
Basisrecept:* 125 g Bloem* 125 g Volkorenmeel* 200 g Bruine Basterdsuiker* 2 Theelepels Koekkruiden* 2 Theelepels Bakpoeder* 1? dl melkMet gember en appel:* Een ? theelepel koekkruiden vervangen door gemberpoeder.* Door het deeg 50 g bakgember en 1 appel in blokjes roeren.* De koek versieren met 10 halve gemberbolletjes en bakken.Met boerenjongens:* Door het deeg 150 g uitgelekte boerenjongens roeren.* Het deeg bestrooien met 100 g studentenhaver en gaarbakken.Met anijs en muisjes:* Een volle eetlepel gestampte muisjes en 3 eetlepels anijsmuisjes door het deeg roeren en hierna bakken.* Een glazuur roeren van 5 eetlepels gestampte muisjes en 1 eetlepel water en er de afgekoelde koek mee bestrijken.* Dik bestrooien met anijsmuisjes.
Een heerlijk basisrecept voor ontbijtkoek!Tevens het recept voor een ontbijtkoek met gember en appel ,met boerenjongens of met anijs en muisjes.De Koek wel 2 dagen voor gebruik bakken!
* De oven voorverwarmen op 160?C.
* Boven een kom de bloem ,het volkorenmeel ,de basterdsuiker ,koekkruiden en het bakpoeder zeven.* Vervolgens met de melk er een deeg van roeren.* Het deeg in een ingevette cakevorm doen en in 1?-2 uur gaarbakken.* De koek direct VOORZICHTIG uit de vorm nemen.* De koek pas na 2 dagen aansnijden dan is hij het lekkerste!
Bij het ontbijt besmeert met roomboter ,bij de koffie of de thee ,maar ook gewoon lekker als tussendoortje!
marie-france 22-10-2012
lijkt me lekker, ga het zeker proberen. Ik laat je weten hoe het smaakte.
Groetjes,
Marijke
bep13 22-10-2012
Leuk dat dit recept zo gewaardeert word, vooral door degenen die in het buitenland wonen ! Door de veranderingen in de loop der jaren met smulweb, worden sommige tekens die voorheen wel werden gezien in een recept niet meer goed weergegeven, als er een ?teken staat dan zou er dus eigenlijk een halve theelepel of anderhalve deciliter en ga zo maar door moeten staan.Groetjes Gina, alias Bep13
Pioentje 21-10-2012
Ik heb gisteren 2 verschillende recepten van ontbijtkoek uitgeprobeerd en deze was favoriet bij de familie. De koek was iets te grof maar dat kwam omdat ik geen fijne volkorenmeel hier in het buitenland kon kopen. De smaak was wel goed. Bedankt voor het recept
jorgenpfhartogs 30-09-2010
Wat zit er eigenlijk in de koekkruiden want dat kon ik niet zo snel vinden.