Fricassee de porc (romige stoofpot varkensvlees )

  • Frans, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 13-05-2004

Een heerlijke romige stoofschotel met hamlappen en witte wijn, afkomstig uit het zuiden van Frankrijk. Een recept van Onno Kleyn uit de Volkskrant. (Snel voor te bereiden en dan lekker stoven)

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 kg hamlappen - 4 eetl boter - 1 worteltje - 1 ui - 1 kruidnagel - 2 eetl bloem - takje of snufje tijm - 1 laurierblad - 1 eidooier - 1 dl crème fraîche - sap van een 1/2 citroen - zout en peper - 1 flink glas droge witte wijn
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 551,55 kcal
Koolhydraten 8,20 g
Eiwitten 58,29 g
Vetten 28,33 g
Benodigdheden
braadpan

Voorbereiding

Snij de hamlappen in grove stukken. Schil het worteltje en snij deze in stukjes. Pel de ui. Prik de kruidnagel in de ui.

Bereidingswijze

Verhit de boter in een braadpan. Bak het vlees hierin (in delen) bruin. Doe al het vlees dan tegelijk in de pan en bestrooi het vlees met de bloem. Goed roeren. Laat het vlees dan op een laag vuur 5 minuten garen. Voeg de ui (met kruidnagel), wortel, kruiden en zout toe en giet kokend water + de wijn in de pan tot het vlees half onder staat. Doe een deksel op de pan en laat het vlees op een klein pitje plm. 1 1/2 uur sudderen. Haal het vlees uit de pan. Hou het warm. Meng de crème fraîche met het citroensap en de eidooier in een kom. Giet er een klein beetje stoofvocht bij en roer. Giet dan alles in de pan en draai het vuur uit zodra de vloeistof dreigt te gaan koken (anders gaat het ei vlokken). Breng de saus op smaak met peper en goed dit over het vlees.

Bron

Onno Kleyn, culinair journalist

Serveertip

Lekker met stokbrood of pasta en een lekkere salade.

Laatste reacties

glash avatar
glash 23-09-2005

Ik heb je recept meegenomen, bedankt. Groetjes

jmlj avatar
jmlj 29-06-2004

Vandaag (29 juni) heb ik dit recept gemaakt. Voortreffelijk!! Bijgerecht was een pasta van penne en een salade van komkommer met een sausje van olie, wijnazijn, mosterd, honing, beetje citroensap,een fijngesneden sjalotje. Een grote aanrader. Ik weet niet wat er aangepast is, maar dit is gewoon heerlijk. Groetjes van Mieke

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten