Veganistische broccoli-bloemkool-gehakttaart

  • Vegetarisch, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 28-06-2004

Veganistische hartige taart op basis van broccoli/bloemkool en Quorn-/sojagehakt.

Met dank aan Ben Klok voor het recept voor het taartdeeg en de saus.

Deel dit recept

Ingrediënten 5 personen
Het deeg:



- 250 g tarwemeel

- 250 g tarwebloem

- olijfolie (extra vierge)

- water

- zout naar smaak



De vulling:



- olijfolie om in te bakken

- kleine ui

- doosje Quorn fijngehakt of sojagehakt

- broccoli en/of bloemkool

- zout naar smaak



De saus:



- olijfolie (extra vierge)

- 25 gr witte bloem

- 1 dl sojamelk

- 3,5 dl water

- 25 gr polenta

- 5 el gistvlokken

- 1 flinke theelepel (Franse) mosterd

- mespuntje kurkuma

- e.v.t. knoflook

- zout naar smaak

- 2 bakjes Tofutti Garlic & Herbs Creamy Smooth of een soortgelijke veganistische roomkaas



Garnering:



- nootmuskaat
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 729,43 kcal
Koolhydraten 86,36 g
Eiwitten 30,33 g
Vetten 25,85 g
Benodigdheden
Het deeg:



- maatbeker/schenkkan

- kom/bak

- stukje keukenpapier + olijfolie om de taartvorm in te vetten

- taartvorm

- oven



De vulling:



- pan voor het 'gehakt'

- pan voor de broccoli en/of bloemkool



De saus:



- pan

- pollepel

- garde

- eetlepel (om de Tofutti Garlic & Herbs Creamy Smooth uit de bakjes te lepelen)

- spatel

Voorbereiding

- De oven voorverwarmen op 170 graden Celsius (heteluchtoven).



- De rest van de spullen klaarzetten + de ui fijnsnijden.

Bereidingswijze

Het deeg:



- Kneed de ingredienten (het tarwemeel, het tarwebloem, de olijfolie, het water en het zout) tot een niet al te plakkerig deeg en bekleed met dit deeg de taartvorm.



- Bak het deeg vervolgens in plusminus 30 minuten op 170 graden Celsius (heteluchtoven), in de vorverwarmde oven, lichtbruin en knapperig.



De vulling:



- Zet een bodempje water op met wat zout en voeg - wanneer het water kookt - de broccoli en/of bloemkool toe.



- Kook de broccoli en/of bloemkool in plusminus 5 minuten beetgaar.



- Hak de ui fijn (mocht je dat nog niet gedaan hebben).



- Doe wat olijfolie in een pan en laat deze warm worden.



- Voeg - wanneer de olie goed warm is - de ui toe en bak deze een paar seconden op middelhoog vuur.



- Voeg vervolgens het 'gehakt' toe, en bak dit in plusminus een minuut of twee aan.



- Draai hierna het vuur uit om te voorkomen dat het 'gehakt' aanbrandt.



De saus:



- Maak vervolgens een roux van de olijfolie en het witte bloem, en voeg vervolgens (onder continu roeren met een garde) langzaam de sojamelk en het water toe.



- Voeg daarna de polenta, de gistvlokken, de (Franse) mosterd, de kurkuma, e.v.t. knoflook en zout naar smaak toe. Voeg, wanneer de saus te dik dreigt te worden, water toe.



- Voeg vervolgens de inhoud van de Tofutti Garlic & Herbs Creamy Smooth bakjes toe aan de saus en draai het vuur uit. Roer even goed door met de garde totdat de Tofutti Garlic & Herbs Creamy Smooth is opgelost in de saus.



De afwerking:



- Haal nu het deeg, wanneer het klaar is, uit de oven en schep het 'gehakt' en de broccoli en/of bloemkool erop.



- Schep daarna de saus met een spatel over het broccoli- en/of bloemkool-gehaktmengsel.



- Laat de taart vervolgens in plusminus 3 minuten goed warm worden in de oven.



- Garneer de taart met geraspte nootmuskaat erover.

Serveertip

Serveer deze taart met een lekkere - uiteraard veganistische - salade naar keuze. Bijvoorbeeld een Waldorfsalade.

Laatste reacties

jippia avatar
jippia 10-07-2008

Let op! Quorn is niet veganistisch. Het bevat ei als bindmiddel. Tofu fijngehakt is veganistisch, de vegetarische gehakt van het supermarkt merk bevat ei en melk. In de natuurvoedingswinkel vind je ook geheel plantaardige gehakt van o.a. de merken Viana en Provamel. Dit even om te voorkomen dat iemand dit voor een veganist maakt en er dan achter komt dat deze voldoende productkennis heeft om op te merken dat het gebruikte gehakt niet veganistisch is en hij/zij de taart weigert op te eten. Verder lijkt het me wel een leuk recept. Alleen vind ik het lastig lezen met al die enters tussen de regels. Alles wat meer bij elkaar maakt het wat overzichtelijker.

fitandfood avatar
fitandfood 24-02-2007

Heb \'m meegenomen, dank je. Groetjes, Geeske

r8m6 avatar
r8m6 30-06-2004

echt een keer een ander recept, vooral de veganistische bodem spreekt mij aan

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten