1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Appeltaart
  5. Appeltaart

Appeltaart

Door: recepten_van_omalidy

  • Nederlands, Banket
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 05-05-2004

Ingrediënten 12 personen



300 gr grote gele rozijnen
500 gr zelfrijzend bakmeel
2 eieren
300 gr koude roomboter
175 gr basterdsuiker
1/2 theelepel zout
schil van 1/2 citroen
1,5 kg Rode Boskoop appels
sap van 1/2 citroen
75 gr basterdsuiker
6 theelepels kaneel


Verder heb je nodig


Springvorm



Appelaart is de Nederlandse trots. Er is al een recept uit 1514 en deze verschilt nauwelijks van hoe wij het kennen. De lekkerste appeltaart wordt gemaakt van Rode Boskoop appels. Maar waar die te koop zijn?

Ontdek meer:

Voorbereiding

Laat de rozijnen 10 minuten wellen in lauw water. verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Doe het meel in een beslagkom. Klop de eieren los. Bewaar een beetje om later het deeg mee te bestrijken. Roer de rest door het meel.
Snijd de koude boter in stukjes en voeg die toe, samen met de suiker, wat zout en de geraspte citroenschil. Kneed het deeg tot een geheel en laat het 15 minuten op een koele plaats rusten.
Schil de appels, snijd ze in dobbelstenen en meng die met de rozijnen, citroensap, suiker en kaneel.

Bereidingswijze

Zet de oven aan op 175 graden.
Vet een springvorm in en gebruik driekwart van het deeg om de bodem en rand mee te bedekken. Laat het deeg iets over de rand hangen. Doe het appelmengsel erin en druk dit met twee handen aan.
Gebruik de rest van het deeg om lange slierten te maken en leg deze kruislings over de vulling. Met natte handen kun je de slierten kneden alsof ze van klei zijn. Vouw de overhangende rand naar binnen en bestrijk het deeg met ei.
Zet de appeltaart onder in de oven en bak hem gaar in ca. 1 uur. Laat de taart daarna afkoelen in de springvorm tot de korst stevig is.



Deel dit recept

Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van recepten_van_omalidy
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top