Gehaktballen gevuld met (room) kaas en prei

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 27-04-2004
  • Gehaktballen gevuld met (room) kaas en prei

    Gehaktballen gevuld met (room) kaas en prei

    Gehaktballen gevuld met (room) kaas en prei

  • Gehaktballen gevuld met (room) kaas en prei

    Gehaktballen gevuld met (room) kaas en prei

    Gehaktballen gevuld met (room) kaas en prei

  • Gehaktballen gevuld met (room) kaas en prei

    Gehaktballen gevuld met (room) kaas en prei

    Gehaktballen gevuld met (room) kaas en prei

  • Gehaktballen gevuld met (room) kaas en prei

    Gehaktballen gevuld met (room) kaas en prei

    Gehaktballen gevuld met (room) kaas en prei

  • Gehaktballen gevuld met (room) kaas en prei

    Gehaktballen gevuld met (room) kaas en prei

    Gehaktballen gevuld met (room) kaas en prei

  • Gehaktballen gevuld met (room) kaas en prei

    Gehaktballen gevuld met (room) kaas en prei

    Gehaktballen gevuld met (room) kaas en prei

Denk aan de rusttijd van 1 uur! (de kaas moet koud zijn voordat de gehaktballen gebakken worden omdat de kaas er anders uit loopt!)Ik heb de gehaktballen afgelopen week (okt. 2011) weer eens gemaakt(ook voor een foto). Het recept aangepast door mosterd door het gehakt te mengen en de vulling wat pittiger te maken door belegen kaas te gebruiken en de vulling te kruiden met wat zout, tabasco en paprikapoeder. Zo smaakt de gehaktbal nog beter!
Een volgende keer heb ik roomkaas met knoflook en kruiden gebruikt. Nog lekkerder! I.p.v. prei zijn kleine stukjes gedroogde tomaat ook erg lekker. Veel variaties denkbaar met deze lekkere bal.
Op verzoek van mijn nichtjes maar weer de ballen gemaakt. Weer aan het variëren geslagen. Dit keer (15/11`11) fijngesneden prei met geperst teentje knoflook even in de olie gesmoord. Daarna door de kruidenkaas met 2 eetlepels geraspte oude kaas. Vulling nog weer lekkerder.
Hoe gaat het verder met deze bal?

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Voor het gehakt:
500 gram half om half gehakt of rundergehakt - 1 ei - 2 afgestreken eetlepels paneermeel - nootmuskaat, peper en zout naar smaak - 1 afgestreken eetlepel pittige mosterd
Voor de vulling:
50 gram (jong) belegen kaas in piepkleine blokjes - 50 gram gewassen en heel fijn gesneden prei (witte of lichtgroene gedeelte )-
50 gram verse zachte roomkaas - wat zout naar smaak - paar druppels tabasco en 1 afgestreken theelepel pittige paprikapoeder -
Om te paneren:
1 ei -
4 flinke eetlepels paneermeel (ook lekker om hier wat geraspte Parmezaanse kaas door te mengen)
Om te bakken:
3 eetlepels (zonnebloem)-olie
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 498,83 kcal
Koolhydraten 7,09 g
Eiwitten 31,85 g
Vetten 37,71 g
Benodigdheden
koekenpan

Voorbereiding

In kom gehakt mengen met 1 ei, peper, nootmuskaat, zout, mosterd en paneermeel. Kaas in piepkleine blokjes snijden. Roomkaas los roeren. Fijngesneden prei, kruiden en kaasblokjes door de roomkaas mengen. Roomkaas in vier porties verdelen. Gehaktmengsel in 4 porties verdelen. Van iedere portie gehakt weer 2 platte schijven vormen. Roomkaasmengsel in het midden van een gehaktplak leggen en tweede plak gehakt er op drukken. Druk vooral de zijkanten goed dicht. Vorm er een mooie dichte plak van.
Laat de gehaktballen minimaal 1 uur afgedekt in de koelkast rusten! Doe je dit niet, dan gaan de gehaktballen open tijdens het bakken en loopt het kaasmengsel eruit!

Bereidingswijze

Voor de paneerlaag het tweede ei los kloppen. Gehaktplakken eerst goed door het los geklopte ei en dan door het paneermeel wentelen (zijkanten eventueel 2x). (Zonnebloem)-olie (of half olie, half boter)in een koekenpan verhitten. Gehaktplakken - op niet al te hoge warmtebron - rustig rondom gaar en lichtbruin bakken (plm. 20 minuten). Regelmatig draaien.
Nog een mogelijkheid is de ballen eerst snel rondom bruin te bakken en dan in een voorverwarmde oven van 160 graden te zetten gedurende plm. 20 minuten. Dan zijn de ballen nog lekkerder.

Bron

lang geleden aangepast recept uit tijdschrift ???

Serveertip

Lekker met gebakken aardappeltjes of aardappelpuree. Hierbij passen veel soorten groenten, zoals bonen, broccoli, spinazie, doperwten, worteltjes.
De ballen kunnen heel goed worden ingevroren. Daarna diepgevroren plm. 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Heerlijk!

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

pwiggers avatar
pwiggers 05-02-2021

Dank je wel Annemieke. Blij te horen dat de gehaktballen in de smaak zijn gevallen.

wilhelminanita avatar
wilhelminanita 04-02-2021

een heerlijke variatie op de "gewone" gehaktbal, groetjes Annemieke

pwiggers avatar
pwiggers 20-03-2017

Bedankt Dido. Ben erg benieuwd naar je reactie van deze winnende gehaktbal. Groetjes, Petra

didoroelofsen867 avatar
didoroelofsen867 19-03-2017

Niks mis met een goede bal (-: Meegenomen dus, bedankt voor het delen, groetjes Dido

WilBakker1 avatar
WilBakker1 02-09-2014

Ik ga deze eens proberen, lijkt me heel lekker. Groetjes, Wil

Caroline271 avatar
Caroline271 09-11-2012

Gisteren gemaakt, met de zongedroogde tomatenvulling. Lekker, maar niet heel bijzonder. Had er door de reacties meer van verwacht. M`n complimenten verder voor je kookschrift!

ankie43 avatar
ankie43 06-05-2012

Hallo Petra, heb de ballen gister gedraaid in de vegavariant en met rundergehakt.De vegaballen sloten heel goed en bleven ook mooi heel in de pan. Het rundergahakt sloot blijkbaar niet goed want was aan het lekken.Ik vond het nog een hele kunst om de boel goed dicht te krijgen. Het was in ieder geval heerlijk en man en zoon vonden dat ik nog maar flink moest oefenen op deze bal.Ook ik heb vulling over en doe dat onder de middag even op een broodje in de oven. Moet wel lekker zijn. Heb de ballen gegeten met andijviestamp na de reactie van Louise gelezen te hebben. Heerlijk. Groet van Ankie

ankie43 avatar
ankie43 03-05-2012

Hallo Petra, het water loopt me in de mond en aangezien er tegenwoordig hele goeie vegetarisch vers gehakt van Good Bite te krijgen is kunnen wij vegetariers ook weer eens een lekker balletje draaien. Ga het van het weekend maken, want heb nog twee pakjes gehakt in de vriezer. Groet van Ankie

Fressnapf avatar
Fressnapf 03-05-2012

Petra, ik zie dit net pas, maar sjee dit is wel de bal der grote ronde ballen hoor! :) Ik moet dit heel snel maken, denk vanmiddag al. Leuk want je kunt er vanalles instoppen. Wat dacht je van kaas met een beetje gember? Het water loopt me uit m`n mond verdorie. Bedankt, alex.

caroca avatar
caroca 03-05-2012

Na al deze lovende reacties moet ik dit ook eensproberen!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten