4-5 el olijfolie; ca. 1 kg mager varkensvlees (hamlappen), in dobbelsteentjes; 750 g kleine verse uitjes of kleine sjalotjes; 4 teentjes knoflook, fijngesneden; 400 g rijpe tomaten, ontveld, in stukjes; 2 rode paprika's, in repen; 1 blaadje laurier; 1-2 tl gedroogde oregano; zout; peper; 3 dl rode wijn; 100 g groene olijven met pit; 3 el fijngesneden peterselie
Een stoofgerecht smaakt de volgende dag nog lekkerder! Maak daarom een extra grote hoeveelheid van deze lekkere, gestoofde hamlapjes met uitjes en olijven. Je kunt het gerecht ook invriezen.
Verhit de olie en bak het vlees rondom bruin. Schep het vlees uit de pan en bak de uitjes en knoflook 5-10 minuten in het achtergebleven braadvet. Voeg de tomaten, paprika, laurier, oregano, zout en peper toe en bak alles nog ca. 5 minuten. Voeg de wijn en ca. 2 dl water toe. Leg het vlees terug in de pan, voeg eventueel nog iets water toe, het vlees moet net onder staan. Stoof het vlees met het deksel op de pan 1,5-2 uur tot het gaar is. Neem het deksel de laatste 15 minuten van de pan om een deel van het vocht te laten verdampen. Roer de olijven door het gerecht en breng op smaak met zout en peper. Strooi voor het serveren de peterselie erover.
Traditioneel wordt dit gerecht in Italie geserveerd met bebakken polenta (recept staat ook op mijn pagina).
Recept van de Libelle keukenkalender 2004.
paulien_e 23-03-2004
We hebben dit vorige week zelf ook gegeten en vonden het heerlijk! De olijven heb ik er apart bij geserveerd omdat mijn schoonouders er waren en daar niet van houden. Absoluut een aanrader!