla en een lekker wijntje

Laatste reacties

ggiea avatar
ggiea 06-05-2018

Gisteren bij je gegeten, deze was ietsje anders dan die je hier hebt gezet, maar hij was zalig. We hebben gesmuld.

Cecileg avatar
Cecileg 12-01-2016

@Hermien, het ziet er niet alleen lekker uit, het is ook nog heel lekker! Lieve groet Cecile

alidada avatar
alidada 11-01-2016

Berkenbeuk schreef onderstaand bericht en dat vind ik ZO leuk dat ik het hier plaats. Berkenbeuk schreef[br] Ik heb het met gerookte makreel gemaakt en had er groot succes mee en heb het recept dus weer gedeeld ik hou zelf eigenlijk niet van vis. Onze gasten eten geen vlees. Dit was voor het eerst dat ik met vis super lekker gegeten heb. Maar bovenal dat ik het niet de hele avond last van had. Kortom super combinatie en ga het zeker vaker maken ;) [br] Bedankt Berkenbeuk!

alidada avatar
alidada 11-01-2016

Cecileg wat een leuke reactie dank je wel! Het is echt een leuk recept als je gasten krijgt he? Lieve groet, Louise

hermien_kg avatar
hermien_kg 11-01-2016

Dit ga ik zeker een keer proberen. Ziet er heerlijk uit. Groetjes, Hermien

Cecileg avatar
Cecileg 11-01-2016

Hmmm wat hebben we weer lekker gegeten, Louise! Ik heb het al vaker gemaakt en ik heb het in een kookboek staan speciaal voor recepten die ik voor gasten kan maken. Maar ook wij vinden het heel lekker! Lieve groet Cecile

alidada avatar
alidada 10-01-2016

Aan Berkenbeul. Bedankt voorje leuke reactie. Super leuk om te horen want wij, vrienden enz, vinden het nog steeds heerlijk en het gaat nooit vervelen.

berkenbeuk avatar
berkenbeuk 10-01-2016

Heerlijk in 1 woord zalig

ArualB avatar
ArualB 22-03-2015

Gek op vis en ovenschotels, moet goedkomen! Dank je wel.

mar1969 avatar
mar1969 22-03-2015

Gisteravond gegeten, vooraL mijn dcohter heeft er van gesmuld! Ze was voor de eerste keer als eerste klaar met eten, normaal altijd als laatste....

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten