Jachtschotel met potbrood-deksel 2
- Afrikaans,
- > 120 min.
- Geplaatst op 17-06-2004
Kan ook met bladerdeeg bovenop.
Zien ook mijn recept: Jachtschotel met potbrooddeksel 1
Zien ook mijn artikel: Dagboek Van Een Alleseter (25/10/12-25/02/13)
Ingrediënten 4 personen
VOOR VLEES INGREDIËNTEN:3 e olijfolie
1kg mager runderlappen in blokjes
2 uien in halve ringen
2 e bloem
3 e brandewijn
3 teentjes knoflook, fijn
bouquet van prei, wortel, laurier, tijm en selderij zout
peper
500ml runderbouillon
250ml rode wijn
25 zilveruitjes
200g champignons in plakjes
VOOR POTBROOD-DEKSEL:
250g bloem
1 t bakpoeder
1/2 t zout
65g margarine of boter
1 ei(glad), 125-150ml melk(afhangende van verzadigingspunt van bloem)
Benodigdheden
Mijn pot-deksel idee kwam oorspronkelijk vanuit een Zuid-Afrikaanse gewoonte in een pot buiten te koken en te BBQ.link naar artikel: Potjiekos
Bereidingswijze
BEREIDING VLEES:
1. Braad vlees bruin in koekenpan.
2. Voeg de uienringen toe en laat ze glazig worden.
3. Voeg knoflook toe en laat even mee fruiten.
4. Roer de bloem erdoor en laat bloem even kleuren.
5. Verwarm brandewijn en verdeel over vlees en steek aan en temper vuur.(let op!!!- afsuigkap uit!!!)
6. Doe vleesmengsel in braad of stoofpan.
7. Voeg de opgebonden bouquet met gestoten peperkorrels en zout aan vlees mengsel toe en doen de bouillon en rode wijn in de koekenpan en maak bak resten los en breng deze aan kook.
8. Voeg vocht bij vlees mengsel en kook voor twee uur tot vlees zacht is.
9. Een half uur van tevoren de champignons toevoegen.
BEREIDING POTBROODDEKSEL:
1. Zeef meel zout en bakpoeder samen en wrijf margarine met vingertoppen door meel tot een fijn luchtige massa.
2. Meng ei met melk en maak een stevige brooddeeg.
3. Rol uit tot 1cm dikte.(zo 20cm in doorsnee)
VERDER:
10. Doe nu de gare vlees met silveruitjes in ovenschaal (verwijder bouquet) en doe de potbrooddeksel erop.
11. Bak vir 30 min. bij 210-220*C met deksel op braadpan tot de potbrooddeksel goud-bruin en gaar is.(ik doe altijd de braadpan in de oven waar ik de vlees in gaarde en doen dan de bijpassende deksel ook op de braadpan in die oven om de deeg te kunnen stomen)
Serveertip
Als groente pas een wortel salade er erg goed bij als frisse tint.(geraspt wortelen met stukjes ananas en sinaasappelsap + klein beetje zout en peper erdoor)
en als plaatsvervanger van bakmeel, kan zelfrijzend meel gebruikt worden... pas wel t vocht hoeveelheden wat aan...
Laatste reacties
Hallo Deon je lekkere recept meegenomen Groet van Ria
kleine wortel in repen, wit van prei, zo 10 cm, 3 laurierblad
Hoeveel van elk ingrediënt zit er in het bouquet van prei, wortel, laurier, tijm en selderij
Wat zit er allemaal in dit bouquet van prei, wortel, laurier, tijm en selderij hoeveel van elk?
Is ook super lekker en dit kan je variëren door het zonder potbrood deksel te eten met patat.. en een frisse salade
klinkt echt heeel lekker!
Goedenavond Deon kom je een groot compliment geven voor je lekkere recept ,Heb het vandaag gemaakt en laten stoven in de romertopf . Dit ging perfect ,heb een potje runderbouillon gebruikt ipv runderbouiloon van tabletten . We gaan het zeker vaker eten en ga dit in mijn favoriete mapje zetten ...
Dank je wel Deon , heb jou recept mee genomen en het is super lekker , mijn stoofpot was compleet leeg gelikt door zoonlief!, groetjes Gissie
Recept 1 en 2 allebei meegenomen om gauw eens te maken. Dankjewel! Groetjes, An
Het is werkelijk een super gerecht. Heb er zelfs een vegetarische variatie op gemaakt en was heel lekker. Groetjes,Lut.