Henrike?s Haringsla, bieten en Bleekselder
- Nederlands,
- 10-20 min.
Hele verassende combinatie! Pittig & hartig, licht & fris tegelijk.Mmmmmm....
Ingrediënten 4 recipe.people
* 4 zoute haringen* 2 gekookte bietjes (200 gram)* 100 gram eikenblad sla* 100 gram rucola* 100 gram lollo biondo* 50 gram bleekselderij (dunne stengel met blad)* 1 teentje verse knoflook* ? eetlepel fijngehakte verse peterselie* 1? eetlepel natriumarme grove mosterd* ? eetlepel olijfolie* 1 vers rood pepertje * evt. extra (zwarte) peper naar smaakBenodigdheden
* kommetje* slaschaal
* 4 diepe borden
* snijplank
* schilmesje
knoflookpers
*
Voorbereiding
Kook de rode bietjes, laat afkoelen
Snij het rode pepertje zo fijn mogelijk (verwijder de zaadjes niet voor een pittige varant)
Pers het knoflookteentje
Was de bleekselderij en snijd deze in hele dunne plakjes
Snijd de haringen in repen van ca. 3 cm.
Bereidingswijze
Klop in een kommetje de mosterd, de olijfolie, de knoflook, het pepertje en peterselie met 2 eetlepels water tot een dressing. Voeg evt. nog wat extra (zwarte) peper naar smaak toe.
Wrijf het vel van de bietjes en snijd de bietjes in blokjes.
Schep in een kom de bietjes, de bleekselderij en 2 eetlepels dressing door elkaar.
Meng de slasoorten in een slaschaal door elkaar en verdeel deze over vier diepe borden.
Schep de bietjes in het midden. Leg de plakjes bleekselderij en de reepjes haring hierop en sprenkel de rest van de dressing erover.
Serveertip
Je kunt de verschillende slasoorten natuurlijk ook vervangen door 300 gram gemengde sla. Om toch de pittig-frisse smaak van dit gerecht te behouden, zou ik dan kiezen voor een gemengde salade met in ieder geval rucola (lekker pittig) en ijsbergsla (lekker fris).