1. Home
  2. Recepten
  3. Franse keuken
  4. Zelfgemaakte Franse Croissants

Zelfgemaakte Franse Croissants

Door: sonja13091976

  • Frans, Brood
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 23-06-2004

Ingrediënten 6 personen



20 gram verse gist (verkrijgbaar bij de bakker)
1/8 l koude melk
250 gram tarwebloem (en wat extra voor het uitrollen
2 el suiker
1 snufje zout
1 ei (en 1 eidooier voor het bestrijken)
125 gr. roomboter op kamertemperatuur


Verder heb je nodig


Mengkom, deegroller, werkblad, koelkast, oven

Zelfgemaakte Franse Croissants
Zelfgemaakte Franse Croissants

Je kan ze ook vullen met hazelnootjes of chocolade. Dan heb je heerlijke Pain-au-Chocolats. Mmmmmmm

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding


De melk in de mengkom doen en de gist in de melk brokkelen
Het geheel goed glad roeren
ca. 2 el bloem erdoor roeren
Licht met bloem en suiker bestrooien
Afgedekt ca. 15 minuten laten rijzen
De rest van de suiker, bloem, zout, het ei en 1 el roomboter toevoegen
Het geheel tot een glad en soepel deeg kneden
Afgedekt ca. 20 minuten in de koelkast laten rusten
Het deeg op een met bloem bestoven werkblad leggen en wat uitrollen
Met een scherp mes in het midden een kruis snijden

Het deeg uitrollen tot een vierkant (in het midden iets dikker laten)
De roomboter (dient dezelfde temperatuur te hebben als het deeg) in dikke plakken snijden en in het midden van het deeg leggen
De hoeken over de boter vouwen zodat deze helemaal bedekte is

Het deeg nog wat aandrukken zodat de boter goed is ingepakt
Daarna het deeg gelijkmatig uitrollen tot een rechthoek (zorg ervoor dat het werkblad nog steeds met bloem bestoven is)Niet te hard op de deegroller drukken anders kan het deeg barsten

Het deeg nu in de lengte opvouwen zodat er 3 lagen van dezelfde grootte op elkaar liggen

Nog 2 keer gelijkmatig uitrollen en weer dichtvouwen
Tussendoor steeds 5 minuten afgedekt in de koelkast zetten!!

Bereidingswijze


Het deeg uitrollen tot een rechthoek van 20 x 35 cm
De randen recht snijden
De rechthoek in de lengte halveren en in driehoeken snijden (ca. 12 stuks)

De deegdriehoekjes vanaf de brede kant naar de punt oprollen
De punt moet onder het hoorntje liggen, anders laat deze los tijdens het rijzen en bakken

De uiteinden van de hoorntjes buigen zodat ze de vorm croissants krijgen
Leg de croissants op een met bakpapier bedekte bakplaat
De buitenste rijen moeten met de 'ruggen' naar de rand van de bakplaat liggen om te voorkomen dat de punten van de croissants uitdrogen en verbranden

De croissants afgedekt tot een dubbele grootte laten rijzen
De oven voorverwarmen op 200 graden
De croissants bestrijken met de losgeklopte eidooier
De croissants in het midden van de oven in ca. 15 minuten goudbruin bakken
Op een rooster laten afkoelen

Serveertip

Lekker met roomboter, jonge kaas, brie, aardbeienjam of ...

Je maakt er gevulde croissants met hazelnoten van. Klik hier voor het recept
Je maakt er franse pain au chocolats van. Klik hier voor het recept



Reacties (9)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van sonja13091976
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top