1. Home
  2. Recepten
  3. Engelse keuken
  4. Pinkstercake

Pinkstercake

  • Engels, Banket
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 11-04-2004

Ingrediënten


Deeg:
230 gram biologische tarwbloem; 1/4 theelepel fijn zeezout; 115 gram boter; 90 ml melk; 5 gram gedroogde gist; een licht losgeklopt ei.
Vulling:
150 gram krenten; 150 gram donkere rietsuiker; 50 gram boter; 1/4 theelepel geraspte nootmuskaat; 1/4 theelepel gemalen piment; 2 theelepels water; 1 eidooier.
Glazuur:
losgeklopt ei; desgewenst basterdsuiker.



Een 19e-eeuws recept voor een gegiste cake met laagjes vruchten. Het ziet er niet uit, maar het smaakt lekker.
Het werd ooit gebakken ter gelegenheid van het Wekenfeest, dat begint op Pinksteren, de zevende zondag na Pasen. Kerkgangers droegen dan witte kleding en wisselden gaven uit in de vrom van voedsel- deze was voor de parochiepriester.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Meng bloem, gist en zout in een kom, kneed er met de vingertoppen de helft van de boter door tot het een kruimelig mengsel is. Smelt de rest van de boter langzaam samen met de melk, laat dit afkoelen tot lauwwarm. Giet dit bij de bloem en maak er een slap, iets kleverig deeg van.
Kneed het deeg 5 minuten tot het heel soepel is. Laat het rijzen in een afgedekte kom tot het is verdubbeld in omvang (ongeveer een uur).
Maak intussen de vulling: Doe krenten, suiker, boter, specerijen, suiker en water in een grote pan met dikke bodem en kook het mengsel 15-20 minuten boven een matig vuur tot het dik, kleverig en geurig wordt. Haal de pan van het vuur en roer er de eidooier door.
Sla het gerezen deeg door het verdeel het in 4 stukken. Rol elk stuk uit tot een dunne rechthoek van ongeveer 25 x 20 cm. Leg een vel deeg op een ingevette bakplaat en spreid daar eenderde van de vulling over uit. Laat 2 cm vrij aan de rand. Bestrijk de randen met losgeklopt eiwit en leg er een 2e vel deeg op. Duw er zacht op om de luchtbellen te verwijderen en druk aan de kanten wat harder om de zijkanten af te sluiten.
Voeg een 2e laag vulling toe. Herhaal dit tot het deeg en vulling op zijn en eindig met een laag deeg (dus 4 laagjes deeg en 3 laagjes vulling). Dek het geheel voorzichtig af met folie of een theedoek en laat het 30 minuten rijzen (hoewel het niet veel rijst).
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Bak de cake 25 minuten, haal hem uit de oven en bestrijk hem met losgeklopt ei. Strooi er eventueel wat basterdsuiker over.
Zet de cake weer in de oven en bak hem nog 15-20 minuten tot hij lichtgeel is.
Laat afkoelen op een rooster.

Serveertip

Eet warm, eventueel met room of ijs.
De cake kan het best binnen 5 dagen worden gegeten, de smaak wordt steeds lekkerder.
Is niet geschikt om in te vriezen.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van 002947


Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van 002947
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top