
20 gram verse gist (verkrijgbaar bij de bakker)
1/8 l koude melk
250 gram tarwebloem (en wat extra voor het uitrollen
2 el suiker
1 snufje zout
1 ei (en 1 eidooier voor het bestrijken)
125 gr. roomboter op kamertemperatuur
Mengkom, deegroller, werkblad, koelkast, oven
Je kan ze ook vullen met hazelnootjes of chocolade. Dan heb je heerlijke Pain-au-Chocolats. Mmmmmmm
De melk in de mengkom doen en de gist in de melk brokkelen
Het geheel goed glad roeren
ca. 2 el bloem erdoor roeren
Licht met bloem en suiker bestrooien
Afgedekt ca. 15 minuten laten rijzen
De rest van de suiker, bloem, zout, het ei en 1 el roomboter toevoegen
Het geheel tot een glad en soepel deeg kneden
Afgedekt ca. 20 minuten in de koelkast laten rusten
Het deeg op een met bloem bestoven werkblad leggen en wat uitrollen
Met een scherp mes in het midden een kruis snijden
Het deeg uitrollen tot een vierkant (in het midden iets dikker laten)
De roomboter (dient dezelfde temperatuur te hebben als het deeg) in dikke plakken snijden en in het midden van het deeg leggen
De hoeken over de boter vouwen zodat deze helemaal bedekte is
Het deeg nog wat aandrukken zodat de boter goed is ingepakt
Daarna het deeg gelijkmatig uitrollen tot een rechthoek (zorg ervoor dat het werkblad nog steeds met bloem bestoven is)Niet te hard op de deegroller drukken anders kan het deeg barsten
Het deeg nu in de lengte opvouwen zodat er 3 lagen van dezelfde grootte op elkaar liggen
Nog 2 keer gelijkmatig uitrollen en weer dichtvouwen
Tussendoor steeds 5 minuten afgedekt in de koelkast zetten!!
Het deeg uitrollen tot een rechthoek van 20 x 35 cm
De randen recht snijden
De rechthoek in de lengte halveren en in driehoeken snijden (ca. 12 stuks)
De deegdriehoekjes vanaf de brede kant naar de punt oprollen
De punt moet onder het hoorntje liggen, anders laat deze los tijdens het rijzen en bakken
De uiteinden van de hoorntjes buigen zodat ze de vorm croissants krijgen
Leg de croissants op een met bakpapier bedekte bakplaat
De buitenste rijen moeten met de 'ruggen' naar de rand van de bakplaat liggen om te voorkomen dat de punten van de croissants uitdrogen en verbranden
De croissants afgedekt tot een dubbele grootte laten rijzen
De oven voorverwarmen op 200 graden
De croissants bestrijken met de losgeklopte eidooier
De croissants in het midden van de oven in ca. 15 minuten goudbruin bakken
Op een rooster laten afkoelen
Lekker met roomboter, jonge kaas, brie, aardbeienjam of ...
Je maakt er gevulde croissants met hazelnoten van. Klik hier voor het recept
Je maakt er franse pain au chocolats van. Klik hier voor het recept
WolfsSpirit810 12-02-2016
Maak grotere punten , snij ham en belegen kaas plakken in driehoeken en rol die in de croissants , gevulde croissants met ham en kaas , super ontbijt ( maakte ik altijd op zondag ochtend voor mijn relatie op bed)
DeeJee1972 24-08-2013
Lijkt me heerlijk, ben gek op croissants. Ik neem het mee. Dank je wel voor duidelijke uitleg.
lietjepietje 05-07-2009
Hoi
Erg goed uitgelegd en heel duidelijk met de foto``s, maar helaas vonden wij ze niet erg lekker ( mijn man en ik)
Ik vond ze erg brood achtig en niet echt croissant.
Misschien had ik echte gist moeten gebuiken ik had namelijke gedroogde.
Of misschien had ik meer boter moeten gebuiken?
groetjes lia
tamara05 03-08-2005
Kan in dit recept ook gedroogde gist gebruikt worden en zo ja hoeveel heb ik dan nodig. Lijkt me namelijk heerlijk echt zelfgemaakte croissants!!
zijspannetje 20-01-2005
wat gigantisch goed uitgelegd en beschreven!!!!!!!!!!
laat je zeker even weten of het gelukt is en ik verheug me op zaterdag. Kan ik ook de deegvoorbereiding op vrijdagavond maken en koel zetten tot zaterdagochtend?
groetjes van patricia