Fricassee de porc (romige stoofpot varkensvlees )
- Frans, Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op 13-05-2004
Een heerlijke romige stoofschotel met hamlappen en witte wijn, afkomstig uit het zuiden van Frankrijk. Een recept van Onno Kleyn uit de Volkskrant. (Snel voor te bereiden en dan lekker stoven)
Ingrediënten 4 personen
1 kg hamlappen - 4 eetl boter - 1 worteltje - 1 ui - 1 kruidnagel - 2 eetl bloem - takje of snufje tijm - 1 laurierblad - 1 eidooier - 1 dl crème fraîche - sap van een 1/2 citroen - zout en peper - 1 flink glas droge witte wijnVoedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 551,55 kcal |
Koolhydraten | 8,20 g |
Eiwitten | 58,29 g |
Vetten | 28,33 g |
Benodigdheden
braadpanVoorbereiding
Snij de hamlappen in grove stukken. Schil het worteltje en snij deze in stukjes. Pel de ui. Prik de kruidnagel in de ui.
Bereidingswijze
Verhit de boter in een braadpan. Bak het vlees hierin (in delen) bruin. Doe al het vlees dan tegelijk in de pan en bestrooi het vlees met de bloem. Goed roeren. Laat het vlees dan op een laag vuur 5 minuten garen. Voeg de ui (met kruidnagel), wortel, kruiden en zout toe en giet kokend water + de wijn in de pan tot het vlees half onder staat. Doe een deksel op de pan en laat het vlees op een klein pitje plm. 1 1/2 uur sudderen. Haal het vlees uit de pan. Hou het warm. Meng de crème fraîche met het citroensap en de eidooier in een kom. Giet er een klein beetje stoofvocht bij en roer. Giet dan alles in de pan en draai het vuur uit zodra de vloeistof dreigt te gaan koken (anders gaat het ei vlokken). Breng de saus op smaak met peper en goed dit over het vlees.
Bron
Onno Kleyn, culinair journalist
Serveertip
Lekker met stokbrood of pasta en een lekkere salade.
Laatste reacties
Ik heb je recept meegenomen, bedankt. Groetjes
Vandaag (29 juni) heb ik dit recept gemaakt. Voortreffelijk!! Bijgerecht was een pasta van penne en een salade van komkommer met een sausje van olie, wijnazijn, mosterd, honing, beetje citroensap,een fijngesneden sjalotje. Een grote aanrader. Ik weet niet wat er aangepast is, maar dit is gewoon heerlijk. Groetjes van Mieke