Mayonaise zelf maken is het lekkerste

  • Nederlands, Saus/dressing
  • 10-20 min.
  • Geplaatst op 14-05-2004
  • Mayonaise zelf maken is het lekkerste

    Mayonaise zelf maken is het lekkerste

    Mayonaise zelf maken is het lekkerste

Er gaat niets boven een eenvoudige, zelfgemaakte mayonaise. Het geheim voor het maken van een goede mayonaise ligt in de temperatuur van de keuken en de te gebruiken apparatuur - die moeten koel zijn. Voeg vooral niet te vlug de olie toe, dat heeft alleen maar tot gevolg, dat de mayonaise gaat schiften. Als dit het geval is, moet u weer opnieuw beginnen met een verse eierdooier en peper en zout, en de geschifte mayonaise druppelsgewijs hieraan toevoegen en dan weer doorgaan met de resterende olie.

Deel dit recept

Ingrediënten
2 Eierdooiers.
mespuntje Mosterdpoeder.
3 dl. Maisolie of Olijfolie
1 eetl.Rode of Witte Wijn, dragon of ciderazijn, of citroen- sap.
Zout en witte peper.
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 2819,80 kcal
Koolhydraten 0,81 g
Eiwitten 6,65 g
Vetten 309,61 g

Bereidingswijze

Voor het maken van de Mayonaise doet u de eierdooiers, met mosterdpoeder, zout en peper naar smaak, in een zeer koude kom.
Klop dit door elkaar met een houten lepel of mixer.
Terwijl u voortdurend blijft kloppen, voeg dan druppelsgewijs de olie toe, in het begin vooral niet te vlug.
Wanneer het mengsel dikker wordt, kan de olie er wat vlugger worden bijgevoegd uiteindelijk in een dun straaltje.
Wanneer de mayonaise te dik wordt, verdun haar dan met een beetje wijn,azijn of citroensap en ga dan verder met het bijgieten van de olie.
Maak de mayonaise af door er de resterende wijn, azijn of citroensap door te kloppen.
Zo maakt u een dikke mayonaise, geschikt als deksaus.

Laatste reacties

Martah avatar
Martah 11-10-2013

Leven wij nog in de jaren 1900? Nooit van een mixer gehoord? Ik neem 2 volle eieren, 1 koffielepel mosterd, peper en zout, 45 g azijn en 450 g olie (eender welke!) Giet alles samen in een smalle hoge beker (dat is wel van belang, temperatuur doet hier niets ter zake want van zodra je 1 second gemixt hebt heeft alles dezelfde temperatuur)Stel de mixer op de bodem van de beker en kom geleidelijk aan van onder naar boven tot alle olie verdwenen is. Je zal je pot kunnen omkeren zonder dat er 1 druppel mayonaise uitloopt. Waarom iets moeilijk maken als het ook zo gemakkelijk kan?

FJbaktpannenkoeken avatar
FJbaktpannenkoeken 22-02-2012

Jvdhh, je hebt waarschijnlijk de olie te snel toegevoegd. De truc zit in het heel langzaam toevoegen aan de eieren, terwijl je aan het mixen bent. Vooral het begin is cruciaal. Als je er nog niet erg bedreven in bent kun je voor de zekerheid beginnen met steeds maar een paar druppels, die helemaal erin mixen, dan pas de volgende druppels. Na een tijdje begint het mengsel dan dik te worden, en dan heb je het ergste gehad. De rest van de olie kun je iets sneller (maar nog steeds in een heel dun straaltje!) erbij doen. Als je trouwens een foodprocessor gebruikt is de kans op mislukking veel kleiner. Succes!

jvdhh65 avatar
jvdhh65 22-02-2012

wat doe ik niet goed als mijn mayonaise heel dun blijft?

Jellevr avatar
Jellevr 26-09-2011

Ik vind het zelf lekkerder om hele eieren te gebruiken in plaats van alleen de eidooiers. Zo behoudt de mayonaise meer glans en is hij iets luchtiger. Bovendien gebruik ik bij 2 eieren 2 eetlepels mosterd.

deonart avatar
deonart 28-07-2011

slaolie of zonnebloemolie werkt het best... met vinaigrettes werk olijfolie juist heel goed met mediterraanse salades..

karinaatje avatar
karinaatje 15-05-2004

Ik heb net deze mayonaise gemaakt, zag er prachtig uit, maar door de olijfolie smaakt het bitter :( Misschien lag het aan de soort olijfolie, maar de volgende keer neem ik een ander soort olie.

xxl avatar
xxl 14-05-2004

Ieder zijn smaak maar ik lust niet zo graag mayonaise van OLIJFOLIE.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten