sajoer lodeh
- Indonesisch, Bijgerecht
- 30-60 min.
Ingrediënten
1 kleine komkommer.100 gram sperziebonen.
1 kleine bloemkool.
1 courgette.
1/2 liter kippenbouillon van een blokje.
1/4 blok santen.
2 theelepels vloeibare tamarinde.
1 ui.
3 tenen knoflook (geperst)
2 theelepels trassie.
2 spaanse pepers.
2 theelepels laos.
2 theelepels javaanse suiker of 4 theelepels bruine suiker.
1 salamblaadje.
2 gepofte kemirienoten.
Benodigdheden
maak de ui schoon en snipper hem fijn.was de pepers,verwijder de stelen en hak ze fijn.wrijf ui, knoflook,trassi,pepers,laos,suiker en kemirienoten tot een brij.schil de komkommer en snijd hem in schijfjes.maak de sperziebonen schoon en breek ze in stukken.verdeel de bloemkool in roosjes en was die goed.was de courgette, verwijder de steel en snijd hem in schijven.fruit de kruidenbrij in een soeppan in wat olie even aan.
doe de groenten erbij en laat deze onder goed omscheppen even bakken.giet er dan de kippenbouillon bij en voeg de santen,de tamarinde en het salamblaadje toe.breng het geheel even aan de kook,laat het een paar minuten doorkoken,zet het vuur dan laag,voeg de suiker toe en laat alles nog 5 minuten pruttelen.
Serveertip
lekker bij balinese ketjap en pandan rijst.