Haring onder een bontjas
- Russisch, Salade
- 60-120 min.
'Seledka pod shuboy'.
Een waarschuwing voor Nederlanders: maak van 'Haring onder een bontjas', geen 'gezellige' maaltijdsalade, maar eet het gerecht echt alleen als buffethapje.
Ingrediënten
8 zoute haringen500 gr. gekookte bietjes8 hardgekookte eieren5 dl. creme fraiche, dus geen zure room6 eetl. mayonnaiseeen flinke bos dilleVoorbereiding
Maak de haringen schoon en snijd ze in heel kleine stukjes.
Dat is echt heel belangrijk.
Rasp de bieten met een fijne rasp.
Prak de hardgekookte eieren heel fijn.
Meng de
creme fraiche met de mayonaise.
Bereidingswijze
Leg, op een schaal met een rand, een laag fijngesneden haring.
Dan een laag fijngeraspte
biet, dan een laag fijngeprakte eieren.
Maak zo nog 3 laagjes, steeds weer; haring, biet
en ei.
Schenk het creme fraiche-mayonaise mengsel in een hele dikke laag over de laagjes.
Er mag geen biet, haring of ei meer te zien zijn.
Zet de schaal een paar uur, of liever een hele dag, in de koelkast.
Serveertip
Strooi er, voor het opdienen, rijkelijk gehakte dille overheen, als een bontjas.
Zorg ervoor
dat, bij het opscheppen, iedereen alle laagjes krijgen.
Haring onder een bontjas
is een van de vele Sakuska's = buffetgerechten.
Na de Sakuska komt nog de
hoofdmaaltijd.
Een Russisch etentje duurt dan ook uren.
Eigenlijk duurt het een dag of drie: een of twee dagen voorbereiden, het etentje zelf, en minstens een dag om bij te komen.
Prijatnovo appetita