Ovenschotel van spruitjes met spek, gehakt en tomaten

  • Belgisch, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 27-04-2004

Deze spruitjes ovenschotel wordt overgoten met een romige saus met passendale kaas. Vanuit Brussel hebben spruitjes zich over heel Europa en Amerika verspreid. Deze nogal sterk smakende mini-kooltjes zijn heerlijk met kaas.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
  • 1 kilo spruitjes
  • 100 gr uien gesnipperd
  • 60 gr doorregen spek
  • 1 el plantaardige olie
  • 250 gr gehakt
  • 150 gr tomaten
  • zout en peper
  • 1 el zoete paprikapoeder
  • 1 el gehakte peterselie
  • VOOR DE SAUS
  • 25 gr boter
  • 50 gr bloem
  • ? l melk
  • zout en peper
  • versgeraspte nootmuskaat
  • 1 eierdooier
  • 1 dl geklopte room
  • 60 gr versgeraspte passendale (kaas) 1 tot 2 el geklopte room.
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden

Bereidingswijze

Maak de spruitjes schoon en breng in ruim water aan de kook met wat zout en kook de spruitjes 10 tot 12 minuten in. Halveer de spruitjes daarna als ze te groot zijn. Snijd het spek in dobbelsteentjes. Verhit de olie in een koekenpan en braad het spek er in aan. Fruit daarna de stukjes ui licht mee. Voeg het gehakt toe, maak met een vork los en braad het aan. Blancheer de tomaten kort in kokend water, ontvel ze en verwijder zaadjes en tussenschotten. Druk het vruchtvlees met een vork plat en voeg het met wat out en peper, het paprikapoeder en de peterselie tot aan het gehakt. Laat alles ongeveer 5 minuten smoren. Maak nu de saus. Laat in een pan de boter smelten en roer er dan 1 tot 2 minuten de bloem door zonder die te laten verkleuren. Voeg de elk toe, roer alles glad en breng op smaak met zout en peper en nootmuskaat. Laat 2 minuten koken onder voortdurend roeren. Bind met een mengsel van de eierdooier en room en laat de saus onder voortdurend roeren kort aan de kook komen. Zeef de saus, verhit hem opnieuw en laat de kaas erin smelten. Voeg de geklopte room toe. Vul een ovenschaal met een laag gehakt en spruitjes. Bedek met saus en ze de schaal 25 minuten in de oven.

Laatste reacties

orphan avatar
orphan 07-11-2005

We hebben het gisteren gegeten en het was HEERLIJK. Ik had iets teveel saus gemaakt maar dat weet ik dan voor de volgende keer want het komt zeker vaker op tafel. Nogmaals dank.

orphan avatar
orphan 15-10-2005

Dit lijkt me echt reuzelekker. Ik neem het recept mee om binnenkort eens te proberen. Bedankt.

sonja13091976 avatar
sonja13091976 12-10-2004

Hallo, Ik ben vandaag op spuitjes-recepten-jacht en dit lijkt me errug lekker. Maar ook veel werk, dus meer iets voor in het weekend. Groetjes, Sonja

orphan avatar
orphan 28-04-2004

Hallo,ik heb dit heerlijk receptje favoriet gezet,bedankt hiervoor en groetjes van Karin

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten